Ero sivun ”LeBron James” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Sisältöä lisätty
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p Käyttäjän 91.158.147.216 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Haltiamieli tekemään versioon.
Rivi 2: Rivi 2:
{{Korjattava/kieli|erittäin huonoa suomea useassa kohdassa}}
{{Korjattava/kieli|erittäin huonoa suomea useassa kohdassa}}
{{Koripalloilija
{{Koripalloilija
| otsikko = LeBron James is a pussy
| otsikko = LeBron James
| kuva = LeBron James (15662939969).jpg
| kuva = LeBron James (15662939969).jpg
| px = 250p
| px = 250px
| kuvan_nimi = LeBron James
| koko_nimi = LeBron Raymone James
| koko_nimi = LeBron Raymone James
| lempinimet = ”King James”
| lempinimet = ”King James”

Versio 28. kesäkuuta 2017 kello 20.49

LeBron James
Henkilötiedot
Koko nimi LeBron Raymone James
Syntynyt [1]
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Koripalloilija
Lempinimi ”King James”
Pelipaikka pieni laitahyökkääjä
Pituus 203 cm
Paino 113 kg
Nyk. joukkue Cleveland Cavaliers
Sarja NBA
NBA-varaus 1. varaus 2003
(Cleveland Cavaliers)
Pelaajaura
Seurajoukkueet
2003–2010
2010–2014
2014–
Cleveland Cavaliers (NBA)
Miami Heat (NBA)
Cleveland Cavaliers (NBA)
Maajoukkueet
2004–[2] Yhdysvallat
Aiheesta muualla
www.lebronjames.com
FIBA

LeBron Raymone James (s. 30. joulukuuta 1984 Akron, Ohio) on yhdysvaltalainen koripalloilija, pelipaikaltaan pieni laitahyökkääjä. Hän edustaa NBA-joukkue Cleveland Cavaliersia.

James oli jo lukiourallaan Yhdysvalloissa maanlaajuisesti tunnettu, ja Cleveland Cavaliers valitsi hänet vuoden 2003 NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. James on muun muassa kolminkertainen NBA:n mestari, kolminkertainen NBA-finaalien arvokkain pelaaja, nelinkertainen NBA:n arvokkain pelaaja, 12-kertainen tähdistöottelupelaaja ja kymmenkertainen NBA:n ykköstähdistövalinta. Yhdysvaltain koripallomaajoukkueessa James on voittanut muun muassa olympiakultaa Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012.

Lukio

James opiskeli St. Vincent–St. Mary High Schoolissa Akronissa Ohion osavaltiossa. Ensimmäisenä vuotenaan St. Maryssä hän liittyi opinahjon Fighting Irish -joukkueeseen. Hänen pistekeskiarvonsa peliä kohden oli 21 pistettä ja 6,2 levypalloa, ja hän johti joukkueen 23-1 ennätyksellään kolmosdivisioonan mestariksi. Keith Dambrot, nykyinen Akronin yliopiston joukkueen päävalmentaja, oli St. Vincent–St. Maryn päävalmentaja Jamesin pelatessa koulun joukkueessa.

Seuraavana vuonna Jamesin keskiarvot nousivat 25,2 pisteeseen, 7,2 levypalloon ja 5,8 syöttöön peliä kohden. Tällä kertaa joukkue voitti mestaruuden 26-1 ennätyksellä. Hän oli ensimmäinen toisen vuoden opiskelija, joka nimettiin Ohion "Mr. Basketballiksi" ja joka valittiin USA Todayn All-USA First Teamiin. Prospect Profile: LeBron James

James kehittyi entisestään kolmantena opiskeluvuonnaan. Pistekeskiarvot nousivat jälleen huomattavasti, ja James sai edellisvuosiensa titteleiden lisäksi lempinimen "King James". James komeili myös Sports Illustrated -lehden kannessa ensimmäisenä lukio-opiskelijana Kevin Garnettin jälkeen. Jamesista julkaistiin artikkeleita myös SLAM Magazinessa. Jamesin loistokkuudesta huolimatta St. Maryn koripallojoukkue ei kyennyt puolustamaan mestaruuttaan, koska se nousi kakkosdivisioonaan, jossa haasteet olivat selkeästi vaativammat. (Ohiossa on neljä divisioonaa lukio-opiskelijoille.) Joukkue hävisi finaalin Roger Bacon High Schoolille (Cincinnati).

