Ero sivun ”Wikipedia:Kaikesta ei kannata äänestää” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
→‎Artikkeleista ja käytännöistä äänestäminen: kirjoitusvirheitä, kieliopin korjausta
Ei muokkausyhteenvetoa
(→‎Artikkeleista ja käytännöistä äänestäminen: kirjoitusvirheitä, kieliopin korjausta)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
 
== Artikkeleista ja käytännöistä äänestäminen ==
Arvostelijoiden ja puolustajien kesken on konsensus siitä, että enemmistö äänestämisenenemmistöäänestämisen ei pitäisi olla käytäntö artikkeleiden neutaaliudenneutraaliutta ja tarkkuudentarkkuutta määritettämiseksimäärittävä käytäntö. Osa ihmisistä on siitä huolimatta ehdottanut äänsestämistääänestämistä äärimmäisenä keinona, jos konsensus on täydellisesti epäonnistunut pitkistä keskustelusta huolimatta. Esimerkiksi äänestys siitä, "Onkoonko tämäjokin artikkeli neutraali?", kuvaa niukasti asian perusteita ja kuvaa runsaasti ihmisten tunteita. Siksi [[Wikipedia:Mitä Wikipedia ei ole|Mitä Wikipedia ei ole]] ilmaisee suoraan, että Wikipedia ei ole demokratia tai byrokratia. Wikipedian sitovien käytöntöjen kehityksessä konsensuksella on erityisesti suuri merkitys.
 
Äänestäminen on yksinkertaistettu ja naiivi tapa päästä konsensukseen, missä vähän väliä ei huomioida kompromisseja. Osa ihmisistä inhoaa äänestyksiä, koska ne viestittävät: ''En voi koskaan saavuttaa konsensusta kanssasi.''. Yksimielisen sopimuksen mukaan äänestys, joka ei ole huolellisesti muotoilu ja toteutettu siten, että se kuvaa äänestyksen perusteet, vaihtoehdot ja käsittelytavan, on tavattoman ongelmallinen. Sivun muokkaus on monesti nopein tapa ratkaista erimielisyys.
 
Äänestysohjeet kuvaavat, miten äänestäminen järjestetään. Osallistujien yksimielisyys toimintatavoista on äärimmäisen tarpeellista – jos toimintatavoista ei ole konsensusta, äänestämistä ei pitäisi käyttää lainkaan ohjaavana tai sitovana menetelmänä.
1 053

muokkausta

Navigointivalikko