Ero sivun ”Pier Luigi Farnese” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
p Botti poisti 16 Wikidatan sivulle d:q364023 siirrettyä kielilinkkiä
p Haltiamieli siirsi sivun Pier Luigi (Parma) uudelle nimelle Pier Luigi Farnese
(ei mitään eroa)

Versio 25. toukokuuta 2017 kello 22.36

Pier Luigi

Pier Luigi Farnese (19. marraskuuta 150310. syyskuuta 1547) oli ensimmäinen Parman herttua vuosina 1545–1547.

Elämä

Pier Luigi Farnese syntyi Roomassa kardinaali Alessandro Farnesen, tulevan paavi Paavali III:n aviottomana poikana. Hän ryhtyi sotilaaksi ja osallistui Rooman ryöstöön 1527.

Tultuaan valituksi paaviksi Pier Luigin isä nimitti hänet kirkon sotapäälliköksi. Myöhemmin isä teki hänestä Parman ja Piacenzan herttuan. Kyseiset maa-alueet olivat aiemmin olleet osa Kirkkovaltiota. Pier Luigi ja hänen poikansa Ottavio lupasivat maksaa paaveille 9 000 kultadukaattia vuodessa, ja saivat siitä vastineeksi vielä Camerinon ja Nepin herttuakunnat. Lisäksi Pier Luigin hallussa olivat Castron herttuakunta ja Ronciglionen kreivikunta Lazion alueella.

Pier Luigi otti uudet alueensa hallintaansa 23. syyskuuta 1546. Eläessään hän sai mainetta julmana ja armottomana, ylellisyyteen mieltyneenä ihmisenä. Lisäksi häntä syytettiin nuorten poikien hyväksikäytöstä. Pier Luigin ankara hallinto nostatti vihaa häntä vastaan paavien oikeudenmukaiseen hallintoon tottuneissa kaupungeissa. Keisari Kaarle V, joka halusi yhdistää Parman ja Piacenzan Milanon herttuakuntaan, tuki ylimystön vehkeilyä Pier Luigia vastaan.

Kuolema

Vuonna 1547 kreivit Francesco Anguissola ja Agostino Landi ja markiisit Giovan Luigi Confalonieri sekä Girolamo ja Alessandro Pallavicini solmivat salaliiton Pier Luigia vastaan. 10. syyskuuta 1547 salaliittolaiset tunkeutuivat Piacenzan linnaan, jossa Pier Luigi oleskeli. Allessandro ja kumppanit puukottivat hänet kuoliaaksi ja ripustivat hänen ruumiinsa palatsin ikkunaan. Lähistöllä vaanineet Kaarle V:n sotilaat ottivat pian sen jälkeen kaupungin hallintaansa Ferrante Gonzagan johdolla.

Perhe ja lapset

Pier Luigi Farnesen puoliso oli Girolama Orsini. Heillä oli neljä lasta:

  • Ottavio, Pier Luigin seuraaja Parman herttuana
  • Alessandro, Parman piispa ja katolinen kardinaali
  • Ranuccio, katolinen kardinaali
  • Vittoria, joka meni naimisiin Urbinon herttuan Guidubaldo III:n kanssa

Pier Luigilla oli myös avioton poika Orazio, joka meni naimisiin Angoulêmen herttuattaren Dianen, Ranskan kuningas Henrik II:n tyttären kanssa.