Ero sivun ”Antisankari” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Cuprum (keskustelu | muokkaukset)
Toinen lähde
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 3: Rivi 3:
Tiivistäen voidaan sanoa, että antisankari on henkilöhahmo, jolla on puutteita ja samantyyppisiä piirteitä kuin [[konna (kirjallisuus)|konnalla]], mutta joka kuitenkin toimii katsojalle tai lukijalle samaistumisen kohteena.
Tiivistäen voidaan sanoa, että antisankari on henkilöhahmo, jolla on puutteita ja samantyyppisiä piirteitä kuin [[konna (kirjallisuus)|konnalla]], mutta joka kuitenkin toimii katsojalle tai lukijalle samaistumisen kohteena.


Antisankarit voivat olla hyvin monenlaisia. Antisankari voi olla esimerkiksi henkilö, joka epäonnistuu toistuvasti, tai henkilö, joka pyrkii tavoitteisiinsa keinoja kaihtamatta. Siinä missä perinteinen sankari on hyveellinen, ihanteellinen ja pyyteetön, on antisankari usein pikemminkin hyötyajattelua korostava henkilöhahmo. Antisankaria ei tule sekoittaa [[antagonisti]]in, koska antisankari ei yleensä ole [[protagonisti]]n päämäärien tiellä.<ref name="Baldick/11"/> Käsitteiden raja on tosin joskus häilyvä.
Antisankarit voivat olla hyvin monenlaisia. Antisankari voi olla esimerkiksi henkilö, joka epäonnistuu toistuvasti, tai henkilö, joka pyrkii tavoitteisiinsa keinoja kaihtamatta. Siinä missä perinteinen sankari on hyveellinen, ihanteellinen ja pyyteetön, on antisankari usein pikemminkin hyötyajattelua korostava henkilöhahmo joka tekee hyviä asioita vääristä syistä. Antisankaria ei tule sekoittaa [[antagonisti]]in, koska antisankari ei yleensä ole [[protagonisti]]n päämäärien tiellä.<ref name="Baldick/11"/> Käsitteiden raja on tosin joskus häilyvä.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 22. elokuuta 2017 kello 11.47

Antisankari on kirjallisuudessa ja draamassa protagonisti eli päähenkilö, jolta puuttuvat perinteiset sankarin ominaisuudet kuten ylevyys, ylivertaisuus, oikeamielisyys ja valmius uhrautua hyvien asioiden puolesta. Antisankarit ovat olleet länsimaisen romaanin huomattava piirre jo Kreikan näytelmäkirjallisuudesta lähtien, ja antisankari on usein keskeinen hahmo modernissa näytelmäkirjallisuudessa. Kuuluisia esimerkkejä ovat Cervantesin Don Quijoten ja Henry Fieldingin Tom Jonesin nimihahmot. [1] [2]

Tiivistäen voidaan sanoa, että antisankari on henkilöhahmo, jolla on puutteita ja samantyyppisiä piirteitä kuin konnalla, mutta joka kuitenkin toimii katsojalle tai lukijalle samaistumisen kohteena.

Antisankarit voivat olla hyvin monenlaisia. Antisankari voi olla esimerkiksi henkilö, joka epäonnistuu toistuvasti, tai henkilö, joka pyrkii tavoitteisiinsa keinoja kaihtamatta. Siinä missä perinteinen sankari on hyveellinen, ihanteellinen ja pyyteetön, on antisankari usein pikemminkin hyötyajattelua korostava henkilöhahmo joka tekee hyviä asioita vääristä syistä. Antisankaria ei tule sekoittaa antagonistiin, koska antisankari ei yleensä ole protagonistin päämäärien tiellä.[1] Käsitteiden raja on tosin joskus häilyvä.

Lähteet

  • Chris Baldick: The Concise Oxford Dictionary of Literary Terms. Oxford University Press 1990. ISBN 0-19-811733-7

Viitteet

  1. a b Baldick 1990, s. 11
  2. Antihero Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopaedia Britannica Inc. Viitattu 18.5.2015.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.