Ero sivun ”Marc Márquez” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 28: Rivi 28:
===MotoGP===
===MotoGP===
[[File:Marc Marquez 2013.jpg|350px|thumb|Márquez Silverstonessa 2013]]
[[File:Marc Marquez 2013.jpg|350px|thumb|Márquez Silverstonessa 2013]]
Márquezia pidetään yhtenä lajin suurimmista tulevaisuuden lupauksista. Hän siirtyi kaudeksi 2013 lajin pääluokkaan MotoGP:hen, ja korvasi [[Repsol Honda]] -tallissa uransa lopettaneen kaksinkertaisen maailmanmestarin [[Casey Stoner]]in.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.mtv3.fi/urheilu/muutlajit/uutiset.shtml/2012/07/1579959/honda-saa-stonerille-mestaritason-korvaajan-motogphen?moottoriurheilu | Nimeke = Honda saa Stonerille mestaritason korvaajan MotoGP:hen | Ajankohta = 12.7.2012 | Julkaisija = MTV3 Urheilu | Viitattu = 24.7.2012}}</ref> Hän ajoi heti ensimmäisessä kilpailussaan [[Honda RC213V]] pyörällä, Qatarin kilpailussa kolmanneksi ja voitti toisen kilpailun, Amerikan GP:n. Kaikkiaan hän voitti kauden aikana kuusi osakilpailua, ensimmäisen lisäksi Saksan, Yhdysvaltain, Indianapolisin, Tšekin ja Aragonian GP:t. Hän voitti maailmanmestaruuden neljän pisteen erolla hallitsevaan mestariin, [[Jorge Lorenzo]]on.
Márquezia pidetään yhtenä lajin suurimmista tulevaisuuden lupauksista. Hän siirtyi kaudeksi 2013 lajin pääluokkaan MotoGP:hen, ja korvasi [[Repsol Honda]] -tallissa uransa lopettaneen kaksinkertaisen maailmanmestarin [[Casey Stoner]]in.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.mtv3.fi/urheilu/muutlajit/uutiset.shtml/2012/07/1579959/honda-saa-stonerille-mestaritason-korvaajan-motogphen?moottoriurheilu | Nimeke = Honda saa Stonerille mestaritason korvaajan MotoGP:hen | Ajankohta = 12.7.2012 | Julkaisija = MTV3 Urheilu | Viitattu = 24.7.2012}}</ref> Hän ajoi heti ensimmäisessä kilpailussaan [[Honda RC213V]] pyörällä, Qatarin kilpailussa kolmanneksi ja voitti toisen kilpailun, Amerikan GP:n. Kaikkiaan hän voitti kauden aikana kuusi osakilpailua, ensimmäisen lisäksi Saksan, Yhdysvaltain, Indianapolisin, Tšekin ja Aragonian GP:t. Hän voitti maailmanmestaruuden neljän pisteen erolla hallitsevaan mestariin, [[Jorge Lorenzo]]on.<ref>[http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2013/VAL/MotoGP/World+Standing MotoGP World Standing 2013] ''motogp.com'' Viitattu 11.7.2017 {{en}}</ref>