Kauden loputtua James ilmoitti halukkuutensa osallistua NBA:n varaustilaisuuteen anoen poikkeusta NBA:n varausssääntöihin: tuohon aikaan varaustilaisuuteen eivät päässeet ne pelaajat, jotka eivät olleet vielä suorittaneet lukiota. Anomus ei mennyt läpi, mutta se varmisti Jamesin paikan maailmanlaajuisissa parrasvaloissa hänen viimeisenä opiskeluvuotenaan. James pääsi jälleen Sports Illustratediin ja ESPN Magazineen. Jamesin saaman julkisuuden vuoksi vuoksi lukion koripallojoukkueen harjoituksetkin siirrettiin koulun jumppasalista läheiseen James A. Rhodes Arenaan Akronin yliopistoon. Moni NBA-tähti, kuten Shaquille O’Neal, tuli seuraamaan pelejä paikan päälle. ja osa peleistä jopa televisioitiin ESPN2:lla.

Ohio High School Athletic Association (OHSAA) antoi Jamesille pelikiellon, koska James oli rikkonut OHSAAn sääntöjä esiintymällä mainoksissa, vaikkei hän ollut ammattipelaaja. Jamesin pelikielto typistettiin kahden ottelun mittaiseksi, jotta hän voisi pelata loppukauden. Joka tapauksessa Jamesin joukkue hävisi yhden ottelun ilman tähteään. Tuo ottelu oli ainoa virallinen häviö koko kauden aikana. Häiriöistä huolimatta St. Maryn joukkue voitti kolmannen osavaltion mestaruutensa Jamesin uskomattomalla 31,6 pisteen ja 9,6 levypallon keskiarvolla. Ensimmäistä kertaa pelaaja nimitettiin kolmatta kertaa All-USA First Teamiin. James sai jälleen "Mr.Basketball" -nimikkeen Ohiossa. Hän oli arvokkain pelaaja (MVP) McDonald's All-American Gamessa, EA Sportsin Roundball Classicissa ja Jordan Capital Classicissa. Tämä palkinto edellytti kuitenkin sitä, että James osallistui yli kahteen lukion all-star -tapahtumaan. James menetti virallisesti NCAA-kelpoisuutensa, eli hän ei voinut pelata koripalloa yliopistotasolla.

Jamesin valmistuttua lukiosta hän oli tehnyt 2657 pistettä, ottanut 892 levypalloa ja antanut 523 syöttöä.

NBA-ura

Cleveland Cavaliers (2003–2010)

Tulokaskausi

Cleveland Cavaliers valitsi Jamesin ensimmäisellä kierroksella vuoden 2003 varaustilaisuudessa. Ensimmäisessä NBA-ottelussaan Sacramento Kingsiä vastaan James keräsi 25 pistettä, 9 syöttöä, 6 levypalloa ja hänen heitoistaan 60 % meni koriin. Pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa Jamesilta tiedusteltiin, kenen pelaajan kaltaiseksi hän halusi tulla. Vastaus oli ehdoton: Jason Kidd.lähde? James on ihaillut Kiddiä vuodesta 1994 asti, jolloin hän sai ensikosketuksen koripallokenttään. James ylisti Kiddiä parhaana elävänä paikkapuolustajana ja tarkimpana syöttäjänä.

Kun James pussitti 41 pistettä ottelussa New Jersey Netsiä vastaan, hän rikkoi jälleen yhden ennätyksen: hänestä tuli nuorin pelaaja, joka ylitti 40 pisteen rajan yhdessä pelissä. Ensimmäinen NBA-kausi sujui hyvin 20,9 pisteen, 5,9 syötön ja 5,5 levypallon keskiarvoilla. Näin ollen Jamesin valinta vuoden tulokkaaksi NBA:n kaudella 2003-04 ei ollut yllättävä, ja hänestä tuli samalla nuorin NBA-pelaaja ja ensimmäinen Clevelandin koripalloilija, joka sai kyseisen palkinnon. James liittyi kivenkovaan seuraan ylittäessään 20 pisteen, viiden levypallon ja viiden syötön keskiarvon tulokaskaudellaan. Tähän saavutukseen ovat kyenneen aiemmin vain Oscar Robertson ja Michael Jordan. Cavaliers ei kuitenkaan edennyt pudotuspeleihin.

Kausi 2004–2005

Toisella NBA-kaudellaan James äänestettiin NBA:n tähdistöotteluun, missä hän kirjautti 13 pistettä, kahdeksan levypalloa ja kuusi korisyöttöä Idän voittaessa Lännen 125-115. James jatkoi ennätysten rikkomista: hänestä tuli nuorin tripla-tuplaan yltänyt, 50 pistettä yhdessä ottelussa tehnyt ja ykköstähdistöviisikkoon valittu pelaaja. Hänen kautensa tilastokeskiarvot olivat 27,2 pistettä, 7,2 syöttöä ja 7,4 levypalloa peliä kohden. Jamesin otteista huolimatta Cavaliers jäi toista kertaa peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle.

