Ero sivun ”Kunniamerkki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti muutti {{viitteet}} mallineen muotoon {{Viitteet}}, siirsi "Katso myös" -osion oikeaan kohtaan, ja siirsi "Kirjallisuutta" -osion oikeaan kohtaan.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
Kunnia- ja ansiomerkkejä myöntää usea taho, ja niitä voidaan luokitella usealla tavalla. Virallisiksi kunniamerkeiksi on yleensä katsottu [[Valtio|valtiovallan]] myöntämät kunniamerkit.
Kunnia- ja ansiomerkkejä myöntää usea taho, ja niitä voidaan luokitella usealla tavalla. Virallisiksi kunniamerkeiksi on yleensä katsottu [[Valtio|valtiovallan]] myöntämät kunniamerkit.


Suomessa virallisia ovat [[ritarikunnat|ritarikuntien]], [[Suomen tasavallan presidentti|tasavallan presidentin]], [[valtioneuvosto]]n jäsenten ja [[Puolustusvoimien komentaja]]n myöntämät ansiomerkit. Suomen tasavallan kunniamerkkeihin liittyviä ritarikuntia ovat [[Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta|Suomen valkoisen ruusun]], [[Suomen Leijonan ritarikunta|Suomen leijonan]] ja [[Vapaudenristin ritarikunta|Vapaudenristin ritarikunnat]].
Suomessa virallisia ovat [[Kunniaritarikunta|ritarikuntien]], [[Suomen tasavallan presidentti|tasavallan presidentin]], [[Suomen valtioneuvosto|valtioneuvoston]] jäsenten ja [[Puolustusvoimain komentaja]]n myöntämät ansiomerkit. Suomen tasavallan kunniamerkkeihin liittyviä ritarikuntia ovat [[Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta|Suomen valkoisen ruusun]], [[Suomen Leijonan ritarikunta|Suomen leijonan]] ja [[Vapaudenristin ritarikunta|Vapaudenristin ritarikunnat]].


Muiden kuin valtiovallan myöntämiä (valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen kunnia- ja ansiomerkkejä) kunniamerkkejä ovat muun muassa kirkolliset ritarikunnat [[Suomen evankelisluterilainen kirkko|Suomen evankelisluterilaisen kirkon]], [[Suomen ortodoksinen kirkko|Suomen ortodoksisen kirkon]], Suomen Kuntaliiton, Suomen Yrittäjien, [[Keskuskauppakamari]]n ja [[Suomen Talousseura]]n myöntämät kunnia- ja ansiomerkit. Myös [[Helsinki-mitali]] kuuluu tähän ryhmään.
Muiden kuin valtiovallan myöntämiä (valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen kunnia- ja ansiomerkkejä) kunniamerkkejä ovat muun muassa kirkolliset ritarikunnat [[Suomen evankelis-luterilainen kirkko|Suomen evankelis-luterilaisen kirkon]], [[Suomen ortodoksinen kirkko|Suomen ortodoksisen kirkon]], [[Suomen Kuntaliitto|Suomen Kuntaliiton]], [[Suomen Yrittäjät|Suomen Yrittäjien]], [[Keskuskauppakamari]]n ja [[Suomen Talousseura]]n myöntämät kunnia- ja ansiomerkit. Myös [[Helsinki-mitali]] kuuluu tähän ryhmään.


Hengenpelastusmitalin myöntää tasavallan presidentti, toisaalta on olemassa myös [[Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto|Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton]] hengenpelastusmerkki, jonka myöntää SUH:n hallitus.
[[Hengenpelastusmitali]]n myöntää tasavallan presidentti, toisaalta on olemassa myös [[Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto|Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton]] hengenpelastusmerkki, jonka myöntää SUH:n hallitus.


Yksityisiä ansiomerkkejä on monilla järjestöillä ja yhteisöillä kuten [[yritys|yrityksillä]], [[ammattiliitto|ammattiliitoilla]], [[ylioppilaskunta|ylioppilaskunnilla]] ja [[Opiskelijakunta|opiskelijakunnilla]].
Yksityisiä ansiomerkkejä on monilla järjestöillä ja yhteisöillä kuten [[yritys|yrityksillä]], [[ammattiliitto|ammattiliitoilla]], [[ylioppilaskunta|ylioppilaskunnilla]] ja [[Opiskelijakunta|opiskelijakunnilla]].


