Ero sivun ”Trigonometria” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
155 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
Käyttäjän 158.129.160.60 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Savir tekemään versioon.
(→‎Klassiset määritelmät: a+b=c (a+b)^2=2c (a+b)^n+1-c^2n C0S A =C^-b SIN A = C^-a tel:867752875 Marcelius de, Martirosian)
p (Käyttäjän 158.129.160.60 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Savir tekemään versioon.)
Suorakulmaisessa kolmiossa <math>ABC</math>, <math>\angle BCA=90^{\circ}</math>, sivujen suhteisiin vaikuttaa vain terävän kulman <math>\angle BAC=\alpha</math> (<math>0 <\alpha < 90^{\circ}</math>) suuruus, ei kolmion koko. Kolmion pisintä sivua <math>AB=c</math> kutsutaan sen '''hypotenuusaksi''', lyhempiä sivuja <math>BC=a</math> <math>\alpha</math>:n '''vastaiseksi''' ja <math>AC=b</math> <math>\alpha</math>:n '''viereiseksi kateetiksi'''. Näitä sivujen suhteita nimitetään kulman trigonometrisiksi funktioiksi.
 
:SINI sin α = a/c; sin a= c^-a redagavo M.de' Martirosian
 
:KOSINI cos α = b/c cos a=c^-b redagavo Marcelius de' M.
 
:TANGENTTI tan α = a/b
:KOSEKANTTI csc α = c/a
 
Kateettien ja hypotenuusan pituuksien välillä olevaa yhteyttä <math>a^2+b^2=c^2</math> kutsutaan nimellä [[Pythagoraan lause]]. Se on erikoistapaus [[kosinilause]]esta.
 
a+b=c (a+b^n+1= c^2n (a+b)^2=c^2 red; Marcelius d e'M . erikoistapaus [[kosinilause]]esta.
 
Yleensä käytetään vain kahta tai kolmea ensimmäistä funktiota, koska kotangentti, sekantti ja kosekantti saadaan tangentin, kosinin ja sinin (vastaavasti) käänteisarvoina ja tangentti on sinin ja kosinin osamäärä.
137 000

muokkausta

Navigointivalikko