Kausi 2005–2006

James valittiin toiseen perättäiseen NBA:n tähdistöviikonlopun All-Stars -peliin, ja hän johti Idän 122-120 voittoon 29 pisteellään, 6 levypallollaan ja 2 syötöllään. Hänestä tuli nuorin All-Star MVP 21-vuotiaana. Hänet nimettiin NBA:n viikon pelaajaksi ennennäkemättömästi kolmena perättäisenä viikkona. Hän rikkoi samalla jälleen uuden ennätyksen: hän saavutti 35 pisteen rajan jokaisessa pelissä yhdeksänä perättäisenä viikkona. Samaan ovat yltäneet vain Michael Jordan ja Kobe Bryant.lähde? Kauden aikana James teki 31,4 pistettä, otti 7 levypalloa ja antoi 6,6 syöttöä peliä kohden, ja näin hänestä tuli NBA:n historian nuorin pelaaja, joka saavutti 30 pisteen keskiarvorajapyykin.lähde? Hän on myös neljäs pelaaja, joka on saavuttanut näin korkeat keskiarvot syötöissä ja levypalloissa. Lopultakin Cavaliersit pääsivät playoffeihin - ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen. Kauden lopussa James oli yksi ennakkosuosikeista NBA:n arvokkaimman pelaajan MVP-palkinnon saajaksi. Hän kuitenkin jäi toiseksi Phoenixin Steve Nashin viedessä palkinnon.

Jamesin pudotuspelidebyytti sujui loistavasti. Washington Wizards kaatui pistein 97-86 Jamesin saalistaessa 32 pistettä, 11 syöttöä ja 11 levypalloa sekä himotun tripla-tuplan. Tripla-tuplan pudotuspelidebyytissään ovat saavuttaneet vain Johnny McCarthy ja Magic Johnson.lähde? Playoff-sarjassa Washingtonia vastaan Jamesin pistekeskiarvo oli 35,7 pistettä peliä kohden. Cavaliers tiputti Wizardsin kuudessa ottelussa. James teki jälleen kerran uuden ennätyksen: hänellä oli 6-ottelun sarjassa 34 pisteen keskiarvo.

Playoffien toisella kierroksella Cavaliers tippuivat hävittyään täyden seitsemän ottelun sarjan Itäisen konferenssin puolustavalle mestarille Detroit Pistonsille. Jamesin keskiarvo playoffseissa oli 30,8 pistettä, 8,1 levypalloa ja 5,8 syöttöä.

Kauden jälkeen James allekirjoitti Clevelandin kanssa kolmivuotisen sopimuksen yhden vuoden optiolla. Sopimuksen kokonaissumma oli 60 miljoonaa dollarialähde?, ja se alkoi alkoi kaudella 2007-2008. Sopimus salli hänen etsiä suuremman rahasumman sopimusta niin sanottuna vapaana agenttina kauden 2010 jälkeen.

Kausi 2006–2007

James huhtikuussa 2007.

James valittiin kolmanteen perättäiseen NBA:n tähdistöviikonlopun All-Stars -peliin. James pelasi 32 minuuttia (NBA:n peliaika on 48 minuuttia poiketen kansainvälisestä 40 minuutista) ja hankki 28 pistettä, 6 levypalloa ja 6 syöttöä Idälle. Kauden aikana Cavaliers saavutti 50 voittoa, ja viimeisenä päivänä se varmisti Itäisen konferenssin toisen sijan. Jälleen James ahtoi itsensä ennätysten kirjoihin. Oscar Robertson sai hänestä seuraa keskiarvoennätykseen: 27 pistettä, 6 levypalloa ja 6 syöttöä peliä kohden kolmena perättäisenä kautena.

Ensimmäisellä playoff-kierroksella Cleveland pyyhkäisi Washington Wizardsit jatkosta suoraan neljässä ottelussa. Toisella playoff-kierroksella James johti Cavaliersit 4-2 otteluvoitoin jatkoon ja hautasi samalla New Jersey Netsin jatkopaikkahaaveet. Näin Cleveland Cavaliers ansaitsi paikan Itäisen konferenssin finaalissa ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Konferenssifinaaleissa James taisteli Cavaliersit 0-2 tappioasemasta 4-2 voittoon Detroit Pistonsista. Viidennessä ottelussa James pussitti 48 pistettä 54,5 % osumatarkkuudella, minkä lisäksi hän haki 9 levypalloa ja 7 syöttöä. Clevelandsin 30:stä viimeisestä pisteestä James teki 29, mukaan lukien joukkueen 25 viimeistä pistettä lisäajalla. NBA-analyytikko Marv Albert hehkutti Jamesin esiintymistä yhtenä hienoimmista hetkistä pudotuspelien historiassa.lähde?

