Ero sivun ”Darién” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
{{korjattava/nimi}}
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
p wfix = kh
Rivi 3: Rivi 3:
'''Darién Gap''' (esp. ''Región del Darién'' tai ''Tapón del Darién'') on suuri luonnontilainen suo- ja sademetsäalue. Se sijaitsee [[Panama]]n ja [[Kolumbia]]n rajalla, ja sitä pidetään usein [[Keski-Amerikka|Keski]]- ja [[Etelä-Amerikka|Etelä-Amerikan]] rajana.
'''Darién Gap''' (esp. ''Región del Darién'' tai ''Tapón del Darién'') on suuri luonnontilainen suo- ja sademetsäalue. Se sijaitsee [[Panama]]n ja [[Kolumbia]]n rajalla, ja sitä pidetään usein [[Keski-Amerikka|Keski]]- ja [[Etelä-Amerikka|Etelä-Amerikan]] rajana.


Darién Gap katkaisee [[Pan-American Highway]] -valtatien, sillä alue on erittäin vaikeakulkuinen. Puuttuva tieosuus on pyritty rakentamaan jo vuosikymmenien ajan. Ensimmäinen yritys aloitettiin vuonna [[1971]] Yhdysvaltain rahoituksella, mutta se keskeytyi vuonna [[1974]] ympäristöaktivistien vastustuksesta. Toinen pyrkimys rakentaa tienpätkä aloitettiin vuonna [[1992]], mutta [[Yhdistyneet kansakunnat]] ilmoitti vuonna [[1994]], että tien rakentaminen aiheuttaisi liikaa ympäristövahinkoja<ref>[http://www1.american.edu/TED/PANAMA.HTM Pan-American Highway and the Environment (PANAM)] ''1.american.edu'' Viitattu 6.4.2012 {{en}}</ref>. Niinpä alueen läpi pääsee vain jalan tai veneellä<ref>[http://www.2globalnomads.info/2013/04/documentary-film-crossing-darien-gap.html Documentary film: Crossing the Darién Gap (suomenkielinen tekstitys)] Viitattu 3.4.2016 {{en}}</ref>.
Darién Gap katkaisee [[Panamericana-valtatie]]n, sillä alue on erittäin vaikeakulkuinen. Puuttuva tieosuus on pyritty rakentamaan jo vuosikymmenien ajan. Ensimmäinen yritys aloitettiin vuonna [[1971]] Yhdysvaltain rahoituksella, mutta se keskeytyi vuonna [[1974]] ympäristöaktivistien vastustuksesta. Toinen pyrkimys rakentaa tienpätkä aloitettiin vuonna [[1992]], mutta [[Yhdistyneet kansakunnat]] ilmoitti vuonna [[1994]], että tien rakentaminen aiheuttaisi liikaa ympäristövahinkoja<ref>[http://www1.american.edu/TED/PANAMA.HTM Pan-American Highway and the Environment (PANAM)] ''1.american.edu'' Viitattu 6.4.2012 {{en}}</ref>. Niinpä alueen läpi pääsee vain jalan tai veneellä<ref>[http://www.2globalnomads.info/2013/04/documentary-film-crossing-darien-gap.html Documentary film: Crossing the Darién Gap (suomenkielinen tekstitys)] Viitattu 3.4.2016 {{en}}</ref>.


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 24. tammikuuta 2017 kello 11.11

Darién Gap merkitty karttaan vihreällä.

Darién Gap (esp. Región del Darién tai Tapón del Darién) on suuri luonnontilainen suo- ja sademetsäalue. Se sijaitsee Panaman ja Kolumbian rajalla, ja sitä pidetään usein Keski- ja Etelä-Amerikan rajana.

Darién Gap katkaisee Panamericana-valtatien, sillä alue on erittäin vaikeakulkuinen. Puuttuva tieosuus on pyritty rakentamaan jo vuosikymmenien ajan. Ensimmäinen yritys aloitettiin vuonna 1971 Yhdysvaltain rahoituksella, mutta se keskeytyi vuonna 1974 ympäristöaktivistien vastustuksesta. Toinen pyrkimys rakentaa tienpätkä aloitettiin vuonna 1992, mutta Yhdistyneet kansakunnat ilmoitti vuonna 1994, että tien rakentaminen aiheuttaisi liikaa ympäristövahinkoja[1]. Niinpä alueen läpi pääsee vain jalan tai veneellä[2].

Lähteet

  1. Pan-American Highway and the Environment (PANAM) 1.american.edu Viitattu 6.4.2012 (englanniksi)
  2. Documentary film: Crossing the Darién Gap (suomenkielinen tekstitys) Viitattu 3.4.2016 (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Darién Gap