Ero sivun ”Palkki (rakennusosa)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Teveten (keskustelu | muokkaukset)
p kv:tä korj.
Velma (keskustelu | muokkaukset)
muodon korjailua, kielenhuoltoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Palkin''' tehtävä rakenteessa on yleensä kannatella ylempiä rakenteita kuten lattialaattaa, välipohjaa, yläpohjaa, kattoa, ovi- tai ikkuna-aukkoa.
{{korjattava/muoto}}
== Palkki ==


Palkkien yleisin valmistusmateriaali talonrakentamisessa on [[betoni]]. Betonin etuna on sen muotoilun helppous. Muita palkkimateriaaleja ovat [[teräs]], puu ja [[alumiini]]. Alumiinista tehdään nykyisin kantavia rakenteita käyttämällä [[laser]][[hitsaus]]ta ja hitsaamalla alumiinilevyt kotelorakenteiksi, jolloin saadaan merkittävästi kantavuutta lisää. Myös [[muovi]]n käyttö on lisääntynyt rakentamisessa ja nykyisin myös kantavia rakenteita onkin valmistettu muovista, mutta vasta tulevaisuudessa nähdään, että yleistyykö se.
'''Palkki rakentamisessa'''


Silloissa palkkia käytetään usein pääkannattimena, jonka tehtävä on siirtää sillan kuormat maatuille. Siltoja nimetään usein palkkityypin mukaan kuten kotelopalkkisilta, ulokekotelopalkkisilta ja teräspalkkisilta. Vanhemmissa silloissa on Suomessakin käytetty puupalkkeja.
Palkin tehtävä on rakenteessa yleensä kannatella ylempiä rakenteita kuten lattialaattaa, välipohjaa, yläpohjaa, kattoa tai ovi-tai ikkuna-aukkoa. Palkien yleisin valmistusmateriaali talonrakentamisessa on betoni. Betonin etuna on sen muotoilun helppoudessa. Muita palkkimateriaaleja on teräs, puu ja (alumiini). Alumiinista tehdään nykyisin kantavia rakenteita käyttämällä laserhitsausta ja hitsaamalla alumiini levyt kotelorakenteiksi, jolloin saadaan merkittävästi kantavuutta lisää.


'''Palkin soveltaminen silloissa'''

Silloissa palkkia käytetään usein pääkannattimena, jonka tehtävä on viedä sillan kuormat maatuille. Siltoja nimetään usein palkkityypin mukaan kuten kotelopalkkisilta, ulokekotelopalkkisilta ja teräspalkkisilta. Vanhemmissa silloissa Suomessakin on käytetty puupalkkeja.

== Kantavat rakenteet tulevaisuudessa ==

Tulevaisuuden rakennusaineena voidaan pitää kevyitä metalleja kuten alumiini sekä muovia. Muovi on tulossa kovaa vauhtia rakentamiseen paitsi talojen julkisivuihin myös kantavia rakenteita valmistetaan nykyisin muovista. Keski-Euroopassa on hiljattain aloitettu muovisten kevyen liikenteen siltojen valmistaminen. On myös valmistettu muovinen raskaanliikenteen silta. Tulevaisuus näyttääkin kuinka voimakkaasti muovi yleistyy kantavissa rakenteissa.


[[Luokka:Rakennustekniikka]]
[[Luokka:Rakennustekniikka]]

Versio 20. syyskuuta 2006 kello 18.42

Palkin tehtävä rakenteessa on yleensä kannatella ylempiä rakenteita kuten lattialaattaa, välipohjaa, yläpohjaa, kattoa, ovi- tai ikkuna-aukkoa.

Palkkien yleisin valmistusmateriaali talonrakentamisessa on betoni. Betonin etuna on sen muotoilun helppous. Muita palkkimateriaaleja ovat teräs, puu ja alumiini. Alumiinista tehdään nykyisin kantavia rakenteita käyttämällä laserhitsausta ja hitsaamalla alumiinilevyt kotelorakenteiksi, jolloin saadaan merkittävästi kantavuutta lisää. Myös muovin käyttö on lisääntynyt rakentamisessa ja nykyisin myös kantavia rakenteita onkin valmistettu muovista, mutta vasta tulevaisuudessa nähdään, että yleistyykö se.

Silloissa palkkia käytetään usein pääkannattimena, jonka tehtävä on siirtää sillan kuormat maatuille. Siltoja nimetään usein palkkityypin mukaan kuten kotelopalkkisilta, ulokekotelopalkkisilta ja teräspalkkisilta. Vanhemmissa silloissa on Suomessakin käytetty puupalkkeja.