Ero sivun ”DEFCON (peli)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
StrynBot (keskustelu | muokkaukset)
p mallineen parametrien muokkausta per pyyntö using AWB
p →‎top: update, replaced: |tallennusväline = → |jakelumuoto = using AWB
Rivi 9: Rivi 9:
|pelimuoto = [[Yksinpeli]]<br />[[Moninpeli]]
|pelimuoto = [[Yksinpeli]]<br />[[Moninpeli]]
|alusta = [[Windows]]<br />[[Linux]]<br />[[Mac OS X]]
|alusta = [[Windows]]<br />[[Linux]]<br />[[Mac OS X]]
|tallennusväline = [[CD]]<br />[[Steam]]<br />Online-lataus
|jakelumuoto = [[CD]]<br />[[Steam]]<br />Online-lataus
}}
}}



Versio 11. heinäkuuta 2017 kello 16.18

DEFCON
Kehittäjä Introversion Software
Julkaisija Introversion Software
Valve Software
(Steam)
Jakelija Steam ja GOG.com
Suunnittelija Gary Chambers
Chris Delay
Julkaistu 29. syyskuuta 2006
Lajityyppi Strategiapeli
Pelimuoto Yksinpeli
Moninpeli
Ikäluokitus PEGI 7
USK 16
Alusta Windows
Linux
Mac OS X
Jakelumuoto CD
Steam
Online-lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

DEFCON on brittiläisen pelitalo Introversion Softwaren kehittämä reaaliaikainen strategiapeli, joka julkaistiin 29. syyskuuta 2006. Pelissä pelaajan tehtävänä on valita hallintaansa oma manner ja sitten voittaa tuhoisa ydinsota muita mantereita vastaan. Peli on saanut suuresti vaikutteita ydinsotaa käsittelevistä elokuvista, kuten Tohtori Outolempi, Sotaleikit ja Pommin varjossa.

Vaikka pelin voikin maksullisesti ladata Internetissä, on siitä olemassa myös paketoitu myyntiversio, jonka tosin voi ostaa ainoastaan Introversionin verkkokaupasta. Introversionin verkkokaupan ohella peliä markkinoi myös Valve Corporation Steam-ohjelmansa kautta.

Pelaaminen

Yleistä

DEFCON on toteutettu 1980-luvun tyylisellä vektorigrafiikalla, ja pelin maailmankartta muistuttaakin suuresti sodanjohdon digitaalisia tietokonekarttoja. Pelaajan tarkoituksena on pelimuodosta riippuen tuhota mahdollisimman paljon vihollisen ohjussiiloja, lentotukikohtia ja asutuskeskuksia ydinaseiden avulla tai suojata omaa väestöään. Koska kaikki pelaajat kärsivät pahoja tappioita, pelin voittaa se, joka kärsinyt vähiten menetyksiä ja aiheuttanut eniten tuhoa vihollisilleen. Ydinsodasta selviytyneiden ja siinä menehtyneiden määrällä on suuri vaikutus pelaajan saamiin pisteisiin.

Pelissä jokaisella osapuolella on tasapuoliset mahdollisuudet voittoon, sillä jokaisella osanottajalla on saman verran yksiköitä. Pelissä ei kerätä raaka-aineita tai rakenneta uusia yksiköitä ja rakennuksia. Sen vuoksi pelin voittoon tarvitaankin nopeita refleksejä, strategista ajattelua ja tehokkaita taktiikoita. Pelaajan on opittava hyökkämään ja puolustamaan samanaikaisesti, sillä pelkkä hyökkäys on hyvin riskialtista ja jättää pelaajan avoimeksi vihollisen ydinaseiskuille.

Peliä voi pelata erilaisilla asetuksilla. Esimerkiksi pisteiden määrityksen voi valita niin, että eniten ydinhyökkäyksestä selviytyneitä omaava pelaaja voittaa koko pelin. Myös pelin nopeuden voi asettaa 15 minuutin pikapeliksi, sekä vaihtoehtoisesti reaaliaikaiseksi, jolloin pelin pituus voi olla kuusi tuntia.

Pelialueet

Pelissä on kuusi eri osapuolta, joista yhden pelaaja tai tekoäly voi valita. Nämä ovat:

Pelissä on myös muutamia alueita, jotka eivät kuulu millekään osapuolelle. Näitä ovat Etelämanner, Grönlanti, Kazakstan, Länsi-Intia, Oseania ja Turkki.

Yksiköt

DEFCON:ssa pelaaja saa alussa asetella kartalle omalle maa- ja merialueelleensa joukon yksiköitä, joita on jokaisella osapuolella yhtä paljon. Yksiköitä ei voi rakentaa, joten yksiköiden menettäminen voi heikentää suurestikin pelaajan hyökkäys- ja puolustuskykyä. Pelaajalla on vain rajallinen näkökyky, joten yksiköiden oman havaintokyvyn hyödyntäminen on tärkeää.

