Ero sivun ”Analyyttinen funktio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xyzäö (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
p Botti muutti {{viitteet}} mallinen muotoon {{Viitteet}}, ja siirsi "Katso myös" -osion oikeaan kohtaan.
Rivi 49: Rivi 49:


* [[Kompleksikonjugaatti]]funktio <math>z\to z^*</math> ei ole kompleksinen analyyttinen funktio. Sen [[rajoittuma]] eli restriktio reaaliakselille on [[identiteettifunktio]], joka puolestaan on reaalisesti analyyttinen funktio joukosta <math>\mathbb{R}^2</math> joukkoon <math>\mathbb{R}^2</math>.
* [[Kompleksikonjugaatti]]funktio <math>z\to z^*</math> ei ole kompleksinen analyyttinen funktio. Sen [[rajoittuma]] eli restriktio reaaliakselille on [[identiteettifunktio]], joka puolestaan on reaalisesti analyyttinen funktio joukosta <math>\mathbb{R}^2</math> joukkoon <math>\mathbb{R}^2</math>.

==Lähteet==
{{viitteet}}


==Katso myös==
==Katso myös==
Rivi 57: Rivi 54:
* [[Cauchyn–Riemannin yhtälö]]
* [[Cauchyn–Riemannin yhtälö]]
* [[Meromorfinen funktio]]
* [[Meromorfinen funktio]]

==Lähteet==
{{Viitteet}}


==Kirjallisuutta==
==Kirjallisuutta==

Versio 5. helmikuuta 2017 kello 14.35

Analyyttinen funktio on funktio, joka voidaan paikallisesti esittää suppenevana potenssisarjana. On olemassa reaalisia analyyttisiä funktioita ja kompleksisia analyyttisiä funktioita.

Toinen tapa määritellä analyyttinen funktio on todeta, että funktio on analyyttinen, jos se on differentioituva jokaisessa joukon pisteessä.

Analyyttinen reaalifunktio

Muodollisesti funktio on reaalinen analyyttinen funktio reaaliakselin avoimessa joukossa , jos missä tahansa joukon pisteessä voidaan kirjoittaa

missä kertoimet ovat reaalilukuja ja sarja suppenee kohti funktiota , kun on valittu pisteen ympäristöstä.

Analyyttinen funktio voidaan määritellä myös toisella tavalla. Analyyttinen funktio on äärettömästi derivoituva funktio, jonka määrittelyalueen missä tahansa pisteessä kehitetty Taylorin sarja

suppenee kohti funktiota , kun on valittu pisteen ympäristöstä (keskineliömielessä).

Kaikkien reaalisten analyyttisten funktioiden joukkoa annetussa määrittelyjoukossa merkitään usein kirjoittamalla . Jossakin reaaliakselin osajoukossa määritelty funktio on reaalinen analyyttinen funktio pisteessä , jos on olemassa kyseisen pisteen ympäristö , jossa funktio on reaalianalyyttinen.

Analyyttinen kompleksifunktio

Kompleksilukujen joukossa tai jossakin sen joukossa määritelty funktio on analyyttinen kompleksitason alueessa A, jos sillä on derivaatta tässä alueessa. Funktio on analyyttinen pisteessä z, jos sillä on derivaatta jossakin tämän pisteen ympäristössä.[1] Analyyttisia kompleksifunktioita tutkii funktioteoria.

Voidaan osoittaa, että jos funktio on analyyttinen jollakin alueella, sillä on kaikkien korkeampienkin kertalukujen derivaatat ja se voidaan esittää Taylorin sarjana

[2]

Analyyttisen funktion derivaatta ja kaikki korkeampien kertalukujen derivaatat ovat myös analyyttisia funktioita.[3]

Jos analyyttisen funktion derivaatta jossakin pisteessä ei ole nolla, funktio on samalla konformikuvaus jostakin tämän pisteen ympäristöstä johonkin kompleksitason alueeseen.[4]

Analyyttisen funktion reaali- ja imaginaariosa ovat jollakin tasoalueella määriteltyjä harmonisia funktioita.[5]

Esimerkkejä

Useimmat erikoisfunktiot ovat analyyttisiä ainakin jossakin kompleksitason osassa. Tyypillisiä esimerkkejä analyyttisista funktioista ovat seuraavat.

  • Kaikki (reaaliset tai kompleksiset) polynomit ovat analyyttisia funktioita. Jos polynomin aste on , niin Taylorin sarjassa kaikki :ää korkeampiasteiset termit ovat nollia, jolloin sarja suppenee triviaalisti. Jokaisen polynomin Maclaurinin sarja on myös polynomi itse.
  • Eksponenttifunktio on analyyttinen sekä reaali- että kompleksilukujen joukossa. Määritelmän mukaan riittää, että funktion Taylorin sarja suppenee riittävän läheltä pistettä valituissa pisteissä , mutta eksponenttifunktion Taylorin sarja suppenee kaikissa muuttujan reaali- tai kompleksiarvoilla.

Tyypillisiä esimerkkejä funktioista, jotka eivät ole analyyttisiä ovat puolestaan seuraavat.

  • Itseisarvofunktio (reaali- tai kompleksiluvuilla määriteltynä) ei ole kaikkialla analyyttinen, koska se ei ole differentioituva pisteessä . Paloittain määritellyt funktiot (jotka määritellään eri kaavoilla määrittelyjoukon eri osissa) eivät tyypillisesti ole analyyttisia niissä kohdissa, joissa palaset yhtyvät.
  • Kompleksikonjugaattifunktio ei ole kompleksinen analyyttinen funktio. Sen rajoittuma eli restriktio reaaliakselille on identiteettifunktio, joka puolestaan on reaalisesti analyyttinen funktio joukosta joukkoon .

Katso myös

Lähteet

  1. Olli Lehto: Funktioteoria I - II, s. 13. Limes ry, 1980. ISBN 951-745-077-X.
  2. Lehto, s. 58
  3. Lehto, s. 60
  4. Lehto, s. 14
  5. Lehto, s. 87

Kirjallisuutta

  • Spiegel, Murray R.; Lipschutz, Seymour; Schiller, John J.; Spellman, Dennis: Complex Variables. Shaum's Outline Series. McGraw-Hill Book Company, 2009 (1964). ISBN 978-0-07-161569-9, ISBN 978-0-07-161570-9 (eBook).
  • Väisälä, Kalle: Matematiikka IV. 141, 10. painos. Espoo: Otakustantamo, 1986 (1965). ISBN 951-671-087-5.
  • Lehto, Olli: Funktioteoria I-II. Helsinki: Limes ry, 1985 (1980). ISBN 951-745-077-X.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Analytic function
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.