Kunniamerkin ”virallisuus” on vaikeasti määriteltävä käsite. Rajanvetoa tehdään etenkin vapaaehtoisen maanpuolustustyön piirissä sillä perusteella, onko kyseinen kunniamerkki hyväksytty kannettavaksi sotilaspuvussa. Määritelmissä on joskus vahvojakin ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi Suomen ritarikuntien www-sivuilla todetaan ”vapaussodan, talvisodan ja jatkosodan muistoristit ja -mitalit, sekä muun isänmaallisen toiminnan ansioristit ja -mitalit kuuluvat virallisiin kunniamerkkeihin”. Käsitettä ”muun isänmaallisen toiminnan ansioristit” ei ole kuitenkaan missään määritelty. Ainoastaan eräs käytös- ja tapakulttuuriin liittyvä kunniamerkkiteos on aikoinaan listannut muutamia kyseiseen luokkaan kuuluvia merkkejä.{{selvennä}} Samasta teoksesta peräisin oleva termi ”puolivirallinen” on kyseenalainen: ”puolivirallisuuden” sisältöä ei myöskään ole missään mainittu. Kyseinen termi on korvattavissa muilla ilmaisuilla.{{lähde}}
Kunniamerkin ”virallisuus” on vaikeasti määriteltävä käsite. Rajanvetoa tehdään etenkin [[Vapaaehtoinen maanpuolustus|vapaaehtoisen maanpuolustustyön]] piirissä sillä perusteella, onko kyseinen kunniamerkki hyväksytty kannettavaksi sotilaspuvussa. Määritelmissä on joskus vahvojakin ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi Suomen ritarikuntien verkkosivuilla todetaan ”vapaussodan, talvisodan ja jatkosodan muistoristit ja -mitalit, sekä muun isänmaallisen toiminnan ansioristit ja -mitalit kuuluvat virallisiin kunniamerkkeihin”. Käsitettä ”muun isänmaallisen toiminnan ansioristit” ei ole kuitenkaan missään määritelty. Ainoastaan eräs käytös- ja tapakulttuuriin liittyvä kunniamerkkiteos on aikoinaan listannut muutamia kyseiseen luokkaan kuuluvia merkkejä.{{selvennä}} Samasta teoksesta peräisin oleva termi ”puolivirallinen” on kyseenalainen: ”puolivirallisuuden” sisältöä ei myöskään ole missään mainittu. Kyseinen termi on korvattavissa muilla ilmaisuilla.{{lähde}}


== Katso myös ==
== Katso myös ==
Rivi 21: Rivi 21:
== Lähteet ==
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{Viitteet}}



== Kirjallisuutta ==
== Kirjallisuutta ==
Rivi 37: Rivi 36:
* [http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/t_pankki/m-ristit/muistoristit.htm Suomen sotien 1939–1945 muistoristit]. Veteraanien perintö.
* [http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/t_pankki/m-ristit/muistoristit.htm Suomen sotien 1939–1945 muistoristit]. Veteraanien perintö.
* [http://www.ansiomerkit.fi/ Keskuskauppakamarin ansiomerkit]
* [http://www.ansiomerkit.fi/ Keskuskauppakamarin ansiomerkit]



[[Luokka:Kunniamerkit| ]]
[[Luokka:Kunniamerkit| ]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]

[[de:Orden und Ehrenzeichen#Verdienstauszeichnungen]]

Versio 26. toukokuuta 2017 kello 00.22

Vapaudenristi-niminen kunniamerkki

Kunniamerkki on ansioista tai kunnianosoitukseksi annettava (ansiomerkkiä arvokkaampi) puvussa pidettävä merkki.[1]

Kunnia- ja ansiomerkkejä myöntää usea taho, ja niitä voidaan luokitella usealla tavalla. Virallisiksi kunniamerkeiksi on yleensä katsottu valtiovallan myöntämät kunniamerkit.