Rakennukset

  • Lentotukikohta (engl. Airbase) toimii hävittäjien ja pommittajien laukaisualustana ja tankkauspisteenä. Niitä on pelin alussa neljä kappaletta.
  • Ohjussiilo (engl. Missle silo) on pelin tärkein rakennus. Ohjussiilot kykenevät toimimaan ilmapuolustusasemina ja ovat pelin ainoita yksiköitä, jotka voivat ampua alas vihollisen ydinohjuksia. Siilot voi DEFCON 1 -tilassa asettaa hyökkäystilaan, jolloin ne eivät kykene ilmatorjuntaan, mutta voivat laukaista rajattoman kantomatkan omaavia ydinohjuksia. Yhdessä siilossa on kymmenen ohjusta.
  • Tutka (engl. Radar) tarjoaa pelaajalle suuren näkökentän. Tutkien tuhoamiseen vaaditaan ainoastaan yksi ydinaseisku tai tutkan päälle putoava lentoalus.

Laivastot

  • Lentotukialus (engl. Carrier) on liikkuva lentotukikohta, josta voidaan laukaista hävittäjiä ja pommittajia. Lentotukialusten varustukseen kuuluvat myös kaikuluotain ja syvyyspommeja, joten ne voivat torjua sukellusveneitä niiden ollessa sukelluksissa. Lentotukialukset eivät kuitenkaan kykene taistelemaan taistelulaivoja vastaan suoraan, joten niiden täytyy luottaa lähettämiensä lentokoneiden ja oman puolensa taistelulaivojen antamaan suojaan.
  • Taistelulaiva (engl. Battleship) on kestävä sota-alus, joka kykenee suojelemaan oman puolensa lentotukialuksia ja sukellusveneitä vihollisen laivoja ja lentokoneita vastaan.
  • Sukellusvene (engl. Submarine) kykenee kulkemaan veden alla, joten ne ovat näkymättömiä viholliselle. Sukellusveneiden tutka on hyvin lyhyt kantoinen, joten niiden on käytettävä kaikuluotausta. Sukellusveneet voivat laukaista ydinohjuksia, mutta silloin niiden noustava pinnalle laukaisua varten. Sukellusveneen ydinkärkien kantomatka on noin puolet pommikoneiden kantomatkasta.

Lentokoneet

  • Hävittäjä (engl. Fighter) on nopea taistelulentokone, joka voi hyökätä vihollisen laivojen ja lentokoneiden kimppuun. Hävittäjät ovat tehokkaita erityisesti pommittajia vastaan, mutta niissä ei ole ydinaseita, joten ne eivät kykene hyökkäämään kaupunkeihin. Nopeutensa vuoksi hävittäjät ovat hyviä tiedustelussa, vaikka niiden lyhyt kantama rajoittaakin niiden tiedustelumahdollisuuksia.
  • Pommikone (engl. Bomber) on lentokone, joka kykenee tuhoamaan kaupunkeja ydinasein. Pommikoneilla on hyvin pitkä kantama, noin puolet pelikartasta. Pommittajan ohjuslaukaisu ei, ohjussiloista ja sukellusveneistä poiketen, aiheuta viholliselle hälytystä, mikä tekee pommikoneista tehokkaita yllätyshyökkäyksissä. Ne ovat kuitenkin heikkoja hävittäjiä, taistelulaivoja ja ilmatorjuntatilassa olevia ohjussiiloja vastaan.

DEFCON-tasot

DEFCON:ssa on viisi vaihetta, joiden kautta peli etenee aina alusta loppuun:

DEFCON Tilanne Alkaa
5 Ei vihamielistä toimintaa. Pelaajat voivat asetella yksiköitään kartalle. Yksiköt kykenevät liikkumaan vapaasti. Pelin aloituksesta
4 Ei vihamielistä toimintaa. Pelaaja näkee tutkan kantaman sisäpuolella olevat vihollisyksiköt. Jäljellä olevat yksiköt voidaan asetella kartalle. 6 minuuttia pelin aloituksesta
3 Laivastojen ja lentokoneiden välinen taistelu on sallittua. Yksiköt voivat tulittaa toisiaan, mutta niitä ei voi enää asetella kartalle. 12 minuuttia pelin aloituksesta
2 Ei muutosta DEFCON 3:sta. 20 minuuttia pelin aloituksesta
1 Ydinaseiden käyttö on sallittua. Kaikkien ohjussiilojen ICBM-, sukellusveneiden MRBM- ja pommikoneiden SRBM-ydinkärjet ovat pelaajan toimintakäytössä. 30 minuuttia pelin aloituksesta

Aiheesta muualla