Ero sivun ”Silmarilit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
{{Tynkä/Tolkien}}
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 10: Rivi 10:
{{Tynkä/Tolkien}}
{{Tynkä/Tolkien}}


[[Luokka:Keski-Maan esine]]
[[Luokka:Taru sormusten herrasta]]
[[Luokka:Taru sormusten herrasta]]

Versio 14. syyskuuta 2006 kello 21.24

Silmarilit ovat fiktiivisiä esineitä Keski-maassa J.R.R. Tolkienin kirjassa Silmarillion. Silmarilit (quenyaksi Silmarilli) olivat kolme jalokiveä, jotka oli luonut Fëanor, kun eldar pysyttelivät Valinorissa. Ne luotiin, ja nimettiin, kovasta kristallista, silimasta, ja ne hohtivat Valinorin kahden puun valoa. Kun Fëanor karkoitettiin Formenosiin, silmarilit suljettiin rautaiseen kammioon. Yhdessä Ulgoliantin kanssa, Melkor tuhosi kaksi puuta. Silmarileissa säästyi kaikki noiden puiden valo. Sen jälkeen valar yrittivät saada Fëanorin luopumaan kivistä, jotta he voisivat elvyttää puut, mutta hän kieltäytyi. Sitten saapuivat uutiset: Melkor oli surmannut Fëanorin isän, Finwën, Noldorin Korkean Kuninkaan, ja varastanut kaikki jalokivet, mukaan lukien Silmarilit. Sen jälkeen Melkor vetäytyi Keski-maan pohjoisosiin, missä hänen linnoituksensa sijaitsi. Melkor, jonka Fëanor nimesi Morgothiksi, asetti Silmarilit kruunuunsa.

Fëanor oli raivoissaan Melkorille ja valar halusivat ottaa jalokivet omiin tarkoituksiinsa, mutta sitten Fëanor ja hänen poikansa vannoivat valan etteivät lepäisi, ennen kuin saisivat Silmarilit takaisin. Fëanor johti Ñoldorin takaisin Keski-maahan, ja hänen taistelunsa johti Ensimmäisen ajan alkuun, mutta se ei tuonut lohtua haltioiden suruun. Viisi suurta taistelua käytiin Beleriandissa, mutta Ñoldor epäonnistuivat.

Yhden Silmarilin paluttivat Beren ja Lúthien suurten taisteluiden ja menetysten jälkeen. Tämän kiven vei myöhemmin Eärendil valar Länteen ja valar lähettivät sen tähdeksi taivaalle. Kaksi muuta Silmarilia pysyi kuitenkin Morgothin käsissä, mutta ne otettiin häneltä Vihan Sodan lopussa. Myöhemmin ne varastettiin Fëanorin kahden pojan, Maedhrosin ja Maglorin, toimesta. Jalokivet polttivat heidän kätensä, vaikka heillä oli perimisoikeus, kuten ne olivat polttaneet Morgothin kädet aikaisemmin. Maedhros heittäytyi Silmarilinsa kanssa tuliseen pätsiin ja Maglor heitti omansa mereen. Kuitenkin Silmarilit pysyivät Ardan kaikissa pääelementeissä, taivaalla, maassa ja vedessä.

Suurimmassa osassa tekstejä, Melkorin viimeistä paluuta ja tappiota Dagor Dagorathissa (Taisteluiden Taistelussa), maailma muuttuu ja Kolme Silmarilia palaavat valarille ja Yavanna särkee ne ja niiden valolla hän elvyttää kaksi puuta, poistaa Pelori-vuoret ja kahden puun valo kirkastaa Ardaa jälleen ikuisena siunauksena.

Malline:Tynkä/Tolkien