Ero sivun ”Valkkisten linnamäki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Lähteet: malline
Rivi 34: Rivi 34:


== Lähteet ==
== Lähteet ==
* [http://www.narva.sci.fi/kktie/onkemaki.html Vesilahden nähtävyyksiä : 22. Onkemäki-Linnavuori]
* [http://www.narvasoft.fi/kktie/onkemaki.html Vesilahden nähtävyyksiä : 22. Onkemäki-Linnavuori]
* [http://www.juhasinivaara.fi/mlinnat/satakl.htm Juha Sinivaara : Satakunnan muinaislinnat]
* [http://www.juhasinivaara.fi/mlinnat/satakl.htm Juha Sinivaara : Satakunnan muinaislinnat]
=== Viitteet ===
=== Viitteet ===

Versio 6. tammikuuta 2017 kello 11.32

 

Valkkisten linnamäki
Sijainti

Valkkisten linnamäki
Koordinaatit 61.23617109°N, 23.56993319°E
Valtio Suomi
Paikkakunta Vesilahti
Historia
Tyyppi Linnavuori

Valkkisten linnamäki eli Onkemäen linnavuori on suomalainen muinaislinna joka sijaitsee Vesilahden Onkemäellä. Linna on todennäköisesti rakennettu vuoden 1100 tienoilla lähiseudun asukkaiden pakolinnaksi. Näihin aikoihin novgorodilaiset tekivät ryöstöretkiä Hämeeseen.[1]

Linnavuori on luoteis- ja eteläsuuntaa lukuun ottamatta jyrkkien kallioseinämien suojaama. Suojattomalle eteläsivulle oli rakennettu luonnonkivivallit, ja siellä sijaitsi linnan pääportti, jossa oli porttisolan suojana ns. Zwingler-järjestelmän mukaiset pielivallit. Linnan kivivallit ovat nykyisin 50–75 cm korkeita ja 1–1,5 metriä leveitä, mutta niitä on aikojen kuluessa vieritetty pois kiviä. Linnassa on voinut olla myös hirsistä rakennettuja seiniä, mutta ne ovat jo hävinneet.[2]

Jouko Voionmaa löysi vuonna 1951 linnavuoren alueella tekemissään kaivauksissa muun muassa nuolenkärjen, keramiikkaa ja 800-luvulta peräisin olleen arabialaisen rahan. Hän löysi myös asuntojen pohjakiveyksiä ja kiukaiden jäännöksiä, joista päätellen linnassa on aikanaan ollut asukkaita. Linnan lähiympäristöstä ei ole löytynyt muinaisesineitä. Linnavuoren länsipuolella sijaitseva Linnalammi-niminen suo oli 1800-luvulle saakka järvi, joka ulottui linnavuoren läheisyyteen.

Linnavuorelta on näköyhteys Lempäälän Pirunlinnaan. Valkkisten linnamäki on mahdollisesti saattanut olla osa muinaista linnaketjua, jonka keskuspaikkana oli Sääksmäen Rapolan linna. Muita oletetun ketjun muinaislinnoja olivat Siuron Linnavuori, Lempäälän Pirunlinna, Hattulan Tenholan, Aulangon, Vanajan Linnanpään ja Mantereenlinnan sekä Janakkalan Hakoisten ja Unikkolinnan vuoret.

Lähteet

Viitteet

  1. Kansalaisen karttapaikka: Valkkisten linnamäki, Vesilahti (sijainti kartalla) Helsinki: Maanmittauslaitos.
  2. Muinaisjäännösrekisteri: Linnamäki Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 30.10.2006. Museovirasto. Viitattu 6.8.2013.