Ero sivun ”Biosfääri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
enemmänkin täsmennyssivulle sopivia juttuja
Rivi 7: Rivi 7:


== Nimitys ==
== Nimitys ==
Biosfääri-nimityksen on ensimmäisenä tässä merkityksessä lanseerannut venäläinen tiedemies [[Vladimir Vernadskij]] vuonna 1926.<ref>Andrei V. Lapo: [http://www.im.microbios.org/13march01/09%20Lapo%20(P).pdf Vladimir I. Vernadsky (1863 ±1945), founder of the biosphere concept]</ref> On keinotekoisia kokeiluita, jotka myös käyttävät biosfääri-nimitystä. Edelleen sanaa käytetään matkailullisiin tarkoituksiin eräiden luontokohteiden yhteydessä. Lisäksi esimerkiksi [[Texas City]]n kaupungin kierrätysjärjestelmän nimeksi on laitettu Biosphere 1.
Biosfääri-nimityksen on ensimmäisenä tässä merkityksessä lanseerannut venäläinen tiedemies [[Vladimir Vernadskij]] vuonna 1926.<ref>Andrei V. Lapo: [http://www.im.microbios.org/13march01/09%20Lapo%20(P).pdf Vladimir I. Vernadsky (1863 ±1945), founder of the biosphere concept]</ref> On keinotekoisia kokeiluita, jotka myös käyttävät biosfääri-nimitystä.


==Keinotekoisia kokeiluita==
==Keinotekoisia kokeiluita==
Rivi 23: Rivi 23:
==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://www.globio.info/ GLOBIO]
*[http://www.globio.info/ GLOBIO]
*[http://www.texas-city-tx.org/Biosphere.htm Linkki Texas Cityyn]


{{biologia}}
{{biologia}}

Versio 16. tammikuuta 2017 kello 12.11

Hakusana ”elonkehä” ohjaa tänne. Lehdestä kerrotaan artikkelissa Elonkehä (lehti).

Biosfääri (kr. βίος, bios, elämä ja σφαίρα, sfaira, kehä) eli elonkehä on maapallon pinnan osa, jolla elämä on mahdollista.

Koko

Biosfäärin kokoa on vaikea määritellä tarkasti. Jotkin muuttolinnut lentävät jopa 10 kilometrin korkeudessa, ja kaloja löytyy syvimmistäkin meren syvänteistä. Bakteereja ja muita mikro-organismeja voi löytyä vieläkin suuremmalta alalta. Konservatiivinen arvio biosfäärin koosta on 3 400 metriä merenpinnan alapuolelta 5 400 metrin korkeudelle merenpinnasta.

Nimitys

Biosfääri-nimityksen on ensimmäisenä tässä merkityksessä lanseerannut venäläinen tiedemies Vladimir Vernadskij vuonna 1926.[1] On keinotekoisia kokeiluita, jotka myös käyttävät biosfääri-nimitystä.

Keinotekoisia kokeiluita

Kaksi viimeksi mainittua ovat keinotekoisia suljettuja ekosysteemejä.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.