San Antonio Spurs voitti NBA-mestaruuden suoraan neljässä ottelussa Clevelandia vastaan. James teki tuolloin keskimäärin 22 pistettä, 7 levypalloa ja 6,8 syöttöä peliä kohden. Kaiken kaikkiaan pudotuspeleissä vuonna 2007 James taiteili 25,1 pistettä, 8 syöttöä ja 8,1 levypalloa peliä kohden. Hän asetti ennätyksen tupla-tupliin playoffeissa kahdeksalla. Hän on myös ensimmäinen Cleveland Cavaliersin pelaaja ja koko NBA:n ensimmäinen laitahyökkääjä, joka saavutti vähintään seitsemän syöttöä kahdeksassa perättäisessä playoff-ottelussa.lähde?

Kausi 2007–2008

James ajamassa korille huhtikuussa 2008.

LeBron James jatkoi hyviä esiintymisiään ansaiten neljännen perättäisen All-Stars -pelinsä, ja hänestä tuli jälleen kerran ennakkosuosikki NBA:n MVP-palkinnon saajaksi. Hänestä tulikin vuoden 2008 All-Stars -pelin MVP 27 pisteellään, 8 levypallollaan, 9 syötöllään ja kahdella torjunnallaan. Itäinen konferenssi voitti Lännen tuossa ottelussa 134-128. 19. helmikuuta 2008 James viimeisteli viidennen tripla-tuplansa kaudella 2007-2008 tehden 26 pistettä, 13 levypalloa ja 11 syöttöä Houston Rocketsia vastaan. Se oli hänen uransa 15. tripla-tupla. James on kolmanneksi nuorin pelaaja, joka ylitti 15 tripla-tuplan rajapyykin.lähde? Oscar Robertson ja Magic Johnson ovat hänen edellään.

Heti seuraavassa ottelussa Indiana Pacersia vastaan James saavutti seuraavan tripla-tuplansa. Kyseessä oli jo toinen kerta samalla kaudella, kun James teki perättäisissä otteluissa tripla-tuplan. Viimeisin pelaaja, joka on saavuttanut tämän ihmeen ennen Jamesia, oli Magic Johnson vuonna 1988. Jamesilla oli kauden lopussa seitsemän tripla-tuplaa, mikä on sekä hänen että hänen joukkueensa ennätys. Hän oli siis ensimmäinen Cavaliers-pelaaja, joka saavutti seitsemän tripla-tuplaa yhden kauden aikana ja yhteensä 17 tripla-tuplaa koko uransa aikana.

27. helmikuuta Boston Celticsiä vastaan Jamesista tuli nuorin pelaaja, joka saavutti 10 000 pistettä urallaan.lähde? James oli tuolloin iältään 23 vuotta ja 59 päivää. Ennätyksen hän rikkoi tyylikkäästi räjähtävällä donkilla Kevin Garnettin yli. Maaliskuun 5. päivä James teki 50 pistettä, 8 levypalloa ja 10 syöttöä New York Knicksiä vastaan. Tämäkin oli ennätys, sillä hän on kolmas pelaaja, joka saavutti 50 pisteen ja 10 syötön rajan yhdessä ottelussa.lähde?

Maaliskuun 21. päivänä James teki historiaa Cleveland Cavaliersissa: hän rikkoi Toronto Raptorsia vastaan käydyssä ottelussa Brad Daughertyn ennätyksen pisteiden yhteismäärässä. James teki ottelun aikana 29 pistettä, minkä seurauksena hänen yhteispistemääränsä nousi 10 414 pisteeseen. Daughertyltä meni 548 ottelua saavuttaa tämä ennätys, mutta James tarvitsi sen saavuttamiseen vain 380 ottelua

Kausi 2008–2009

James suorittamassa rituaaliin ennen ottelua.

