Ero sivun ”Vuoksikorjaus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi puuttuvan "Viitteet" -osion.
Kumottu muokkaus 16403037, jonka teki 4shadowwBOT (keskustelu): viite on piilotettu
Rivi 19: Rivi 19:
== Lähteet ==
== Lähteet ==
* Mäkinen, J. & J. Ihde (2009) The Permanent Tide in Height Systems. In: Sideris M.G. (ed) Observing our Changing Earth. International Association of Geodesy Symposia, vol 133. Springer, Berlin, Heidelberg
* Mäkinen, J. & J. Ihde (2009) The Permanent Tide in Height Systems. In: Sideris M.G. (ed) Observing our Changing Earth. International Association of Geodesy Symposia, vol 133. Springer, Berlin, Heidelberg

===Viitteet===
{{Viitteet}}


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 8. huhtikuuta 2017 kello 11.51

Vuoksikorjaus (engl. tidal correction ) on korjaus Maan muodon ja painovoimakentän vaihteluun, jonka aiheuttavat Auringon ja Kuun vuoksivoimat.

Tavallisesti korjaus tehdään geodeettisiin havaintoihin niiden käsittelyvaiheessa. Osa vuoksivoimista on jaksollisesti vaihtelevia, osa ajasta riippumattomia. Vuoksikorjauksessa tämä voidaan ottaa huomioon eri tavoin.


Pysyvän vuoksen järjestelmä

Pysyvän vuoksen järjestelmä (engl. system of permanent tide) on periaate, jolla käsitellään vuoksikorjauksen ajasta riippumatonta osaa.selvennä Painovoimakentän suureille on käytettävissä kolme periaatetta: keskivuoksijärjestelmä, nollavuoksijärjestelmä ja vuoksivapaa järjestelmä. Geometrisille suureille on käytettävissä kaksi periaatetta, sillä keskivuoksijärjestelmä ja nollavuoksijärjestelmä ovat niille samat; lisäksi voidaan käyttää vuoksivapaata järjestelmää.

Keskivuoksijärjestelmä

Keskivuoksijärjestelmä (engl. mean-tide system) on pysyvän vuoksen järjestelmä, jossa vuoksikorjaus ei poista vuoksivoimien pysyvää osaa, sen aiheuttamaa Maan pysyvää deformaatiota eikä pysyvän deformaation aiheuttamaa pysyvää muutosta Maan painovoimakentässä. Järjestelmässä Maan muodon ja painovoimakentän vuoksikorjatut suureet vastaavat aikakeskiarvoa. Jos mitään vuoksikorjauksia ei tehdä, päädytään keskivuoksijärjestelmään. Normaalinolla, N43, LN ja N60 ovat keskivuoksijärjestelmässä.

Nollavuoksijärjestelmä

Nollavuoksijärjestelmä (engl. zero-tide system) on pysyvän vuoksen järjestelmä, jossa vuoksikorjaus poistaa vuoksivoimien pysyvän osan, mutta ei sen aiheuttamaa Maan pysyvää deformaatiota eikä pysyvän deformaation aiheuttamaa pysyvää muutosta Maan painovoimakentässä. Geometrisille suureille nollavuoksijärjestelmä on sama kuin keskivuoksijärjestelmä. Kansainvälinen geodeettinen assosiaatio suosittaa päätöslauselmassaan vuodelta 1983 nollavuoksijärjestelmää. N2000, Euroopan korkeusvertauskehys 2007 ovat nollavuoksijärjestelmässä.

Vuoksivapaa järjestelmä

Vuoksivapaa järjestelmä (engl. tide-free system, engl. nontidal system) on pysyvän vuoksen järjestelmä, jossa vuoksikorjaus poistaa vuoksivoimien pysyvän osan, sen aiheuttaman Maan pysyvän deformaation ja pysyvän deformaation aiheuttaman pysyvän muutoksen Maan painovoimakentässä.selvennä Vuoksivapaa järjestelmä vastaa tilannetta, jossa Auringon ja Kuun vaikutus on kokonaan poistettu. Kansainvälinen terrestrinen vertauskehys (ITRF), Euroopan terrestrinen vertauskehys (ETRF) ja EUREF-FIN ovat vuoksivapaassa järjestelmässä.

Lähteet

  • Mäkinen, J. & J. Ihde (2009) The Permanent Tide in Height Systems. In: Sideris M.G. (ed) Observing our Changing Earth. International Association of Geodesy Symposia, vol 133. Springer, Berlin, Heidelberg

Aiheesta muualla