Ero sivun ”MIPS-arkkitehtuuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 24: Rivi 24:
** tämän arkkitehtuurin suorittimia on suunniteltu mutta ei tuotettu
** tämän arkkitehtuurin suorittimia on suunniteltu mutta ei tuotettu
* MIPS32
* MIPS32
** 32-bittinen
** perustuu MIPS II arkkitehtuuriin ja lisäominaisuuksia MIPS III, MIPS IV ja MIPS V arkkitehtuureista
* MIPS64
* MIPS64
** 64-bittinen
** perustuu MIPS V arkkitehtuuriin


Lisäksi on eri versioita teknologian lisensoijilla, mm. [[Sony]]n ja [[Toshiba]]n ''Emotion Engine'' [[PlayStation 2]] konsolissa.
Lisäksi on eri versioita teknologian lisensoijilla, mm. [[Sony]]n ja [[Toshiba]]n ''Emotion Engine'' [[PlayStation 2]] konsolissa.

Versio 19. tammikuuta 2017 kello 16.07

Tämä artikkeli käsittelee prosessoriarkkitehtuuria. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivua.

MIPS (Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages) on RISC-suoritinarkkitehtuuri, jonka kehitti MIPS Computer Systems Inc. (myöhemmin MIPS Technologies). Ensimmäinen MIPS-suoritin, R2000, julkistettiin vuonna 1985, mikä tekee MIPSistä yhden pitkäikäisimmistä RISC-arkkitehtuureista.

SGI osti MIPS Computer Systemsin 1992.[1][2]

MIPS-suorittimia on käytetty muun muassa SGI:n UNIX-työasemakoneissa, Sonyn ja Nintendon pelikonsoleissa, Windows CE -pohjaisissa PDA-laitteissa, Ciscon reitittimissä sekä sulautetuissa järjestelmissä. 1990-luvun loppupuolella arvioitiin, että kolmannes valmistetuista RISC-suorittimista oli MIPSejä.

2000-luvun alussa tehokkaiden työasemiin ja palvelimiin tarkoitettujen MIPS-mallien kehitys lopetettiin SGIn siirtyessä käyttämään intelin suorittimia. Pienemmät MIPS-mallit ovat kuitenkin edelleen laajalti käytössä muun muassa WLAN-tukiasemissa.

Kiinalainen Loongson (龙芯, lóngxīn) on vähävirtaisiin yleistietokoneisiin kehitetty MIPS-prosessori, jota kehittää Kiinan tiedeakatemia (中国科学院; engl. lyh. CAS). Sen ensimmäinen malli, 32-bittinen Loongson 1, julkaistiin vuonna 2002 ja se toimi 266MHz kellotaajuudella. Loongson 1 ei ollut täysin MIPS-yhteensopiva, ollen täysin Kiinan tiedeakatemian sisäisen kehityksen tulos. CAS osti vuonna 2007 käskykannan lisenssioikeudet MIPS Technologiesilta, ja vuonna 2009 osti täydet oikeudet sen kehittämään MIPS32 ja MIPS64 arkkitehtuureihin. 64-bittinen Loongson 2, jonka ensimmäinen malli julkaistiin ennen lisenssisopimusta vuonna 2004, on myöhemmältä mallistoltaan täysin MIPS-yhteensopiva vuodesta 2009 lähtien.

MIPS-käskykannan erikoisuus on erityiset kerto- ja jakolaskuun liittyvät rekisterit; kaikkien muiden operaatioiden suhteen kaikki rekisterit ovat samanarvoisia, mutta kerto- ja jakolasku voidaan suorittaa vain HI- ja LO-rekistereiden avulla. Toisaalta joissain muissa RISC-käskykannoissa ei ole ollenkaan kokonaislukujen jakolaskua.

Arkkitehtuuriversiot

Arkkitehtuurista on useampia versioita joita ovat:

  • MIPS I
  • MIPS II
  • MIPS III
  • MIPS IV
  • MIPS V
    • tämän arkkitehtuurin suorittimia on suunniteltu mutta ei tuotettu
  • MIPS32
    • 32-bittinen
    • perustuu MIPS II arkkitehtuuriin ja lisäominaisuuksia MIPS III, MIPS IV ja MIPS V arkkitehtuureista
  • MIPS64
    • 64-bittinen
    • perustuu MIPS V arkkitehtuuriin

Lisäksi on eri versioita teknologian lisensoijilla, mm. Sonyn ja Toshiban Emotion Engine PlayStation 2 konsolissa.

MIPS-suorittimia

Käyttöjärjestelmätuki

Aiheesta muualla

Lähteet