Vastatakseen Kobe Bryantin 61 pisteen otteluun James oli vähällä rikkoa NBA:n historian toisena pelaajana 50 pisteen tripla-tuplan. Ainoa 50 pisteen tripla-tuplisti on Kareem Abdul-Jabbar, joka teki ennätyksensä vuonna 1975.lähde? James teki New York Knicksiä vastaan 52 pistettä, 11 syöttöä ja 9 levypalloa Madison Square Gardenissa. Tripla-tupla oli julistettu Jamesin nimiin, mutta hieman myöhemmin NBA otti yhden levypallon pois tilastoista.lähde?

Helmikuun 14. päivänä 2009 Phoenixin All-Star -viikonlopun aikana juontaja Cheryl Miller kysyi Jamesilta, osallistuisiko tämä vuoden 2010 Slam Dunk -kilpailuun All-Star -viikonloppuna. James kertoi osallistuvansa donkkikilpailuun Texasin Arlingtonissa, jossa Dallas Mavericks isännöi vuoden 2010 viikonlopun. 20. helmikuuta James oli kentän hahmo Milwaukee Buckseja vastaan tehden 55 pistettä. Maaliskuussa hän teki kolme tripla-tuplaa putkeen Miami Heatia, Los Angeles Clippersiä ja Phoenix Sunsia vastaan. Näin hän ohitti Chris Paulin seitsemällä tripla-tuplalla yhden kauden aikana.lähde?

Miami Heat (2010–2014)

Heinäkuussa 2010 James ilmoitti siirtyvänsä Miami Heatiin. Joukkue säilytti myös Dwyane Waden, jonka lisäksi seura hankki itselleen Chris Boshin. Jamesin päällimmäinen syy liittyä Miamiin oli se, että hän halusi voittaa viimein NBA:n mestaruuden.[3] Miami pelasikin finaaleissa vuonna 2011 mutta hävisi finaalisarjan 2-4 Dallas Mavericksille. Seuraavana vuonna mestaruus vihdoinkin irtosi, kun Oklahoma City Thunder kaatui vuoden 2012 finaaleissa 4-1. James palkittiin finaalien parhaana pelaajana.

Vuonna 2013 Miami voitti toisen perättäisen mestaruuden kaataen San Antonio Spursin 4-3. James palkittiin myös toistamiseen finaalien arvokkaimpana pelaajana. Mestaruuden ratkaisseessa seitsemännessä ottelussa James teki 37 pistettä ja otti 12 levypalloa.[4] Jamesin pistemäärä oli seitsemännessä loppuottelussa korkein 44 vuoteen.[5]

Maaliskuussa 2014 James heitti Charlotte Bobcatsia vastaan uuden piste-ennätyksensä: hänen 61 pisteen ottelunsa rikkoi Heatin seuraennätyksen, joka oli ollut 56 pistettä ja Glen Ricen nimissä vuodesta 1995.[6]

Paluu Clevelandiin (2014–)

Kauden 2014–2015 loppuottelusarja Cavaliersin ja koko kauden erittäin vakuuttavasti pelanneen Golden State Warriorsin välillä oli Clevelandin osalta Jamesin yksilönäytös länsirannikon joukkuetta vastaan Kevin Loven ja Kyrie Irvingin loukkaantumisten johdosta. James ja James Jones olivat ensimmäiset pelaajat sitten vuoden 1966, jotka pelasivat viidensissä peräkkäisissä NBA-finaaleissaan.[7] Toisessa loppuottelussa James teki 39 pistettä ja tripla-tuplan,[8] ja kolmannessa ottelussa hän johti 40 pisteellään Cavaliersin 2–1-johtoon ottelusarjassa.[9] Neljäs finaali oli Jamesilta heikko peli,[10] ja vaikka hän ylsikin neljännessä finaalissa jälleen tripla-tuplaan, Golden State vei mestaruuden voitoin 4–2. Ennen Jamesia ainoastaan Magic Johnson oli yltänyt useampaan tripla-tuplaan NBA-finaaleissa.[11]

Kauden 2015–2016 alettua James teki 25 000. NBA-pisteensä, jälleen historian nuorimpana ja järjestyksessä 20. pelaajana.[12]

Kevään 2016 finaalisarjassa James pelasi ennätyksellisen hyvän runkosarjan pelannutta Golden State Warriorsia vastaan lähes tripla-tuplan keskiarvolla. Edellisvuodesta poiketen pelikuntoiselta Kyrie Irvingiltä tukea saanut James heitti viidennessä ja kuudennessa loppuottelussa kummassakin 41 pistettä Cavaliersin noustua 3–1-tappioasemasta tasatilanteeseen.[13] Ensimmäisenä pelaajana 50 vuoteen kuudensissa perättäisissä NBA-loppuotteluissa pelannut,[14] finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu James teki Cavaliersille mestaruuden ratkaisseessa seitsemännessä ottelussa tripla-tuplan. Cavaliers nousi loppuotteluissa NBA:n historian ensimmäisenä joukkueena 1–3-tappioasemasta mestaruuteen, joka oli Clevelandin seurahistorian ensimmäinen ja joka päätti niin sanotun Clevelandin kirouksen eli 52 vuoden ajanjakson, jona kaupungin suuret urheilujoukkueet eivät olleet voittaneet mestaruutta.[15]

