Ero sivun ”Olavi Virta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
65 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Oskari Olavi ”Ola” Virta''' (vuoteen 1926 '''Ilmén''', [[27. helmikuuta]] [[1915]] [[Sysmä]] – [[14. heinäkuuta]] [[1972]] [[Tampere]]) oli [[laulaja]], [[näyttelijä]] ja yksi [[Suomi|Suomen]] eniten levyttäneistä artisteista. Hän levytti vuosina 1938–1966 601 laulua, joista [[tango]]ja on 136<ref>Radio Suomi, Yöradio, 6.9.2009</ref>; monista on tullut suomalaisen [[Iskelmämusiikki|iskelmämusiikin]] klassikoita. Kansa on nimittänyt Virtaa "Tangokuninkaaksi", mutta Virtaa markkinoitiin uransa alussa Suomen [[Bing Crosby]]nä. Virta esiintyi myös suomalaisissa elokuvissa.
 
Virta aloitti nuoruudessa soittamalla [[viulu]]a. Virran lauluihin kuului monipuolista iskelmämusiikkia (muun muassa ”Poika varjoisalta kujalta”, ”[[Hopeinen kuu (kappale)|Hopeinen kuu]]”, ”Eva” ja ”Kultainen nuoruus”) sekä tangoja (esimerkiksi ”Punatukkaiselle tytölleni”, ”Ennen kuolemaa” ja ”Täysikuu”). Hän oli myös 1950-luvun alussa [[Kipparikvartetti|Kipparikvartetin]] 2. [[tenori]], joka tarkoittaa käytännössä Crosbyn kaltaista [[baritoni]]a. Hän sai myös uransa aikana kolme [[kultalevy]]ä kappaleista ”Ennen kuolemaa”, ”Tulisuudelma” ja ”La Cumparsita”. Nämä kaikki olivat [[Kullervo (sanoittaja)|Kullervon]] (Tapio Lahtinen) suomeksi sanoittamia.
 
Koko laulu-uransa aikana Olavi Virta levytti myös omia versioitaan suomalaisista ikivihreistä sävelmistä (esimerkiksi ”Metsäkukkia”) sekä kansainvälisesti tunnetuista tangoista (esimerkiksi ”La Cumparsita”, ”Ennen kuolemaa” (''Avant de mourir'') ja ”Rakkautta ei se ollut” (''Liebe war es nie''). Joskus Olavi Virta levytti oman versionsa aikansa tunnetuimmista hiteistä, mikä saattoi olla kohtalokasta aloittelevalle laulajalle, sillä useimmiten kuuntelijat siirtyivät suosimaan Virran versiota.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko