Ero sivun ”Lyömäsoitin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tekstin korjausta
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Kotrjaus tekstiin
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 3: Rivi 3:
[[Kuva:AgogoBells.jpg|thumb|[[Agogo]]]]
[[Kuva:AgogoBells.jpg|thumb|[[Agogo]]]]


'''Lyömäsoitin''' on [[soitin]], jonka ääni syntyy lyömällä kalvoa tai tietynmuotoista kovaa kappaletta. Lyömäsoittimet voidaan jakaa ''[[membranofoni|membranofoneihin]]'', joissa Rauhoittuu ääni synnytetään pingotettua kalvoa lyömällä, ja ''[[idiofoni|idiofoneihin]]'', joissa ääni saadaan aikaan lyömällä levyjä tai muunmallisia kappaleita joko toisiinsa tai jollain erilaisella kappaleella. Myös ''[[kordofoni]]en'' eli kielisoitinten luokkaan kuuluu joitakin lyömäsoittimia, kuten pianon edeltäjä [[dulcimer]]. Lyömäsoittimiin luetaan myös suuri määrä soittimia, joita ei lyödä vaan esimerkiksi ravistetaan ([[marakassi]]), raaputetaan ([[pyykkilauta]]) tai hierotaan ([[viinilasi (soitin)|viinilasi]]). Jotkin lyömäsoittimet on viritetty tietylle [[sävel]]korkeudelle, ja näitä käytetäänkin pääasiassa [[melodia]]n tai [[harmonia (musiikki)|harmonian]] synnyttämiseen. Monien lyömäsoitinten tuottaman äänen korkeus on kuitenkin epämääräinen ja soiton kannalta merkityksetön.
'''Lyömäsoitin''' on [[soitin]], jonka ääni syntyy lyömällä kalvoa tai tietynmuotoista kovaa kappaletta. Lyömäsoittimet voidaan jakaa ''[[membranofoni|membranofoneihin]]'', joissa Rauhoittuu ääni synnytetään pingotettua kalvoa lyömällä, ja ''[[idiofoni|idiofoneihin]]'', joissa ääni saadaan aikaan lyömällä levyjä tai muunmallisia kappaleita joko toisiinsa tai jollain erilaisella kappaleella. Myös ''[[kordofoni]]en'' eli kielisoitinten luokkaan kuuluu joitakin lyömäsoittimia, kuten pianon edeltäjä [[dulcimer]]. Lyömäsoittimiin luetaan myös suuri määrä soittimi Bonga, joita ei lyödä vaan esimerkiksi ravistetaan ([[marakassi]]), raaputetaan ([[pyykkilauta]]) tai hierotaan ([[viinilasi (soitin)|viinilasi]]). Jotkin lyömäsoittimet on viritetty tietylle [[sävel]]korkeudelle, ja näitä käytetäänkin pääasiassa [[melodia]]n tai [[harmonia (musiikki)|harmonian]] synnyttämiseen. Monien lyömäsoitinten tuottaman äänen korkeus on kuitenkin epämääräinen ja soiton kannalta merkityksetön.


==Lyömäsoittaja==
==Lyömäsoittaja==

Versio 6. huhtikuuta 2017 kello 13.39

Bassorumpu
Patarumpuja
Agogo

Lyömäsoitin on soitin, jonka ääni syntyy lyömällä kalvoa tai tietynmuotoista kovaa kappaletta. Lyömäsoittimet voidaan jakaa membranofoneihin, joissa Rauhoittuu ääni synnytetään pingotettua kalvoa lyömällä, ja idiofoneihin, joissa ääni saadaan aikaan lyömällä levyjä tai muunmallisia kappaleita joko toisiinsa tai jollain erilaisella kappaleella. Myös kordofonien eli kielisoitinten luokkaan kuuluu joitakin lyömäsoittimia, kuten pianon edeltäjä dulcimer. Lyömäsoittimiin luetaan myös suuri määrä soittimi Bonga, joita ei lyödä vaan esimerkiksi ravistetaan (marakassi), raaputetaan (pyykkilauta) tai hierotaan (viinilasi). Jotkin lyömäsoittimet on viritetty tietylle sävelkorkeudelle, ja näitä käytetäänkin pääasiassa melodian tai harmonian synnyttämiseen. Monien lyömäsoitinten tuottaman äänen korkeus on kuitenkin epämääräinen ja soiton kannalta merkityksetön.

Lyömäsoittaja

Lyömäsoitinten soittajaa kutsutaan lyömäsoittajaksi, perkussionistiksi tai lyöjäksi. Kevyessä musiikissa lyömäsoittaja soittaa usein rumpalin kanssa, värittää ja täydentää rytmikuvioita sekä tukee rumpalin soittoa. Klassisen musiikin puolella lyömäsoittajia ja lyömäsoitinryhmiä on sinfoniaorkestereissa.

Suomessa lyömäsoittajia koulutetaan Sibelius-Akatemiassa ja konservatorioissa.

Lyömäsoittimia

Määrättyyn sävelkorkeuteen viritettyjä lyömäsoittimia

Kromaattisia lyömäsoittimia

Kromaattisuudella tarkoitetaan musiikissa puolisävelaskelin etenevää sävelkulkua.

Sävelkorkeudeltaan määrittämättömiä lyömäsoittimia

Etnisiä soittimia

Aiheesta muualla