Maajoukkue

Mitalit
James donkkaamassa Lontoon kesäolympialaisissa 2012 ottelussa Nigeriaa vastaan.
James donkkaamassa Lontoon kesäolympialaisissa 2012 ottelussa Nigeriaa vastaan.
Maa:  Yhdysvallat
Miesten koripallo
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Peking 2008
Kultaa Kultaa Lontoo 2012
Pronssia Pronssia Ateena 2004
MM-kilpailut
Pronssia Pronssia Japani 2006
Amerikan-mestaruuskilpailut
Kultaa Kultaa Las Vegas 2007

NBA-tulokaskautensa 2003–2004 jälkeen James pelasi 2004 Yhdysvaltain maajoukkueessa Ateenan olympialaisissa, joissa Yhdysvallat sai pronssia. James jäi näissä otteluissa varjoon: keskimäärin hän pelasi 14,6 minuuttia ottelua kohden ja teki vain 5,8 pistettä sekä 2,6 levypalloa. James osallistui myös 2006 Japanin MM-kilpailuihin ja saavutti 13,9 pisteen, 4,8 levypallon ja 4,1 syötön keskiarvot. Yhdysvallat jäi kisoissa pronssille. Osasyynä voi olla NBA-tähtien pienet peliajat, sillä myös Carmelo Anthonylle ja Dwyane Wadelle kisat olivat pettymys.lähde?

Vuonna 2007 joukkue osallistui Amerikan mestaruuskilpailuihin. James pussitti 31 pistettä kultamitaliottelussa Argentiinaa vastaan. Kisat olivat samalla karsinnat Pekingin olympialaisiin. Jamesin 31 pistettä oli yhdysvaltalaisten ennätys olympiakarsinnoissa. Vuoden 2008 olympialaisissa James oli Yhdysvaltain joukkueen mukana saanut kunnon vireen päälle, ja joukkue voitti olympialaisten finaalin Espanjaa vastaan.[16]

James voitti toistamiseen olympiakultaa Lontoossa 2012. Hän on Scottie Pippenin ja Michael Jordanin ohella ainoa pelaaja, joka on voittanut samana vuonna sekä NBA-mestaruuden että olympiakultaa.

James vetäytyi Yhdysvaltain Rio de Janeiron 2016 olympiaryhmästä mestaruuskauden jälkeen rasituksen vuoksi.[17]

Pelityyli

James on vakiinnuttanut paikkansa NBA:n tilastokärjessä kaikissa tilastokategorioissa. Hänen ammattilaisuransa keskiarvot ovat 27,3 pistettä, 6,6 syöttöä ja 6,9 levypalloa ottelua kohden. Hyökkäyksissä James käyttää hyväksi nopeuttaan, kokoaan ja voimaansa päästäkseen ohi puolustajista. James tunnetaan ylävartalonsa jämeryydestä. Korille ajaessaan James osaa käyttää kehonsa etuja. Kaudella 2005-06 hän sai eniten kolmen pisteen heittoja koriin.lähde? Jamesin kehon voima antaa hänelle ylivoimaisen mahdollisuuden tehdä koreja levypalloista.lähde? Jamesilla on poikkeuksellisen hyvät hyökkäyskyvyt, mutta hän on myös esiintynyt kahdesti All-NBA Defensive -joukkueessa, johon kootaan liigan viisi parasta puolustajaa.

Yksityiselämä

Jamesilla on kaksi lasta (LeBron James Jr. ja Bryce Maximus James) Savannah Brinsonin kanssa. Brinson ja James ovat tunteneet toisensa yläasteesta lähtien.

Toisena lukiovuonnaan St. Vincent–St. Mary High Schoolissa James nimettiin osavaltioiden amerikkalaisen jalkapallon All-Star -joukkueeseen laitahyökkääjäksi.

Koripallossa James arvostaa Penny Hardawayn tapaa pelata. Vuonna 2003 James julisti: "Penny näkee koko kentän ja osaa tehdä koreja" ja "hän on yhä yksi suosikkipelaajistani kautta aikojen"lähde?.

