Ero sivun ”Möngke-kaani” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
462 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (tarkempi luokka)
Ei muokkausyhteenvetoa
Möngke osallistui Euroopan hyökkäykseen vuosina [[1236]]–[[1242]], [[Kiova]]n tuhoamiseen ja tunkeutumiseen [[Unkari]]in. Möngke palasi kotiin kesällä [[1241]], ennen hyökkäyksen päättymistä. Kolmannen suurkaanin [[Güyük]]in kuoltua Möngken suku joutui kamppailemaan vallasta toisen sukuhaaran kanssa. Sen johtaja [[Batu]] liittoutui Toluin lesken kanssa ja pyrki syrjäyttämään sijaishallitsijattaren, [[Ögödei]]n lesken ''Oghul Ghaimishin''. Hän yritti järjestää suurkaania valitsevan [[kurultai]]kokouksen Siperiassa, mutta asiaa vastustettiin koska kokous ei ollut Mongolian maaperällä. Batu ei piitannut kritiikistä, jolloin hänen veljensä [[Berke]] kokosi Mongoliaan kurultain joka valitsi Möngken suurkaaniksi 1251.
 
Kaanina Möngke näytti suhtautuvan vakavammin maailmanvalloitustehtävään kuin Güyük. Hän keskittyi enemmän Kiinan valtaamiseen ja valtasi [[Yunnan]]in [[1254]] sekä tunkeutui [[Indokiina]]an, mikä mahdollisti mongolihyökkäyksen pohjoisesta, lännestä ja etelästä. Hän valloitti monia pohjoisen Kiinan linnoitettuja kaupunkeja. Hän lähetti myös veljensä [[Hülegü]]n Lähi-itään, jossa tämä [[Bagdadin taistelu|hävitti Bagdadin]] aiheuttaen [[islamin kulta-aika|islamin kulta-ajan]] päättymisen ja laajensi valtakunnan [[Egypti]]n rajoille. Euroopan valloitus jäi väliin näiden kahden ensisijaisen hyökkäyksen vuoksi.
 
[[Flanderi (kreivikunta)|Flaamilaisen]] [[fransiskaanit|fransiskaanimunkin]] [[Vilhelm Rubruk]] huomattava matkakertomus ''Itinerarium'', joka kertoo hänen matkastaan Mongoliaan, sijoittuu suurkaani Möngken aikaan.<ref>Vilhelm Rubruk: ''Matka Mongoliaan vuosina 1253-1255'', suom. Sami Jansson, johdanto ja viitteet Antti Ruotsala, Faros 2010</ref>
 
Möngke kuoli mahdollisesti [[Tykki|tykinammukseen]] [[Chongqing]]in edustalla.

Navigointivalikko