Suomessa virallisia ovat ritarikuntien, tasavallan presidentin, valtioneuvoston jäsenten ja Puolustusvoimain komentajan myöntämät ansiomerkit. Suomen tasavallan kunniamerkkeihin liittyviä ritarikuntia ovat Suomen valkoisen ruusun, Suomen leijonan ja Vapaudenristin ritarikunnat.

Muiden kuin valtiovallan myöntämiä (valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen kunnia- ja ansiomerkkejä) kunniamerkkejä ovat muun muassa kirkolliset ritarikunnat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Suomen ortodoksisen kirkon, Suomen Kuntaliiton, Suomen Yrittäjien, Keskuskauppakamarin ja Suomen Talousseuran myöntämät kunnia- ja ansiomerkit. Myös Helsinki-mitali kuuluu tähän ryhmään.

Hengenpelastusmitalin myöntää tasavallan presidentti, toisaalta on olemassa myös Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton hengenpelastusmerkki, jonka myöntää SUH:n hallitus.

Yksityisiä ansiomerkkejä on monilla järjestöillä ja yhteisöillä kuten yrityksillä, ammattiliitoilla, ylioppilaskunnilla ja opiskelijakunnilla.

Kunniamerkin ”virallisuus” on vaikeasti määriteltävä käsite. Rajanvetoa tehdään etenkin vapaaehtoisen maanpuolustustyön piirissä sillä perusteella, onko kyseinen kunniamerkki hyväksytty kannettavaksi sotilaspuvussa. Määritelmissä on joskus vahvojakin ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi Suomen ritarikuntien verkkosivuilla todetaan ”vapaussodan, talvisodan ja jatkosodan muistoristit ja -mitalit, sekä muun isänmaallisen toiminnan ansioristit ja -mitalit kuuluvat virallisiin kunniamerkkeihin”. Käsitettä ”muun isänmaallisen toiminnan ansioristit” ei ole kuitenkaan missään määritelty. Ainoastaan eräs käytös- ja tapakulttuuriin liittyvä kunniamerkkiteos on aikoinaan listannut muutamia kyseiseen luokkaan kuuluvia merkkejä.selvennä Samasta teoksesta peräisin oleva termi ”puolivirallinen” on kyseenalainen: ”puolivirallisuuden” sisältöä ei myöskään ole missään mainittu. Kyseinen termi on korvattavissa muilla ilmaisuilla.lähde?

Katso myös

Lähteet

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.

Kirjallisuutta

  • Anaja, Markus: Reserviläisen juhla- ja seremoniaopas. Sotilasperinteen seuran julkaisusarja nro 12. Helsinki: Reserviläisliitto, 2008. ISBN 978-952-99767-1-3. Teoksen verkkoversio (PDF).
  • Jäntti, Lauri & Karnila, Christer: Kunniamerkit ja niiden käyttö: Suomalaisten kunniamerkkien, ansio- ja palkitsemismerkkien sekä muistomitalien ja muistoristien ynnä yleisimpien ulkomaisten kunniamerkkien käyttöopas. Uudistettu painos. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1991. ISBN 951-0-16802-5.
  • Karnila, Christer: Kunniamerkit. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19172-8.
  • Leino, Petteri: Kunniamerkkikeräilijän opas. Hämeenlinna: Petteri Leino, 2006. ISBN 952-92-0033-1.
  • Mattila, Jukka I.: Vapaussodan muistomitalit. Sotilasperinteen seuran julkaisusarja no 5. Tampere: Apali, 2001. ISBN 952-5026-20-5.
  • Tetri, Juha E.: Kunniamerkkikirja. 3. täydennetty painos. Helsingissä: Ajatus, 2003. ISBN 951-20-6404-9.
  • Tiainen, Jani: Suomen Kunniamerkit. Apali, 2010. ISBN 978-952-5877-03-8.
  • Strömberg, John & Nuorteva, Jussi & Forssell, Christina (toim.): Valtio palkitsee. Liittyy Valtio palkitsee -näyttelyyn Kansallisarkistossa syksyllä 2007. Arkistolaitoksen toimituksia 2. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1150. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007. ISBN 978-951-746-964-7.

Aiheesta muualla