Ero sivun ”Analogisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 62.148.98.34 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jawacz tekemään versioon.
sanakirjamääritelmä poistettu, ehdotan uudeksi nimeksi analoginen tiedonsiirto
Rivi 1: Rivi 1:
{{Wikisanakirja|analoginen}}{{Korjattava/nimi|Analoginen tiedonsiirto}}
{{korjattava/muoto|artikeli käsittelee kahta eri asiaa sekaisin. Artikkeli olisi selkeämpi jaettuna kahdeksi erilliseksi artikkeliksi}}
'''Analoginen''' tulee [[kreikka|kreikan]] sanasta ''analogos'', järjenmukainen, yhtäpitävä. Sanalla on tiettyjä erityismerkityksiä.

* Sana analoginen tarkoittaa yhdenmukaista, vastaavaa, samankaltaista, samantapaista, verrattavissa olevaa. ''Eri maissa havaittavat analogiset kehitykset''.
* Tekniikassa, analoginen tarkoittaa analogiatekniikkaan perustuvaa (digitaalisen, diskreetin vastakohtana). ''Analoginen näyttö''.
* [[elektroniikka|Elektroniikassa]] [[analogiaelektroniikka]] tarkoittaa järjestelmiä ja [[:Luokka:elektroniikan komponentit|komponentteja]], jotka käsittelevät jatkuvasti ja portaattomasti muuttuvia jännite- ja virtasignaaleja.
* Biologiassa analoginen tarkoittaa samatoimista, samatoimintaista. ''Analogiset elimet''.
* Kielitieteessä analoginen tarkoittaa [[analogia]]n tietä syntynyttä.
* Tiedonsiirrossa analoginen tarkoittaa jatkuvia arvoja saavaa, [[digitaalisuus|digitaalisen]] (portaittaisen) vastakohtaa


== Analogisuus tiedonsiirrossa ==
== Analogisuus tiedonsiirrossa ==

Versio 26. syyskuuta 2017 kello 01.25

Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: analoginen.

Analogisuus tiedonsiirrossa

Analogisessa tiedonsiirrossa signaali vastaa arvoiltaan suoraan sitä dataa, joka siirretään. Digitaalisessa tiedonsiirrossa tehdään ensin analoginen-digitaalinen (eli AD) -muunnos ja varsinainen signaali koostuu dataa kuvaavista numeerisista arvoista. Tällä menettelyllä mahdollistetaan pienempi häiriötodennäköisyys (virhe signaalissa ei automaattisesti merkitse virhettä signaalin informaatiosisällössä) ja parempi virheenkorjaus. Analogisessa järjestelmässä voi siis olla ääretön määrä lukuja, kun taas digitaalisessa niitä on rajattu määrä. Analogisuutta voi verrata rajatulla lukualueella oleviin reaalilukuihin. Digitaalisuus taas on portaittaisuutta, jota voi verrata rajatulla lukualueella oleviin kokonaislukuihin.

Analogisen tiedonsiirron ominaisuuksia:

  • Signaali vaimenee ja vääristyy siirrettäessä
  • Signaalia vahvistettaessa vahvistetaan myös häiriötä
  • Vääristymiä voidaan korjata hyvin rajoitetusti, koska häiriötä ei voida erottaa varsinaisesta signaalista
  • Yksinkertaisuus (esimerkiksi kenttäpuhelin)

Muunnettaessa dataa analogisesta digitaaliseksi hukataan tietoisesti dataa. Tämä kannattaa, kun mitoitetaan virhe tarvittavan tarkkuustason ulkopuolelle. (Esimerkiksi sopivalla näytteenottotaajuuden ja kvantisointitasojen lukumäärän valinnalla.) Tällöin päästään analogista siirtoa huomattavasti parempaan virheensietokykyyn varsinaisessa siirrossa.

Aiheesta muualla