Ero sivun ”Erämaa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
wiki
(wiki)
'''Erämaa''' on nykykielessä asumaton alue, esimerkiksi autiomaa tai metsä. '''Eränkäynti''' on tällaisen alueen virkistyskäyttöä. [[Suomi|Suomessa]] erämaalla tarkoitetaan nykyisin vähintään kahdeksan kilometrin päässä tiestä olevaa aluetta, jolla ei ole pysyvää asutusta.
 
Vanhassa merkityksessä erämaa oli sama kuin '''nautinta-alue''', eli alue, johon jollain maanviljelijä-yhteisöllä oli vakiintunut eränkäyntioikeus eli nautintaoikeus. Eränkäyntioikeus tarkoitti oikeutta metsästää, kalastaa, ja kasketa aluetta; toisin sanoen oikeutta alueen luonnonvaroihin. Eränkäyntioikeus tarkoitti myös oikeutta verottaa alueen mahdollista metsästäjä- ja kalastajaväestöä, joita usein kutsuttiin lappalaisiksi. Eränkäyntioikeudet oli jaettu ja sovittu eri yhteisöjen kesken. Mitä lähempänä yhteisön omaa asuinaluetta eli [[rintamaa]]ta erämaan osa sijaitsi, sitä vakiintuneemmat sen rajat ilmeisesti olivat. Pohjoisessa [[Lappi|Lapissa]] erämaat olivat usein vain epämääräisesti rajautuneet, ja useat eri ryhmät saattoivat verottaa samoja lapinkyliä. Joskus on arveltu [[lapinraunio]]iden olevan erämaiden merkkejä tai eränkävijöiden hautoja, tosin nykyisin niitä pidetään pikemminkin paikallisen väen hautoina.
 
===Nautinta-oikeuksista maanomistukseen ja jokamiehenoikeuksiin===
Maanviljelyksen levittäytyessä yhä syvemmälle sisämaahan hupenivat vastaavasti erämaat. Ruotsin[[Ruotsi]]n vallan aikana Ruotsin kruunu luovutti osan Hämäläistenhämäläisten ja muiden ryhmien vakiintuneista erämaista savolaisille ja muille lähinnä kaskiviljelyä harjoittaville uudisasukkaille. Myös Keskikeski-Ruotsiin muutti savolaisia entisille erämaille. Lopulta yhteisöiden perinteiset nautinta-oikeudet maa-alueisiin lakkautettiin. Myös syrjäseuduilla alettiin yhä enemmän siirtyä henkilökohtaiseen tai julkiseen (kruunun tai kirkon) [[maanomistus|maanomistukseen]].
 
Metsiä ja kalavesien tehokas hyödyntäminen haluttiin turvata edelleen. Ruotsissa ja Suomessa kehittyivät maailmalla ainutlaatuiset [[jokamiehenoikeudet]], jotka tarkoittivat, että maanomistaja ei saanut estää alueen hyötykäyttöä. Eräänlaiset jokamiehenoikeudet olivat aikaisemmin koskeneet ainoastaan alueen nautinta-oikeuden omistaneen yhteisön jäseniä.
15 754

muokkausta

Navigointivalikko