Kaudella 2014 hän uusi mestaruutensa. Márquez voitti kauden kymmenen ensimmäistä osakilpailua ja saavutti yhteensä 13 osakilpailuvoittoa.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.motogp.com/en/riders/Marc+Marquez | Nimeke = Marc Márquez| Tekijä = | Tiedostomuoto = | Selite = | Julkaisu = | Ajankohta = | Julkaisupaikka = | Julkaisija = | Viitattu = 12.11.2013 | Kieli = }}</ref> Hän ajoi palkintokorokkeelle 14 kertaa, joista 13 voiton lisäksi yksi oli toinen sija Japanissa. Márquez ajoi myös paalupaikalle 13 kertaa, joista kuusi tuli kauden ensimmäimmäisissä kilpailuissa peräkkäin. Tämän jälkeen hän ajoi vielä neljästi peräkkäin paalupaikalle Saksassa, Indianapolisissa, Tsekeissä ja Britanniassa. Márquez keskeytti kauden aikana vain kerran Australiassa, jossa hän kaatui kymmenen kierrosta ennen maalia.
Kaudella 2014 hän uusi mestaruutensa. Márquez voitti kauden kymmenen ensimmäistä osakilpailua ja saavutti yhteensä 13 osakilpailuvoittoa.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.motogp.com/en/riders/Marc+Marquez | Nimeke = Marc Márquez| Tekijä = | Tiedostomuoto = | Selite = | Julkaisu = | Ajankohta = | Julkaisupaikka = | Julkaisija = | Viitattu = 12.11.2013 | Kieli = }}</ref> Hän ajoi palkintokorokkeelle 14 kertaa, joista 13 voiton lisäksi yksi oli toinen sija Japanissa. Márquez ajoi myös paalupaikalle 13 kertaa, joista kuusi tuli kauden ensimmäimmäisissä kilpailuissa peräkkäin. Tämän jälkeen hän ajoi vielä neljästi peräkkäin paalupaikalle Saksassa, Indianapolisissa, Tsekeissä ja Britanniassa. Márquez keskeytti kauden aikana vain kerran Australiassa, jossa hän kaatui kymmenen kierrosta ennen maalia.


Kaudella 2015 Márquez ajoi MM-pisteissä kolmanneksi häviten 88 pistettä mestaruuden voittaneelle [[Jorge Lorenzo]]lle. Hän ajoi kauden aikana kahdeksan kertaa palkintokorokkeelle, joista voittoja oli viisi. Márquez ajoi voittoon Amerikan kilpailussa, jonka jälkeen hän voitti Saksan ja Indianapolisin kilpailut peräkkäin ja myöhemmin vielä San Marinon ja Australian kilpailut. Márquez ajoi kauden aikana eniten paalupaikalle, kahdeksan kertaa ja eniten kilpailun nopeimman kierroksen, seitsemän kertaa. Hän keskeytti kuudesti, joista neljä johtui kaatumisesta, yksi teknisestä viasta, kun taas Malesiassa Márquez joitui keskeyttämään kolarin aiheuttamasta viasta.
Kaudella 2015 Márquez ajoi MM-pisteissä kolmanneksi häviten 88 pistettä mestaruuden voittaneelle [[Jorge Lorenzo]]lle.<ref>[http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2015/VAL/MotoGP/World+Standing MotoGP World Standing 2015] ''motogp.com'' Viitattu 11.7.2017 {{en}}</ref> Hän ajoi kauden aikana kahdeksan kertaa palkintokorokkeelle, joista voittoja oli viisi. Márquez ajoi voittoon Amerikan kilpailussa, jonka jälkeen hän voitti Saksan ja Indianapolisin kilpailut peräkkäin ja myöhemmin vielä San Marinon ja Australian kilpailut. Márquez ajoi kauden aikana eniten paalupaikalle, kahdeksan kertaa ja eniten kilpailun nopeimman kierroksen, seitsemän kertaa. Hän keskeytti kuudesti, joista neljä johtui kaatumisesta, yksi teknisestä viasta, kun taas Malesiassa Márquez joitui keskeyttämään kolarin aiheuttamasta viasta.