Jamesilla on sponsorisopimuksia Niken, Spriten, energiajuoma Glacéaun, purukumi Bubbliciousin ja Upper Deckin kanssa. Niken kanssa James on julkaissut 11 signeerattua kenkämallia. Hän on myös esiintynyt mainossarjassa nimeltä "The LeBrons".

Vuoden 2007 pudotuspelien aikana James sai osakseen kritiikkiä, kun hän kieltäytyi allekirjoittamasta adressia, jota hänen joukkuetoverinsa Ira Newble hänelle tarjosi. Adressi koski Kiinan hallitusta ja sen toimia Darfurissa. James perusteli kieltäytymisensä tietämättömyydellä. Vuotta myöhemmin James puhui aiheesta julkisesti ja sanoi: "Loppujen lopuksi me kuitenkin puhumme ihmisoikeuksista. Ja ihmisten pitäisi ymmärtää, että ihmisoikeudet ja ihmisten henget ovat vaarassa. Emme puhu tässä sopimuksista. Emme puhu rahasta. Me puhumme ihmishenkien menetyksestä, ja se tarkoittaa minulle paljon enemmän kuin raha tai sopimus."

James isännöi ESPY Awards -tilaisuutta koomikko Jimmy Kimmelin kanssa. James oli ehdolla kolmeen palkintoon: paras miesurheilija, paras NBA-pelaaja ja paras ennätystenrikkoja. James voitti palkinnoista yhden: paras NBA-pelaaja. Ennätystenrikkoja-palkinnon ehdokkuuden perusteena oli Jamesin vuoden 2007 viidennessä Itäisen konferenssin finaalissa tekemät 48 pistettä. Ottelussa hän teki Cavaliersien 30 viimeisestä pisteestä 29 ja niistä 25 lisäajalla.

James esiintyi Saturday Night Liven 33. tuotantokauden ensi-illassa. Ohjelman luoja, Lorne Michaels, ylisti Jamesia tämän monipuolisuudesta.

Joulukuussa 2007 James sijoitettiin ensimmäiseksi Forbesin alle 25-vuotiaiden vuositulojen Top 20:ssä. Hän tienasi tuolloin 27 miljoonaa dollaria. James sai osakseen kritiikkiä clevelandilaisilta faneilta, kun hän ilmaantui Cleveland Indiansin otteluun New York Yankeesia vastaan Yankeesien hattu päässään. James kommentoi tapahtunutta: "Yksilötasolla haluan jokaisen intiaanin menestyvän. Rakastan näitä faneja siksi, että he uskaltavat tukea meitä. Mutta joukkuetasolla haluan Yankeesien voittavan."

Maaliskuussa 2008 Jamesista tuli ensimmäinen tummaihoinen mies, joka esiintyi Voguen kansikuvassa. Hän poseerasi Annie Leibovitzin ottamassa kuvassa yhdessä huippumalli Gisele Bündchenin kanssa. Ennen Jamesia lehden kansikuvassa oli esiintynyt vain kaksi miestä: Richard Gere ja George Clooney.[18] Moni arvosteli kansikuvan asettelua julkeaksi: kyseinen kuva oli kuin elokuvasta King Kong.[19][20][21]

Kesäkuussa 2008 James lahjoitti 20 000 dollaria Barack Obaman tukemiseen. Elokuussa 2008 eräs Jamesin lähipiiriin kuuluva henkilö tiedotti Jamesin harkitsevan vakavasti pelipaikkaa Euroopasta Olympiakosista[22], jos hänelle tarjottu vuosipalkka ylittäisi 50 miljoonaa dollaria. Hieman myöhemmin James kuitenkin sanoi, että hän saattaisi jatkaa sopimustaan Cleveland Cavaliersin kanssa.

Lokakuussa 2008 James veti lähes 20 000 henkeä Quicken Loans Arenalle demokraattipuolueen Barack Obaman televisiomainoksen vuoksi. Mainos näytettiin suurella valkokankaalla lavan yllä, jolla Jay Z myöhemmin piti ilmaiskonsertin. Avantgardekitaristi Buckethead kunnioitti Jamesin 24-vuotissyntymäpäivää kahdella uudella laululla: "LeBron" ja "LeBron's Hammer", jotka molemmat julkaistiin myöhemmin albumilla Slaughterhouse on the Prairie.

James järisytti koripallomaailmaa televisiomainoksella, jossa hän esiintyi ison joukkion edessä selkä kameraa kohti. Mainoksessa hän kertoi tavoittelevansa ensirakkauttaan. 18. tammikuuta 2009 mainos ilmestyi kokonaisuudessaan. Siinä James ilmoitti halukkuudestaan pelata NFL:ssä Cleveland Brownsin riveissä.

