Ero sivun ”West Coast -jazz” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
13 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
Korjattu nivaska kirjoitusvirheitä ja yksinkertaistettu linkkejä
[katsottu versio][katsottu versio]
p (Botti poisti 11 Wikidatan sivulle d:q1548603 siirrettyä kielilinkkiä)
p (Korjattu nivaska kirjoitusvirheitä ja yksinkertaistettu linkkejä)
'''West Coast -jazz''' eli '''länsirannikon jazz''' on [[jazz]]in tyylisuunta, joka kehittyi [[Los Angeles|Los Angelesin]]in alueella Yhdysvalloissa samoihin aikoihin kun [[Hardhard Bopbop]] -suuntaus kehittyi [[New York|New Yorkissa]]issa [[1950-luku|501950-]] ja [[1960-luku|60-luvuilla]]. West Coast -tyyliä pidetään yleisesti [[Cool Jazz|cool Jazzinjazzin]] suuntauksena.
 
Hard bopiin verrattuna maltillisemmalle ja vähemmän rajulle tyylilleWest Coast -jazzille ominaista oliovat mietityt sovitukset ja sävelletyn materiaalin suuri määrä. Vaikka tyyli kukoisti aikansa, ei se missään vaiheessa ollut ainoa tyylilaji, jota soitettiin Yhdysvaltain länsirannikolla, vaikka näin nimestä voisi päätellä.
 
[[Pacific Jazz Records]]- ja [[Contemporary]] -[[levy-yhtiö|levy-yhtiöt]] olivat parhaiten tunnettuja West Coast -jazzin levy-yhtiöitä, aivan kuten [[Blue Note]] oli suurin hard boppia julkaissut levy-yhtiö. Joitakin West Coast -jazzin pioneereja olivat [[Shorty Rogers]], [[Gerry Mulligan]], [[Chet Baker]], [[Bud Shank]], [[Bob Cooper]], [[Jimmy Giuffre]], [[Shelly Manne]], [[Bill Holman]], [[Manny Albam]], [[André Previn]], [[Cal Tjader]] ja [[Dave Brubeck]] kumppaninaan [[Paul Desmond]].
 
Jotkut jazz-kriitikot, kuten ranskalainen [[Hugues Panassié]], väheksyivät West Coast -jazzia ja pitivät sitä epäaitona, koska suurin osa muusikoista oli valkoihoisia. Tyylilajilla oli kuitenkin myös omat afroamerikkalaiset edustajansa, kuten [[Curtis Counce]], [[Chico Hamilton]], [[Buddy Collette]] ja [[Hampton Hawes]]. Rotukysymyksestä huolimatta, monia West Coast -jazzia edustavia levytyksiä on uudelleenjulkaistu vuosikymmenten takaa.
 
==Lähteet==
*Gioia, Ted. ''West Coast Jazz: Modern Jazz in California 1945-1960''. (Oxford University Press, 1992)
*Gordon, Robert. ''Jazz West Coast: The Los Angeles Jazz Scene of the 1950s''. (Quartet Books, 1986)
 
==Aiheesta muualla==

Navigointivalikko