Kaudella 2016 Márquez voitti uransa kolmannen maailmanmestaruuden MotoGP:ssä 49 pisteen erolla [[Valentino Rossi]]in. Hän voitti kauden aikana viisi kilpailua Argentiinan, Amerikan, Saksan, Aragonin ja Japanin kilpailut. Márquez ajoi yhteensä kaksitoista kertaa palkintokorokkeelle, sekä eniten paalupaikkoja (7) ja eniten kilpailun nopeimpia kierroksia (4). Márquez keskeytti kauden aikana kerran, joka tapahtui Australiassa kaaduttuaan johtoasemasta. Sama virhe tapahtui myös kaudella 2014 Márquezin kaaduttua kärkipaikalta Australiassa.
Kaudella 2016 Márquez voitti uransa kolmannen maailmanmestaruuden MotoGP:ssä 49 pisteen erolla [[Valentino Rossi]]in.<ref>[http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2016/VAL/MotoGP/World+Standing MotoGP World Standing 2016] ''motogp.com'' Viitattu 11.7.2017 {{en}}</ref> Hän voitti kauden aikana viisi kilpailua Argentiinan, Amerikan, Saksan, Aragonin ja Japanin kilpailut. Márquez ajoi yhteensä kaksitoista kertaa palkintokorokkeelle, sekä eniten paalupaikkoja (7) ja eniten kilpailun nopeimpia kierroksia (4). Márquez keskeytti kauden aikana kerran, joka tapahtui Australiassa kaaduttuaan johtoasemasta. Sama virhe tapahtui myös kaudella 2014 Márquezin kaaduttua kärkipaikalta Australiassa.


=== Tilastot ===
=== Tilastot ===

Versio 11. heinäkuuta 2017 kello 05.10

Marc Márquez
[[Tiedosto:|250px|Márquez Aragonissa 2016.]]
Márquez Aragonissa 2016.
Henkilötiedot
SyntynytCervera [1]
Kansalaisuus  Espanja
Uratiedot
Pyörän numero 93
Nykyinen talli Repsol Honda
Nykyinen pyörä Honda RC213V
Tilastot
MotoGP
Kilpailuja 54
Maailmanmestaruuksia 2
Voittoja 24
Palkintosijoja 39
Paalupaikkoja 30
Nopeimpia kierroksia 30
Ensimmäinen kilpailu Qatar 2013
Ensimmäinen voitto Americas 2013
Aiheesta muualla
www.marcmarquez93.com

Marc Márquez Alenta (s. 17. helmikuuta 1993, Cerveda) on espanjalainen ratamoottoripyöräilijä. Hän on kolminkertainen MotoGP:n maailmanmestari (2013, 2014, 2016). Márquez on voittanut aiemmin myös kaudella 2010 125-kuutioisten ja kaudella 2012 Moto2-luokan maailmanmestaruudet. Kaudella 2013 hän ajoi ensimmäistä kertaa urallaan pääluokassa MotoGP:ssä, Repsol Honda -tallissa maanmiehensä Dani Pedrosan tallikaverina. Myös kaudella 2017 Márquez ajaa Repsol Hondalla.

Kilpaura

125cc

Márquez teki debyyttinsä ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa kaudella 2008, 15 vuoden ja 56 päivän ikäisenä. Kaudella 2010 Márquez ajoi suomalaisessa Ajo Motorsport -tallissa ja voitti piikkiluokan mestaruuden.

Moto2

Márquez siirtyi kaudelle 2011 Moto2-luokkaan ja ajoi loppupisteissä toiseksi mestaruuden voittaneen Stefan Bradlin jälkeen. Kaudella 2012 Márquez voitti yhdeksän osakilpailua ja Moto2-luokan maailmanmestaruuden.

MotoGP

Márquez Silverstonessa 2013

Márquezia pidetään yhtenä lajin suurimmista tulevaisuuden lupauksista. Hän siirtyi kaudeksi 2013 lajin pääluokkaan MotoGP:hen, ja korvasi Repsol Honda -tallissa uransa lopettaneen kaksinkertaisen maailmanmestarin Casey Stonerin.[2] Hän ajoi heti ensimmäisessä kilpailussaan Honda RC213V pyörällä, Qatarin kilpailussa kolmanneksi ja voitti toisen kilpailun, Amerikan GP:n. Kaikkiaan hän voitti kauden aikana kuusi osakilpailua, ensimmäisen lisäksi Saksan, Yhdysvaltain, Indianapolisin, Tšekin ja Aragonian GP:t. Hän voitti maailmanmestaruuden neljän pisteen erolla hallitsevaan mestariin, Jorge Lorenzoon.[3]

