Ero sivun ”Päätie 1 (Ahvenanmaa)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huvudväg on päätie ei valtatie (riksväg)
p (wiki)
(Huvudväg on päätie ei valtatie (riksväg))
| kaistaluku = kaksikaistainen
}}
'''ValtatiePäätie 1''' on [[Ahvenanmaa]]lla kulkeva tie, joka alkaa [[Maarianhamina]]sta ja päättyy [[Eckerö]]ön. Tien pituus on 32 kilometriä.
 
==Tien kulku==
 
Tie alkaa Maarianhaminan sairaalan läheisyydessä olevasta liikenneympyrästä, josta saa alkunsa myös [[Valtatie 2 (Ahvenanmaa)|ValtatiePäätie 2]] ja [[Valtatie 3 (Ahvenanmaa)|ValtatiePäätie 3]]. Ensin tie sivuaa Maarianhaminan keskukseen kuuluvat [[Klinten]]in ja [[Västra Klinten]]in kaupunginosat jonka jälkeen se ylittää [[Svibyviken]]in ja saapuu Flygfältsvägenin liikenneympyrään. Flygfältsvägenin liikenneympyrän jälkeen tie jatkuu kilometrin verran ohittaen sen jälkeen [[Bursfjärden]]in, Bursfjärdenistä tie jatkaa luoteeseen päin ja sivuaa [[Maarianhaminan lentoasema]]n sen eteläpuolelta. Sivuutuksen jälkeen tie jatkuu ohittaen [[Gottby]]n kylän sen pohjoispuolelta. Gottbyn ohitettua tie jatkuu noin 7 kilometriä kunnes se kohtaa [[Kantatie 40 (Ahvenanmaa)|Kantatie 40]]:n risteyksen, tämän osuuden aikana tie sivuaa [[Långträsk]]in järven.
 
Kantatie 40:n risteyksen sivuutuksen jälkeen tie jatkuu vähän matkaa, kohtaa [[Hammarland]]in kuntakeskuksen ja menee sen läpi. Sitten tie ylittää melko pian [[Marsund]]in ja tulee [[Eckerö]]n kunnan alueelle, josta se jatkuu noin 6 kilometriä saaristomaisemia halkoen saapuen lopulta Eckerön satamaan. Tämän aikana se ohittaa esimerkiksi [[Eckerö Golf]]-golfkentän. Tien nimi on ensin Maarianhaminassa ''Sjukhusvägen'' Västra Utfartenin liikenneympyrään asti, Västra Utfartenin liikenneympyrästä Marsundille asti tien nimi on ''Hammarlandvägen'' ja loppuosuuden verran [[Eckerön satama]]an tien nimi on ''Eckerövägen''.
251

muokkausta

Navigointivalikko