Ero sivun ”Varhaistriaskausi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
55 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
wl, kh
p (→‎Lähteet: Otsikkokorjailua per pyyntö using AWB)
(wl, kh)
 
== Varhaistriaskauden eläimiä ==
''[[Lystrosaurus]]'' oli keskikokoinen kasveja syövä diconydontti[[Dikynodontit|dikynodontti]], nisäkkäiden kaukainen sukulainen. ''[[Proterosuchus]]'' muistutti panssaroimatonta krokotiilia. Kaikki maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: ''Lystrosaurus'' vaihtui häränkokoiseen ''Kannemeyeriaan[[Kannemeyeria]]an'', ja suuret petoliskot kuten sudenkokoinen terapsidi ''[[Cynognathus]]'' ja suuret arkosauritarkosaurien sukulaiset ''[[Garjainia]]'' sekä ''[[Erythrosuchus]]'' ilmaantuivat.
 
Terapsidit ja [[tekodontit]], jotka kuuluivat arkosaureihin, kilpailivat keskenään.
''Lystrosaurus'' oli keskikokoinen kasveja syövä diconydontti, nisäkkäiden kaukainen sukulainen. ''Proterosuchus'' muistutti panssaroimatonta krokotiilia. Kaikki maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: ''Lystrosaurus'' vaihtui häränkokoiseen ''Kannemeyeriaan'', ja suuret petoliskot kuten sudenkokoinen terapsidi ''Cynognathus'' ja suuret arkosaurit ''Garjainia'' sekä ''Erythrosuchus'' ilmaantuivat.
 
Terapsidit ja tekodontit, jotka kuuluivat arkosaureihin, kilpailivat keskenään.
 
== Varhaistriaskauden jako ==
 
Varhaistriaskausi jaetaan kahteen vaiheeseen, jotka voidaan edelleen jakaa pienempiin osiin.
*'''Indus-vaihe''' (Brahmanian)
 
=== Indus-vaihe ===
:''{{Pääartikkeli: |[[Indus-vaihe]]''}}
 
[[Indus-vaihe]] 251 ± 0,4 - 249,7 ± 0,7 miljoonaa vuotta sitten aloitti varhaistriaskauden. Silloin maapallo oli kuuma, kuiva ja laajalti aavikoitunut. Silti oli jäätiköitäkin. Merenpinta oli hyvin alhaalla. IlmakehäsäsIlmakehässä oli vain vähän happea, ehkä noin 12-1612–16%. Merten happipitoisuus oli pieni. Tämä saattoi johtua runsaasta tulivuoritoiminnatsa ja sen seurannaisvaikutuksesta, kuten metaanin vapautumisesta merenpohjan klatraattimineraaleista.
:''Pääartikkeli: [[Indus-vaihe]]''
Kauden alussa esiintyi lyhyen aikaa bakteerimattoja stromatoliitteja, mikä viittaa niitä syöneiden selkära gattomien pieneliöiden harvinaisuuteen, mikä on ollut kambrikauden jällkeen harvinaista maapallon historiassa. Hyönteiset, kalat, sammankkoeläimetsammakkoeläimet, ja matelijat olivat kaudella hyvin harvinaisia. Matelijoista nelijalkaiset matalat [[lystrosaurusLystrosauridae|Lystrosauridit]], ja liskomaiset [[proterosuchusProterosuchidae|proterosuchidit]] hallitsivat elämää maalla.
 
[[Indus-vaihe]] 251 ± 0,4 - 249,7 ± 0,7 miljoonaa vuotta sitten aloitti varhaistriaskauden. Silloin maapallo oli kuuma, kuiva ja laajalti aavikoitunut. Silti oli jäätiköitäkin. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Ilmakehäsäs oli vain vähän happea, ehkä noin 12-16%. Merten happipitoisuus oli pieni. Tämä saattoi johtua runsaasta tulivuoritoiminnatsa ja sen seurannaisvaikutuksesta, kuten metaanin vapautumisesta merenpohjan klatraattimineraaleista.
Kauden alussa esiintyi lyhyen aikaa bakteerimattoja stromatoliitteja, mikä viittaa niitä syöneiden selkära gattomien pieneliöiden harvinaisuuteen, mikä on ollut kambrikauden jällkeen harvinaista maapallon historiassa. Hyönteiset, kalat, sammankkoeläimet, ja matelijat olivat kaudella hyvin harvinaisia. Matelijoista nelijalkaiset matalat [[lystrosaurus|Lystrosauridit]], ja liskomaiset [[proterosuchus|proterosuchidit]] hallitsivat elämää maalla.
Kaudelle tyypillisiä olivat pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet.
 
== Lähteet ==
 
{{Viitteet}}
 

Navigointivalikko