Ero sivun ”Tory” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
p Käyttäjän Jaajaajoo (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Hermis tekemään versioon.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tory'''-puolue on [[Konservatiivipuolue (UK)|Ison-Britannian konservatiivisen puolueen]] lempinimi. Nimestä tuli suosittu [[Margaret Thatcher]]in ollessa pääministerinä. [[Lehdistö]] suosii tory-nimitystä, ja se on jäämässä pysyvään kielenkäyttöön. Nykyään puolue vastaa [[ideologia]]ltaan karkeasti ottaen lähinnä Suomen [[Kokoomus]]ta.

Nimitys "tory" tulee [[iirin kieli|iirinkielisestä]] sanasta ''toraidhe'', ja se on tarkoittanut [[1640-luku|1640]]- ja [[1650-luku|1650]]-luvuilla irlantilaisia sotilaita, jotka taistelivat [[Oliver Cromwell]]ia ja englantilaisia miehittäjiä vastaan. Englannin uskonpuhdistuksen aikaan 1600-luvun lopulla oli vallalla toryjen ja [[whig]]ien välinen kiista siitä, voiko kuningas [[Jaakko II (Englanti)|Jaakko II]]:n nousta valtaistuimelle, vaikka oli [[roomalaiskatolisuus|katolinen]], [[anglikaanikirkko]]a tukeneen veljensä [[Kaarle II (Englanti)|Kaarle II]]:n jälkeen. Toryt kannattivat tällöin Jaakkoa.

* [[Kanada]]ssa tunnetaan myös tory-nimitys politiikassa, ja siellä se on arvoneutraalimpi. Tunnetaan ''[[Sininen]] tory'', joka viittaa urbaaniin liikemaailmaan, ja ''[[Punainen]] tory'', joka viittaa takamaiden raivaajiin.

* [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] tory-nimitystä käytettiin niistä ''lojalisteista'', jotka vastustivat Amerikan Yhdysvaltojen itsenäistymistä [[Yhdistynyt kuningaskunta|Yhdistyneestä kuningaskunnasta]].
{{Tynkä/Politiikka}}
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan puolueet]]

[[bg:Тори]]
[[de:Tory]]
[[en:Tory]]
[[es:Tory]]
[[nl:Tory]]
[[ja:トーリー党 (イギリス)]]
[[pl:Torysi]]

Versio 24. syyskuuta 2006 kello 05.20

Tory-puolue on Ison-Britannian konservatiivisen puolueen lempinimi. Nimestä tuli suosittu Margaret Thatcherin ollessa pääministerinä. Lehdistö suosii tory-nimitystä, ja se on jäämässä pysyvään kielenkäyttöön. Nykyään puolue vastaa ideologialtaan karkeasti ottaen lähinnä Suomen Kokoomusta.

Nimitys "tory" tulee iirinkielisestä sanasta toraidhe, ja se on tarkoittanut 1640- ja 1650-luvuilla irlantilaisia sotilaita, jotka taistelivat Oliver Cromwellia ja englantilaisia miehittäjiä vastaan. Englannin uskonpuhdistuksen aikaan 1600-luvun lopulla oli vallalla toryjen ja whigien välinen kiista siitä, voiko kuningas Jaakko II:n nousta valtaistuimelle, vaikka oli katolinen, anglikaanikirkkoa tukeneen veljensä Kaarle II:n jälkeen. Toryt kannattivat tällöin Jaakkoa.

  • Kanadassa tunnetaan myös tory-nimitys politiikassa, ja siellä se on arvoneutraalimpi. Tunnetaan Sininen tory, joka viittaa urbaaniin liikemaailmaan, ja Punainen tory, joka viittaa takamaiden raivaajiin.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.