Ero sivun ”Brahmi-kirjoitus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:brahmi.png|thumb|right|200px|Brahmin variaatioita.]]
[[Image:brahmi.png|thumb|200px|Brahmin muunnelmia.]]
'''Brahmi''' on muinainen intialainen [[aakkoset|aakkos]][[kirjoitusjärjestelmä]]. Brahmi on useimpien nykyisin [[Etelä-Aasia]]ssa, [[Tiibet]]issä ja [[Mongolia]]ssa käytettyjen aakkostojen esi-isä. Brahmin numeromerkit puolestaan ovat [[arabialaiset numerot|arabialaisten numeroiden]] edeltäjiä. Yhdessä samoihin aikoihin syntyneen, sittemmin käytöstä poistuneen [[kharoshthi]]-kirjoituksen kanssa brahmi oli ensimmäinen Intiassa käytetty kirjoitusjärjestelmä [[induskulttuuri]]n käyttämän kirjoituksen jälkeen. Parhaiten tunnettu esimerkki brahmiteksteistä ovat [[Ašoka]]n kiveenhakkaamat lait, jotka on ajoitettu 200-luvulle eaa. Näitä pidettiin pitkään vanhimpana esimerkkinä brahmista, mutta äskettäiset löydöt viittaavat sitä käytetyn jo 500-luvulla eaa.
'''Brahmi''' on muinainen intialainen [[aakkoset|aakkos]][[kirjoitusjärjestelmä]]. Brahmi on useimpien nykyisin [[Etelä-Aasia]]ssa, [[Tiibet]]issä ja [[Mongolia]]ssa käytettyjen aakkostojen edeltäjä. Brahmin numeromerkit puolestaan ovat [[arabialaiset numerot|arabialaisten numeroiden]] edeltäjiä. Yhdessä samoihin aikoihin syntyneen, sittemmin käytöstä poistuneen [[kharoshthi]]-kirjoituksen kanssa brahmi oli ensimmäinen Intiassa käytetty kirjoitusjärjestelmä [[induskulttuuri]]n käyttämän kirjoituksen jälkeen. Parhaiten tunnettu esimerkki brahmiteksteistä ovat [[Ašoka]]n kiveenhakkaamat lait, jotka on ajoitettu 200-luvulle eaa. Näitä pidettiin pitkään vanhimpana esimerkkinä brahmista, mutta äskettäiset löydöt viittaavat sitä käytetyn jo 500-luvulla eaa.


Brahmin ja kharoshthin uskotaan yleisesti periytyneen [[seemiläiset kielet|seemiläisistä]] aakkostoista kuten läntisempienkin aakkoskirjoitusten, todennäköisesti [[Aramean kirjaimisto|aramealaisesta]] kirjoituksesta. Brahmi on voinut saada vaikutteensa kauppiaiden tai [[Akemenidit|akemenidien]] 500-luvun eaa. valloituksen kautta. Joidenkin mielestä brahmi oli kuitenkin omaperäinen keksintö tai jopa periytynyt induskulttuurin kirjoituksesta yli 1000 vuoden takaa. Etenkin jälkimmäistä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä. Brahmi on nk. [[abugida]]-aakkosto, eli sen konsonanttimerkki sisältää myös a-vokaalin. Muut vokaalit esitetään muuntelemalla kirjoitusmerkkiä. Brahmi kytkeytyi [[buddhalaisuus|buddhalaisuuteen]] samaan tapaan kuin [[arabian kieli]] [[islam]]iin ja levisi buddhalaisuuden mukana laajalle alueelle Aasiassa, joskin muotoaan muunnellen.
Brahmin ja kharoshthin uskotaan yleisesti periytyneen [[seemiläiset kielet|seemiläisistä]] aakkostoista kuten läntisempienkin aakkoskirjoitusten, todennäköisesti [[Aramean kirjaimisto|aramealaisesta]] kirjoituksesta. Brahmi on voinut saada vaikutteensa kauppiaiden tai [[Akemenidit|akemenidien]] 500-luvun eaa. valloituksen kautta. Joidenkin mielestä brahmi oli kuitenkin omaperäinen keksintö tai jopa periytynyt induskulttuurin kirjoituksesta yli 1000 vuoden takaa. Etenkin jälkimmäistä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä. Brahmi on niin kutsuttu [[abugida]]-aakkosto, eli sen konsonanttimerkki sisältää myös a-vokaalin. Muut vokaalit esitetään muuntelemalla kirjoitusmerkkiä. Brahmi kytkeytyi [[buddhalaisuus|buddhalaisuuteen]] samaan tapaan kuin [[arabian kieli]] [[islam]]iin ja levisi buddhalaisuuden mukana laajalle alueelle Aasiassa, joskin muotoaan muunnellen.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 29. joulukuuta 2016 kello 00.32

Brahmin muunnelmia.

Brahmi on muinainen intialainen aakkoskirjoitusjärjestelmä. Brahmi on useimpien nykyisin Etelä-Aasiassa, Tiibetissä ja Mongoliassa käytettyjen aakkostojen edeltäjä. Brahmin numeromerkit puolestaan ovat arabialaisten numeroiden edeltäjiä. Yhdessä samoihin aikoihin syntyneen, sittemmin käytöstä poistuneen kharoshthi-kirjoituksen kanssa brahmi oli ensimmäinen Intiassa käytetty kirjoitusjärjestelmä induskulttuurin käyttämän kirjoituksen jälkeen. Parhaiten tunnettu esimerkki brahmiteksteistä ovat Ašokan kiveenhakkaamat lait, jotka on ajoitettu 200-luvulle eaa. Näitä pidettiin pitkään vanhimpana esimerkkinä brahmista, mutta äskettäiset löydöt viittaavat sitä käytetyn jo 500-luvulla eaa.

Brahmin ja kharoshthin uskotaan yleisesti periytyneen seemiläisistä aakkostoista kuten läntisempienkin aakkoskirjoitusten, todennäköisesti aramealaisesta kirjoituksesta. Brahmi on voinut saada vaikutteensa kauppiaiden tai akemenidien 500-luvun eaa. valloituksen kautta. Joidenkin mielestä brahmi oli kuitenkin omaperäinen keksintö tai jopa periytynyt induskulttuurin kirjoituksesta yli 1000 vuoden takaa. Etenkin jälkimmäistä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä. Brahmi on niin kutsuttu abugida-aakkosto, eli sen konsonanttimerkki sisältää myös a-vokaalin. Muut vokaalit esitetään muuntelemalla kirjoitusmerkkiä. Brahmi kytkeytyi buddhalaisuuteen samaan tapaan kuin arabian kieli islamiin ja levisi buddhalaisuuden mukana laajalle alueelle Aasiassa, joskin muotoaan muunnellen.

Lähteet