Ero sivun ”Cáceres” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
78 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
p
Linkkejä artikkeliin.
[katsottu versio][katsottu versio]
(Lisätty tekstiä ja kuvia. Päivitetty väkiluku. Kuvagallerian takia poistin aiemman kuvakollaasin tietolaatikosta tarpeettomana.)
p (Linkkejä artikkeliin.)
'''Cáceres''' on [[Cáceres (maakunta)|samannimisen]] maakunnan pääkaupunki [[Espanja]]n länsiosassa [[Extremadura]]n itsehallintoaluella. Cáceresin väkiluku on noin 95 000 (2015).<ref>Instituto Nacional de Estadística</ref> Sen kokonaispinta-ala on 1&nbsp;750,33&nbsp;km², ja se on siten pinta-alaltaan Espanjan suurin kaupunki.
 
Paikallishistoria liittyy läheisesti Cáceresin sijaintiin Vía de la Platan (Hopeareitti) varrella. Vía de la Plata yhdisti [[Sevilla|Sevillan]] ja [[Astorga|Astorgan]], ja sitä käyttivät pyhiinvaeltajat matkallaan Santiago de Compostelaan.
 
Roomalaiset perustivat Cáceresin nimellä Norba Caesarina vuonna 34 eaa. Vasta arabien saavuttua 1100-luvulla Cáceres saavutti parhaimman loistonsa. Alfonso IX valloitti Cáceresin kristityille 1200-luvulla. Isabella I lopetti 1400-luvulla paikallisten aatelisten alituiset valtakamppailut. Tämän jälkeen kaupunki koki taloudellisen nousukauden, joka johtui etupäässä kaupungin aktiivisesta roolista Amerikan löytämisessä.
 
Muurien ympäröimä Cáceres on peräisin enimmäkseen almohadien aikakaudelta; kaupungissa on yhä keskiaikaisia puolustusrakenteita, kuten Bujaco, Yerba ja Horno -tornit 1100-luvulta. Yksi kaupungin arkkitehtuurisesti hienoimmista rakennuksista on Palacio de los Golfines de Abajo (1400-luku). Palatsin julkisivu edustaa renessanssia, ja se on 1500-luvulta. Katolisten monarkkien [[Ferdinand IV (Kastilia)|Ferdinandin]] ja [[Isabella Katolilainen|Isabellan]] sanotaan vierailleen tässä palatsissa.
 
Arco de la Estrella- nimisen holvikaarin kautta pääsee kehämuurin sisälle. Manuel de Lara Churriguera suunnitteli holvikaaren, joka valmistui 1700-luvulla ja korvasi aiemman keskiaikaisen portin.
633

muokkausta

Navigointivalikko