Ero sivun ”Arthur Nikisch” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 3: Rivi 3:
Nikischin vallankumouksellista johtamistyyliä kuvaa parhaiten [[Sir Adrian Boult]]in aikalaislausunto. Hän kertoi Nikischin johtaneen "jännittävintä esitystä Brahmsin c-mollisinfoniasta mitä koskaan olin kuullut", kun hän tajusi, että "koko osan aikana Nikischin käsi ei ollut noussut kertaakaan hänen kasvojaan korkeammalle."
Nikischin vallankumouksellista johtamistyyliä kuvaa parhaiten [[Sir Adrian Boult]]in aikalaislausunto. Hän kertoi Nikischin johtaneen "jännittävintä esitystä Brahmsin c-mollisinfoniasta mitä koskaan olin kuullut", kun hän tajusi, että "koko osan aikana Nikischin käsi ei ollut noussut kertaakaan hänen kasvojaan korkeammalle."


Arthur Nikisch on jäänyt äänentallennuksen historiaan ensimmäisenä kapellimestarina, joka on levyttänyt kokonaisen sinfonian ([[Beethoven]]in 5. [[sinfonia]]) kaupallisessa tarkoituksessa. Tämä virstanpylväs tehtiin vuonna 1914 ja orkesterina oli [[Berliinin filharmonikot]]. Hän on myös ensimmäinen kapellimestari jonka johtamista on tallennettu filmille - valitettavasti vain mykkäfilmin aikaan! Filmistä käy kuitenkin selvästi ilmi hänen mieltymyksensä pitkään [[tahtipuikko]]on ja sillä tehtyihin minimalistisiin liikkeisiin, sekä vaikutelma hänen "hypnoottisesta" katseestaan.
Arthur Nikisch on jäänyt äänentallennuksen historiaan ensimmäisenä kapellimestarina, joka on levyttänyt kokonaisen [[sinfonia]]n ([[Beethoven]]in 5. sinfonia) kaupallisessa tarkoituksessa. Tämä virstanpylväs tehtiin vuonna 1914 ja orkesterina oli [[Berliinin filharmonikot]]. Hän on myös ensimmäinen kapellimestari jonka johtamista on tallennettu filmille - valitettavasti vain mykkäfilmin aikaan! Filmistä käy kuitenkin selvästi ilmi hänen mieltymyksensä pitkään [[tahtipuikko]]on ja sillä tehtyihin minimalistisiin liikkeisiin, sekä vaikutelma hänen "hypnoottisesta" katseestaan.





Versio 15. syyskuuta 2006 kello 19.09

Arthur Nikisch (12. lokakuuta 1855 - 23. tammikuuta 1922) oli Itävalta-Unkarilainen kapellimestari. Hän opiskeli Wienin konservatoriossa viulunsoittoa ja säveltämistä, ja oli myös taitava pianisti. Kapellimestarina hän oli kuitenkin itseoppinut, ja suurimmat vaikutteensa hän sai soittaessaan orkesterimuusikkona sellaisten kapellimestarien kuin Richard Wagner, Johannes Brahms, Franz Liszt, Giuseppe Verdi ja Anton Bruckner.

Nikischin vallankumouksellista johtamistyyliä kuvaa parhaiten Sir Adrian Boultin aikalaislausunto. Hän kertoi Nikischin johtaneen "jännittävintä esitystä Brahmsin c-mollisinfoniasta mitä koskaan olin kuullut", kun hän tajusi, että "koko osan aikana Nikischin käsi ei ollut noussut kertaakaan hänen kasvojaan korkeammalle."

Arthur Nikisch on jäänyt äänentallennuksen historiaan ensimmäisenä kapellimestarina, joka on levyttänyt kokonaisen sinfonian (Beethovenin 5. sinfonia) kaupallisessa tarkoituksessa. Tämä virstanpylväs tehtiin vuonna 1914 ja orkesterina oli Berliinin filharmonikot. Hän on myös ensimmäinen kapellimestari jonka johtamista on tallennettu filmille - valitettavasti vain mykkäfilmin aikaan! Filmistä käy kuitenkin selvästi ilmi hänen mieltymyksensä pitkään tahtipuikkoon ja sillä tehtyihin minimalistisiin liikkeisiin, sekä vaikutelma hänen "hypnoottisesta" katseestaan.


Nikischin tärkeimmät orkesterikiinnitykset:

Gewandhausorkesteri Leipzig 1895-1922 Berliinin filharmonikot 1895-1922


Arthur Nikischin levyttämät teokset:

Beethoven, 5. sinfonia Beethoven: Egmont-alkusoitto Weber: Oberon-alkusoitto Weber: Taika-ampuja-alkusoitto Mozart: Figaron häät-alkusoitto Berlioz: Rooman karnevaalit-alkusoitto Liszt: Unkarilaiset Rapsodiat 19 no. 1 & 12