Ero sivun ”Palokunta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Paloasemien lukumäärä: korjattu pelastuslaitoksista ja palokunnista -> paloasemiksi
fix kieli
Rivi 2: Rivi 2:
[[Kuva:FirePhotography.jpg|thumb|300px|Palokunta sammuttamassa palavaa taloa Kanadassa.]]
[[Kuva:FirePhotography.jpg|thumb|300px|Palokunta sammuttamassa palavaa taloa Kanadassa.]]


'''Palokunta''' nykyään yleensä ei enää keskity pelkästään [[palontorjunta]]an eli [[tulipalo]]jen sammuttamiseen ja niiden syttymisen estämiseen vaan myös muiden onnettomuuksien hoitamiseen ja estämiseen. Siksi siitä käytetään nykyään usein ilmaisut '''pelastustoimi''' tai '''pelastuslaitos''' ja siihen kuuluu väestönsuojelu ja ihmisten, eläinten, omaisuuden ja ympäristön suojaaminen ja [[pelastustoiminta|pelastaminen]] ja [[ympäristövahinko]]jen torjuminen. Palokunnat tarjoavat järjestäytynyttä ja kiireellistä apua yllättävissä onnettomuustilanteissa. Palokunnat tekevät myös työtä – esimerkiksi valistuksen keinoin – onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Nykyään useimpien kaupunkien ja kuntien palokunnat on muodostettu organisaatioksi, jota kutsutaan pelastuslaitokseksi.
'''Palokunta''' ei nykyään yleensä enää keskity pelkästään [[palontorjunta]]an eli [[tulipalo]]jen sammuttamiseen ja niiden syttymisen estämiseen, vaan myös muiden onnettomuuksien hoitamiseen ja estämiseen. Siksi siitä käytetään nykyään usein ilmaisua '''pelastustoimi''' tai '''pelastuslaitos''', ja siihen kuuluu väestönsuojelu ja ihmisten, eläinten, omaisuuden ja ympäristön suojaaminen ja [[pelastustoiminta|pelastaminen]] ja [[ympäristövahinko]]jen torjuminen.{{Lähde|teksti=}} Palokunnat tarjoavat järjestäytynyttä ja kiireellistä apua yllättävissä onnettomuustilanteissa. Palokunnat tekevät myös työtä – esimerkiksi valistuksen keinoin – onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Nykyään useimpien kaupunkien ja kuntien palokunnat on muodostettu organisaatioksi, jota kutsutaan pelastuslaitokseksi.


== Toiminta ==
== Toiminta ==
Rivi 9: Rivi 9:
[[Suomi|Suomessa]] palokunnat toimivat sekä [[aluepelastuslaitos|aluepelastuslaitosten]] alaisuudessa että [[sopimuspalokunta|sopimuspalokuntina]]. Sopimuspalokunnat ovat sitoutuneet aluepelastuslaitoksen kanssa tehdyllä yhteistyösopimuksella suorittamaan saamiaan hälytystehtäviä ja saavat yleensä siitä korvauksen. Sopimuspalokuntina toimivat muun muassa VPK ([[vapaaehtoispalokunta]]), PVPK ([[puolivakinainen palokunta]], korvattu toimintaperiaatteeltaan samanlaisella niin sanotulla toimenpidepalkkaisella miehistöllä) sekä [[tehdaspalokunta|tehdaspalokunnat]] (TPK). [[Hätäkeskus]]laitos huolehtii [[hätänumero|hätäilmoitus]]ten vastaanottamisesta ja oikeanlaisen avun lähettämisestä.
[[Suomi|Suomessa]] palokunnat toimivat sekä [[aluepelastuslaitos|aluepelastuslaitosten]] alaisuudessa että [[sopimuspalokunta|sopimuspalokuntina]]. Sopimuspalokunnat ovat sitoutuneet aluepelastuslaitoksen kanssa tehdyllä yhteistyösopimuksella suorittamaan saamiaan hälytystehtäviä ja saavat yleensä siitä korvauksen. Sopimuspalokuntina toimivat muun muassa VPK ([[vapaaehtoispalokunta]]), PVPK ([[puolivakinainen palokunta]], korvattu toimintaperiaatteeltaan samanlaisella niin sanotulla toimenpidepalkkaisella miehistöllä) sekä [[tehdaspalokunta|tehdaspalokunnat]] (TPK). [[Hätäkeskus]]laitos huolehtii [[hätänumero|hätäilmoitus]]ten vastaanottamisesta ja oikeanlaisen avun lähettämisestä.