Helmikuun 2009 GQ-lehden kannessa oli kuva Jamesista.

NBA-saavutuksia

  • Jamesilla on nimissään useita NBA:n "nuorin pelaaja" -saavutuksia:
    • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa ja ensimmäinen Cavaliersin pelaaja, joka on nimetty NBA:n Vuoden Tulokkaaksi 19 vuoden ikäisenä.
    • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa (20 vuotta, 20 päivää), joka on tehnyt "tripla-tuplan" 27 pisteellä, 11 levypallolla ja 10 koriin johtaneella syötöllä tammikuun 19. päivänä vuonna 2005 Portland Trail Blazersiä vastaan.
    • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa (20 vuotta, 80 päivää), joka on tehnyt 50 pistettä yhdessä pelissä, 56 pistettä Toronto Raptorsia vastaan 20.3.2005.
    • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on tehnyt 2 000 pistettä kaudessa: keskiarvolla 30 pistettä per peli (2005-2006).
    • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on yltänyt:
      • 1 000 pisteeseen
      • 2 000 pisteeseen
      • 3 000 pisteeseen
      • 4 000 pisteeseen
      • 5 000 pisteeseen
      • 6 000 pisteeseen urallaan (21 vuotta, 89 päivää)
      • 10 000 pisteeseen
      • 20 000 pisteeseen
      • 25 000 pisteeseen
      • 27 000 pisteeseen (31 vuotta, 317 päivää)
    • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on saanut tähdistöottelun MVP-palkinnon (Most Valuable Player, arvokkain pelaaja) (21 vuotta, 55 päivää)

Lähteet

  1. (en) Internet Movie DatabaseView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. http://www.usab.com/history/national-team-mens/usa-basketball-mens-national-team-all-time-roster.aspx
  3. LeBron James makes his pick: He's going to Miami 9.7.2010. NBA. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
  4. Tammilehto, Teemu: James johdatti Miamin toiseen perättäiseen mestaruuteen Yle Urheilu. 21.6.2013.
  5. Tammilehto, Teemu: James nousi suurien joukkoon – korkein pistemäärä 44 vuoteen Yle Urheilu. 21.6.2013.
  6. Tammilehto, Teemu: LeBron James pisti ennätykset uusiksi – "Kuin olisin heittänyt golfpalloja mereen" Yle Urheilu. 4.3.2014.
  7. LeBron James ylsi harvinaiseen saavutukseen SuomiKoris. 27.5.2015.
  8. Visuri, Roope: Cleveland tasoitti NBA-finaalit toisessa jatkoaikajännärissä – "Kuningas" James uskomattomassa vireessä Yle Urheilu. 8.6.2015.
  9. Myllyaho, Manu: Cleveland kesti Golden Staten kirin – James ilmiliekeissä Yle Urheilu. 10.6.2015.
  10. Rönkä, Otto: Jamesin heittopeli takelteli, Golden State tasoitti NBA-finaalisarjan Yle Urheilu. 12.6.2015.
  11. Visuri, Roope: Supertähden historiallinen tilastorivi ei riittänyt – Golden State voiton päässä mestaruudesta Yle Urheilu. 15.6.2015.
  12. Hakkarainen, Suvi: LeBron James teki historiaa ja nousi kaikkien aikojen pistekuninkaiden joukkoon Yle Urheilu. 3.11.2015.
  13. Aschburner, Steve: LeBron leads Cavaliers one step closer to historic feat NBA.com. 17.6.2016. (englanniksi)
  14. 2016 Finals: By The Numbers NBA.com. 1.6.2016. (englanniksi)
  15. http://www.nba.com/games/20160619/CLEGSW/gameinfo.html?ls=iref:nba:scoreboard
  16. USA's ROSTER FIBA. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
  17. Niemeläinen, Jonne: LeBron James ei lähde Rioon Yle Urheilu. 24.6.2016.
  18. Eboda, Michael: Spot the difference: what is this US Vogue cover trying to say? The Guardian. 23.3.2008. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
  19. Sherwell, Philip: Race row over 'King Kong' Vogue cover The Telegraph. 30.3.2008. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
  20. Morris, Wesley: Monkey Business Slate. 31.3.2008. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
  21. LeBron James' 'Vogue' cover called racially insensitive USA Today. 24.3.2008. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)
  22. Greek team may make $eriou$ run at LeBron after 2010 season 1.8.2008. Sports Illustrated. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)