Kaudella 2014 hän uusi mestaruutensa. Márquez voitti kauden kymmenen ensimmäistä osakilpailua ja saavutti yhteensä 13 osakilpailuvoittoa.[4] Hän ajoi palkintokorokkeelle 14 kertaa, joista 13 voiton lisäksi yksi oli toinen sija Japanissa. Márquez ajoi myös paalupaikalle 13 kertaa, joista kuusi tuli kauden ensimmäimmäisissä kilpailuissa peräkkäin. Tämän jälkeen hän ajoi vielä neljästi peräkkäin paalupaikalle Saksassa, Indianapolisissa, Tsekeissä ja Britanniassa. Márquez keskeytti kauden aikana vain kerran Australiassa, jossa hän kaatui kymmenen kierrosta ennen maalia.

Kaudella 2015 Márquez ajoi MM-pisteissä kolmanneksi häviten 88 pistettä mestaruuden voittaneelle Jorge Lorenzolle.[5] Hän ajoi kauden aikana kahdeksan kertaa palkintokorokkeelle, joista voittoja oli viisi. Márquez ajoi voittoon Amerikan kilpailussa, jonka jälkeen hän voitti Saksan ja Indianapolisin kilpailut peräkkäin ja myöhemmin vielä San Marinon ja Australian kilpailut. Márquez ajoi kauden aikana eniten paalupaikalle, kahdeksan kertaa ja eniten kilpailun nopeimman kierroksen, seitsemän kertaa. Hän keskeytti kuudesti, joista neljä johtui kaatumisesta, yksi teknisestä viasta, kun taas Malesiassa Márquez joitui keskeyttämään kolarin aiheuttamasta viasta.

Kaudella 2016 Márquez voitti uransa kolmannen maailmanmestaruuden MotoGP:ssä 49 pisteen erolla Valentino Rossiin.[6] Hän voitti kauden aikana viisi kilpailua Argentiinan, Amerikan, Saksan, Aragonin ja Japanin kilpailut. Márquez ajoi yhteensä kaksitoista kertaa palkintokorokkeelle, sekä eniten paalupaikkoja (7) ja eniten kilpailun nopeimpia kierroksia (4). Márquez keskeytti kauden aikana kerran, joka tapahtui Australiassa kaaduttuaan johtoasemasta. Sama virhe tapahtui myös kaudella 2014 Márquezin kaaduttua kärkipaikalta Australiassa.

Tilastot

Kausi Luokka Pyörä Tiimi Kilpailut Voitot Palkintosijat Paalupaikat Nopeimmat kier. Pisteet Sijoitus
2008 125cc KTM Repsol KTM 125cc 13 0 1 0 0 63 13.
2009 125cc KTM Red Bull KTM Motosport 16 0 1 2 1 94 8.
2010 125cc Derbi Red Bull Ajo Motorsport 17 10 12 12 8 310 1.
2011 Moto2 Suter Team CatalunyaCaixa Repsol 15 7 11 7 2 251 2.
2012 Moto2 Suter Team CatalunyaCaixa Repsol 17 9 14 7 5 324 1.
2013 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 18 6 16 9 11 334 1.
2014 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 18 13 14 13 12 362 1.
2015 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 18 5 9 8 7 242 3.

Lähteet

  1. Moto GP champion Marc Marquez fractures leg, Associated Press, . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Honda saa Stonerille mestaritason korvaajan MotoGP:hen 12.7.2012. MTV3 Urheilu. Viitattu 24.7.2012.
  3. MotoGP World Standing 2013 motogp.com Viitattu 11.7.2017 (englanniksi)
  4. Marc Márquez motogp.com. Viitattu 12.11.2013.
  5. MotoGP World Standing 2015 motogp.com Viitattu 11.7.2017 (englanniksi)
  6. MotoGP World Standing 2016 motogp.com Viitattu 11.7.2017 (englanniksi)

Aiheesta muualla

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.