Ammattipalomiehistä koostuvat vakinaiset palokunnat ovat yleensä välittömässä, yhden minuutin, lähtövalmiudessa (aika hälytyksestä siihen, jolloin pelastusauto lähtee liikkeelle) kaikkina vuorokauden aikoina. Vapaaehtoispalokunnat eivät ole välittömässä lähtövalmiudessa kuten vakinaiset palokunnat, sillä vapaaehtoisten palokuntien henkilöstö hoitaa palo- ja pelastustehtäviä oman toimensa ohessa. Vapaaehtoiset palokunnat hälytetään nykyään yleensä joko tekstiviestein tai puhelinsoitoin. Vapaaehtoiset palokunnat voivat olla 5–30 minuutin lähtövalmiudessa. Lisäksi on tukipalokuntia, joiden sopimuksen mukainen lähtöaika voi olla yli 30 minuuttia.
[[Pelastaja (palomies)|Ammattipalomiehistä]] koostuvat vakinaiset palokunnat ovat yleensä välittömässä, yhden minuutin, lähtövalmiudessa (aika hälytyksestä siihen, jolloin pelastusauto lähtee liikkeelle) kaikkina vuorokauden aikoina. Vapaaehtoispalokunnat eivät ole välittömässä lähtövalmiudessa vakinaisten palokuntien tapaan, sillä vapaaehtoisten palokuntien henkilöstö hoitaa palo- ja pelastustehtäviä oman päätyönsä rinnalla. Vapaaehtoiset palokunnat hälytetään nykyään yleensä joko tekstiviestein tai puhelinsoitoin. Vapaaehtoiset palokunnat voivat olla 5–30 minuutin lähtövalmiudessa. Lisäksi on tukipalokuntia, joiden sopimuksen mukainen lähtöaika voi olla yli 30 minuuttia.


== Koulutus ==
== Koulutus ==
[[Kuva:Helsinki fire truck H10.jpg|thumb|300px|Helsingin pelastuslaitoksen johtokeskusyksikkö (HE100).]]
[[Kuva:Helsinki fire truck H10.jpg|thumb|300px|Helsingin pelastuslaitoksen johtokeskusyksikkö (HE100).]]
Ammattipalomiehiä kouluttaa [[Suomen sisäministeriö|sisäministeriön]] alainen [[Pelastusopisto]] [[Kuopio]]ssa, sekä [[Helsinki|Helsingin]] tarpeisiin [[Helsingin Pelastuskoulu]]. Pelastusopistossa pelastajatutkinto kestää 1,5 vuotta ja se antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan tehtäviin. Pelastusopisto kouluttaa myös henkilöstöä pelastustoimen päällystön- ja alipäällystön tehtäviin. [[Suomen pelastusalan keskusjärjestö]] ja siihen kuuluvat [[maakunta|maakunnalliset]] pelastusliitot huolehtivat palokuntien vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön koulutuksesta.
Ammattipalomiehiä kouluttaa [[Suomen sisäministeriö|sisäministeriön]] alainen [[Pelastusopisto]] [[Kuopio]]ssa sekä [[Helsinki|Helsingin]] tarpeisiin [[Helsingin Pelastuskoulu]]. Pelastusopistossa pelastajatutkinto kestää 1,5 vuotta, ja se antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan tehtäviin. Pelastusopisto kouluttaa myös henkilöstöä pelastustoimen päällystön- ja alipäällystön tehtäviin. [[Suomen pelastusalan keskusjärjestö]] ja siihen kuuluvat [[maakunta|maakunnalliset]] pelastusliitot huolehtivat palokuntien vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön koulutuksesta.


== Hälytys ==
== Hälytys ==
Vakinaisilla Palokunnilla lähtöaika on 60 sekuntia hälytyksestä, eli kun hälytysilmoitus saadaan, palohenkilöstön tulee olla pukeutuneena autossa 60 sekunnissa. Yleensä Suomessa hälytys tulee [[VIRVE]]-verkon välityksellä [[hätäkeskus|hätäkeskuksesta]]. Sivutoimiset palokunnat(VPK, TPK jne) saavat yleisesti hälytykset matkapuhelimien kautta, automaattisella hälytysilmoituksella.
Vakinaisilla palokunnilla lähtöaika on 60 sekuntia hälytyksestä: kun hälytysilmoitus saadaan, palohenkilöstön tulee olla pukeutuneena autossa 60 sekunnissa. Suomessa hälytys tulee [[VIRVE]]-verkon välityksellä [[hätäkeskus|hätäkeskuksesta]]. Sivutoimiset palokunnat saavat tiedot hälytyksestä yleensä nykyisin matkapuhelimien kautta, automaattisella hälytysilmoituksella.


