Ero sivun ”Fernando de la Rúa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Totuus (keskustelu | muokkaukset)
linkkejä
poistettu kuva pois
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Argentina.FdoDelaRua.01.jpg|thumb|Fernando de la Rúa Bruno]]
'''Fernando de la Rúa Bruno''' (s. [[15. syyskuuta]] [[1937]]) oli [[Argentiina]]n presidentti [[10. joulukuuta]] [[1999]] – [[21. joulukuuta]] [[2001]]. Hän oli [[Unión Cívica Radical]]in ja FrePaSon Työn, oikeuden ja koulutuksen liiton listan ehdokkaana.
'''Fernando de la Rúa Bruno''' (s. [[15. syyskuuta]] [[1937]]) oli [[Argentiina]]n presidentti [[10. joulukuuta]] [[1999]] – [[21. joulukuuta]] [[2001]]. Hän oli [[Unión Cívica Radical]]in ja FrePaSon Työn, oikeuden ja koulutuksen liiton listan ehdokkaana.



Versio 14. syyskuuta 2006 kello 17.59

Fernando de la Rúa Bruno (s. 15. syyskuuta 1937) oli Argentiinan presidentti 10. joulukuuta 199921. joulukuuta 2001. Hän oli Unión Cívica Radicalin ja FrePaSon Työn, oikeuden ja koulutuksen liiton listan ehdokkaana.

De la Rúa on kotoisin Córdobasta. Hän kävi sotilaskoulua ennen lähtemististään oikeustieteen opintojen pariin Córdoban yliopistoon. Politiikkaan hän lähti aikaisin, jo vuoden 1973 vaaleissa hänet valittiin Buenos Airesista senaattiin. Muutaman kuukauden myöhemmin hän oli veteraanipoliitikko Ricardo Balbínin varapresidenttiehdokkaana radikaalipuolueen riveistä. Vain 36-vuotiaana varapresidentiksi pyrkivä De la Rúa sai tuolloin lempinimen Chupete (tutti).

Demokratiaan palaamisen jälkeen 1983 De la Rúa valittiin edustajainhuoneeseen ja pyrki uudelleen senaattiin 1989, mutta jäi ulkopuolelle suuremmasta äänimäärästään huolimatta. Vuonna 1996 hänestä tuli ensimmäinen Buenos Airesin suoraan valittu pormestari, mitä virkaa hän piti hallussaan ennen lähtemistään vuoden 1999 vaaleissa Allianzan presidenttiehdokkaaksi. Hiljaisena, rehellisenä ja tylsänä pidetty De la Rúa arvosteli Menemin hallinnon korruptiota ja erikoisuuksia. Hän voitti saaden lähes puolet äänistä. Allianza ei saanut kuitenkaan haltuunsa enemmistöä senaatissa ja edustajainhuoneessa.

De la Rúan kautta leimasi jatkuva talouskriisi, koalitiohallituksen keskinäiset riidat, hallituksen toimettomuus ja kykenemättömyys hillitä korruptiota. Hänen talousministerinään oli Domingo Cavallo, joka oli myös Menemin hallituksessa.

Hänet ajettiin viimein virasta joulukuun 2001 mellakoissa pääkaupungin keskiluokan noustua barrikadeille iskulauseen ¡que se vayan todos! alla kolmatta vuotta jatkuneen kriisin jälkeen ja hallituksen estettyä rahan nostaminen pankeista dollareissa (ns. corralito). FrePaSon ministerit lähtivät hallituksesta ja De la Rúa jäi ilman tukea.

De la Rúa on naimisissa Inés Pertinén kanssa ja heillä on kolme lasta. Hänen vanhin poikansa Antonio de la Rúa on kihloissa kolumbialaisen laulaja Shakiran kanssa.

Argentiinan vaakuna Edeltäjä:
Carlos Menem
Argentiinan presidentti
1999–2001
Seuraaja:
Ramón Puerta