Ero sivun ”Tioridatsiini” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
26 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
p
kh
p (→‎Haittavaikutukset: -lääkeainenimen (Largactil) italic/kallistus; sekä fix (kh).)
p (kh)
| kiehumishuomiot =
| liukoisuus =
| biosaatavuus = 60 %
| proteiinisitoutuminen = 95 %
| metabolismi = [[maksa|Hepaattinen]]
| eliminaation_puoliintumisaika = 21-2521–25 tuntia
| ekskreetio = Ulosteiden mukana
| raskaus_AU =
| valmisteen_antotapa = Oraalinen
}}
'''Tioridatsiini''' on ns. ensimmäisen polven neuroleptilääke eli [[Antipsykoottinen lääke|antipsykootti]]. Se kuuluu fentiatsiini-lääkeryhmän alalajiin [[piperidiini]]t. Sillä on [[sedatiivi]]sia eli väsyttäviä vaikutuksia. Tioridatsiinia on käyttettykäytetty vakavampien psykoosityyppisten häiriöiden hoidon ohella myös nk. pienessä psykiatriassa eli aikaisemmalta nimitykseltään neuroosien hoidossa. Lääkettä on usein käytetty terapian tukena ja univaikeuksien hoitoon. Psykoosien hoidossa tioridatsiinin käyttö voi tulla kyseeseen, kun muut "lievemmät" neuroleptit eivät tehoa. Vastaavasti [[Klotsapiiniklotsapiini]]a (Leponex) voi pitää vielä tioridatsiiniakin tehokkaampana, mutta myös huomattavia haittavaikutuksia omaavana, lääkkeenä.<ref> Alfering-Olli-Tuomi: Lääkkeet ja niiden käyttö, SHKS 1977</ref>.
 
Tioridatsiini saattaa sille alttiilla henkilöillä pidentää sydämen [[QT-aikaaaika]]a, mikä voi johtaa pahoihin rytmihäiriöihin (ns. kääntyvien kärkien takykardia, "Torsades de Pointes"). Lääke onkin tämän vuoksi vedetty Suomessa markkinoilta, mutta monet henkilöt, joilla vaihtoehtoiset lääkkeet eivät ole olleet tarpeeksi tehokkaita, käyttävät sitä yhä erityisluvalla.<ref>[http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00033 Matti O. Huttunen: Antipsykoottien haittavaikutukset.]</ref>
 
==Haittavaikutukset==
Tioridatsiinin haittavaikutukset aattavatsaattavat olla samantyyppisiä kuin kaikkein ensimmäisenä markkinoille tulleella ja aikanaan laajimmin käytössä olleella [[klooripromatsiini]]lla (kauppanimiä useita, Suomessa etenkin ''Largactil''). Tioridatsiini saattaa herkistää ihoa valolle, jokamikä ilmentyy valo- eli aurinkoihottumana. Lääkkeellä on myös [[limakalvo]]ja haitallisen paljon kuivattava ominaisuus, minkä johdosta hampaiden reikiintyminen saattaa kiihtyä huolimatta hyvästä suuhygieniasta. Miehillä lääkeaine saattaa joskus aiheuttaa ejakulaation estymistä<ref name="tf" />. Tioridatsiinin suurehko suosio 1970- ja 1980-luvuilla saattoi perustua sen aiheuttamiin klorpromatsiinia vähäisempiin ekstrapyrimidaalioireisiin.
 
TioridatsiininTioridatsiinia ei suositella käyttettävän vakavia maksa- tai sydänsairauksia sairastavilla potilailla.
 
Tioridatsiinin pitoisuutta veriplasmassa voidaan seurata ja tarkkailla verikokein mahdollisimman hyvän hoitotasapainon saavuttamiseensaavuttamiseksi. Näytteeseen otetaan yksi 3ml3&nbsp;ml:n putkilo veriseerumia. Tioridatsiinin terapeuttista leveyttä pidetään varsin suurena. Näin ollen sitä on pidetty turvallisena lääkkeenä, mutta se saattaa aiheuttaa joillekin potilaille pitkän QT:n siirtymän sydämenrytmissä suurempia hoitoannoksia käytettäessä. Tämän vakavan haittavaikutuksen takia Tioridatsiinitioridatsiini on Suomessa vedetty markkinoilta ja sitä käytetään nykyään ainoastaan eritysluvallaerityisluvalla.
 
==Annostus==
 
==Historia==
Suomessa tioridatsiini tuli markkinoille (kauppanimi ''Orsanil'', valmistaja [[Orion Pharma]]) 601960-luvun puolivälin tietämillä, ja se on edelleen käytössä (erityisluvalla). Muita valmistenimiä ovat olleet ''Melleril'' (Sandoz) ja ''Stalleril'' (Star)<ref name="tf"> TF74-Therapica Fennica</ref>. Suuremman suosion lääkeaine saavutti 1970- ja 1980-lukujen tietämillä.<ref>1976 Lääkevalmisteet, Pharmaca Fennica PF76: s. 946-947946–947 & 1021-10221021–1022</ref>
 
== Lähteet ==
* Yhtyneet Laboratoriot: Laboratoriokäsikirja, vuosilta 2002-20032002–2003 ja 2004-20052004–2005
 
===Viitteet===
7 398

muokkausta

Navigointivalikko