== Paloasemien lukumäärä ==
== Paloasemien lukumäärä ==

Versio 28. elokuuta 2017 kello 00.24

Palokunta sammuttamassa palavaa taloa Kanadassa.

Palokunta ei nykyään yleensä enää keskity pelkästään palontorjuntaan eli tulipalojen sammuttamiseen ja niiden syttymisen estämiseen, vaan myös muiden onnettomuuksien hoitamiseen ja estämiseen. Siksi siitä käytetään nykyään usein ilmaisua pelastustoimi tai pelastuslaitos, ja siihen kuuluu väestönsuojelu ja ihmisten, eläinten, omaisuuden ja ympäristön suojaaminen ja pelastaminen ja ympäristövahinkojen torjuminen.lähde? Palokunnat tarjoavat järjestäytynyttä ja kiireellistä apua yllättävissä onnettomuustilanteissa. Palokunnat tekevät myös työtä – esimerkiksi valistuksen keinoin – onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Nykyään useimpien kaupunkien ja kuntien palokunnat on muodostettu organisaatioksi, jota kutsutaan pelastuslaitokseksi.

Toiminta

Helsingin Keskuspelastusasema, (asema 10) Agricolankadulla.

Suomessa palokunnat toimivat sekä aluepelastuslaitosten alaisuudessa että sopimuspalokuntina. Sopimuspalokunnat ovat sitoutuneet aluepelastuslaitoksen kanssa tehdyllä yhteistyösopimuksella suorittamaan saamiaan hälytystehtäviä ja saavat yleensä siitä korvauksen. Sopimuspalokuntina toimivat muun muassa VPK (vapaaehtoispalokunta), PVPK (puolivakinainen palokunta, korvattu toimintaperiaatteeltaan samanlaisella niin sanotulla toimenpidepalkkaisella miehistöllä) sekä tehdaspalokunnat (TPK). Hätäkeskuslaitos huolehtii hätäilmoitusten vastaanottamisesta ja oikeanlaisen avun lähettämisestä.

Ammattipalomiehistä koostuvat vakinaiset palokunnat ovat yleensä välittömässä, yhden minuutin, lähtövalmiudessa (aika hälytyksestä siihen, jolloin pelastusauto lähtee liikkeelle) kaikkina vuorokauden aikoina. Vapaaehtoispalokunnat eivät ole välittömässä lähtövalmiudessa vakinaisten palokuntien tapaan, sillä vapaaehtoisten palokuntien henkilöstö hoitaa palo- ja pelastustehtäviä oman päätyönsä rinnalla. Vapaaehtoiset palokunnat hälytetään nykyään yleensä joko tekstiviestein tai puhelinsoitoin. Vapaaehtoiset palokunnat voivat olla 5–30 minuutin lähtövalmiudessa. Lisäksi on tukipalokuntia, joiden sopimuksen mukainen lähtöaika voi olla yli 30 minuuttia.

Koulutus

Helsingin pelastuslaitoksen johtokeskusyksikkö (HE100).

Ammattipalomiehiä kouluttaa sisäministeriön alainen Pelastusopisto Kuopiossa sekä Helsingin tarpeisiin Helsingin Pelastuskoulu. Pelastusopistossa pelastajatutkinto kestää 1,5 vuotta, ja se antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan tehtäviin. Pelastusopisto kouluttaa myös henkilöstöä pelastustoimen päällystön- ja alipäällystön tehtäviin. Suomen pelastusalan keskusjärjestö ja siihen kuuluvat maakunnalliset pelastusliitot huolehtivat palokuntien vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön koulutuksesta.

Hälytys

Vakinaisilla palokunnilla lähtöaika on 60 sekuntia hälytyksestä: kun hälytysilmoitus saadaan, palohenkilöstön tulee olla pukeutuneena autossa 60 sekunnissa. Suomessa hälytys tulee VIRVE-verkon välityksellä hätäkeskuksesta. Sivutoimiset palokunnat saavat tiedot hälytyksestä yleensä nykyisin matkapuhelimien kautta, automaattisella hälytysilmoituksella.

Paloasemien lukumäärä

Vuonna 2016 Suomessa oli 336 pelustuslaitoksien paloasemaa, 447 sopimuspalokuntien paloasemaa ja 94 tehdas- ja laitospalokuntien paloasemaa.[1]

Katso myös

Helsingin pelastuslaitoksen alus Katajanokan edustalla.

Lähteet

  1. Pelastustoimen taskutilasto 2012-2016 Pelastusopiston julkaisu. Pelastusopisto. Viitattu 12.5.2017.

Aiheesta muualla