Ero sivun ”Rigel” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  2 vuotta sitten
kh
p (fix)
(kh)
'''Rigel''' (β [[Orion (tähdistö)|Orion]]is) on taivaan seitsemänneksi kirkkain [[tähti]] (visuaalinen magnitudi 0,18). Vaikka se on nimetty Orionin tähdistön beta-tähdeksi, se on kirkkaampi kuin α-tähti [[Betelgeuze]].
 
Etäisyysarviot Rigelille vaihtelevat 700 ja 900 [[valovuosi|valovuoden]] välillä. [[Satelliitti]] Hipparcoksen paras arvio on tähän asti ollut noin 773 valovuotta eli 237 [[parsek]]ia, mutta virheen mahdollisuus on vielä varsin suuri. Rigel kuuluu [[spektriluokka]]an B8 Ia, ja se on luokiteltu [[Ylijättiläinen|ylijättiläistähdeksi]]. Se on noin 40 000 kertaa kirkkaampi kuin oma [[Aurinko]]mme.
 
Kirkkautensa ja suuren nopeutensa ansiosta Rigel kuumentaa useaa [[emissiosumu|sumua]] ympärillään. Rigel on myös kytköksissä [[Messier 42|Orionin suureen kaasusumuun]]. Vaikka Rigelin ja sumun etäisyys Maasta on noin kaksinkertainen, voidaan sumu ja tähti yhdistää toisiinsa iän ja kulkusuunnan perusteella.
Rigelin uskotaan olevan kolminkertainen tähti. Päätähteä kiertää kaksi pienempää tähteä, nimiltään Rigel B ja C. Ne kiertävät toisiaan 28 [[Astronominen yksikkö|AU:n]] päässä ja päätähteään 2 000 AU:n päässä.
 
Rigel on monen muun ylijättiläisen tapaan myös [[muuttuva tähti]]. Kirkkauden muutos tosin melko pientä (0,3 ja 0,03 magnitudin muutokset ovat tavallisia) ja epäsäännöllistä (jakso noin 25 vuorokautta), mutta havaittavissa tarkoilla mittauksilla. On epäilty, että järjestelmässä olisi vielä neljäskin tähti, mutta se ehkä on vain havaintojen ylitulkinnan tulosta.
 
== Nimen etymologia ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko