Ero sivun ”Atomimassa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 91.217.116.43 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän ZacheBot tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Atomimassasta''' puhutaan, kun käsitellään yksittäisten atomien [[massa|massoja]]. Atomimassan yksikkönä käytetään [[atomimassayksikkö]]ä, jonka tunnus on '''u''' tai '''amu'''. 1 u on määritelty olevan kahdestoistaosa hiili-isotoopin <sup>12</sup>C massasta (1,660540·10<sup>&minus;27</sup>&nbsp;kg). <sup>12</sup>C atomimassa on siten 12,0&nbsp;u.
'''Atomimassasta''' puhutaan, kun käsitellään yksittäisten atomien [[massa|massoja]]. Atomimassan yksikkönä käytetään [[atomimassayksikkö]]ä, jonka tunnus on '''u''' tai '''amu'''. 1&nbsp;u on määritelty olevan kahdestoistaosa hiili-isotoopin <sup>12</sup>C massasta (1,660540·10<sup>&minus;27</sup>&nbsp;kg). <sup>12</sup>C atomimassa on siten 12,0&nbsp;u.


[[Avogadron vakio]] N<sub>A</sub> ja [[mooli]] on määritelty siten, että mooli ainetta, jonka atomimassa on 1 u, painaa 1 [[gramma]]n.
[[Avogadron vakio]] N<sub>A</sub> ja [[mooli]] on määritelty siten, että mooli ainetta, jonka atomimassa on 1 u, painaa 1 [[gramma]]n. Siten yksikkö u on sama kuin g/mol.


Lähes aina puhuttaessa jonkin alkuaineen atomimassasta, käytetään todellisuudessa suhteellista atomimassaa. Suhteellinen atomimassa on alkuaineen [[isotooppi]]seoksen erimassaisten atomien atomimassojen pitoisuuksilla painotettu keskiarvo.
Lähes aina puhuttaessa jonkin alkuaineen atomimassasta, käytetään todellisuudessa suhteellista atomimassaa (tunnus A<sub>r</sub>). Suhteellinen atomimassa on alkuaineen [[isotooppi]]seoksen erimassaisten atomien atomimassojen pitoisuuksilla painotettu keskiarvo. Suhteellinen atomimassa ei yleensä ole [[luonnonvakio]], vaan riippuu materiaalin fysikaalisesta tai kemiallisesta historiasta.<ref name=IUPAC2009>{{Lehtiviite | Otsikko = Atomic Weights of the Elements 2009 (IUPAC technical report) | Julkaisu = Pure and Applied Chemistry | Vuosikerta = 83 | Numero = 2 | Sivut = 359–396 | Julkaisija = IUPAC | Tekijä = Wieser, Michael T. & Coplen, Tyler B. | Ajankohta = 2011 | www = http://www.iupac.org/publications/pac/pdf/2011/pdf/8302x0359.pdf | Tiedostomuoto = pdf | Viitattu = 17.12.2016 | Kieli = {{en}} }}</ref>

Suhteellisen atomimassan taulukoituja arvoja on julkaistu tieteellisessä kirjallisuudessa aina F. W. Clarken vuonna 1882 tekemistä mittauksista saakka. Nykyään [[IUPAC]] julkaisee nämä joka toinen vuosi. Vuoden 2009 julkaisusta alkaen joidenkin alkuaineiden atomipainolle on käytetty yksittäisen lukuarvon sijasta vaihteluväliä <tt>[a; b]</tt>, jos alkuaineen E luonnossa esiintyvien isotooppien seoksen atomipainolle pätee <tt>a ≤ A<sub>r</sub>(E) ≤ b</tt>.<ref name=IUPAC2009/>


Molekyyleille määritellään vastaavasti [[molekyylimassa]].
Molekyyleille määritellään vastaavasti [[molekyylimassa]].

== Lähteet ==
{{Viitteet}}


{{tynkä/Kemia}}
{{tynkä/Kemia}}

Versio 17. joulukuuta 2016 kello 18.44

Atomimassasta puhutaan, kun käsitellään yksittäisten atomien massoja. Atomimassan yksikkönä käytetään atomimassayksikköä, jonka tunnus on u tai amu. 1 u on määritelty olevan kahdestoistaosa hiili-isotoopin 12C massasta (1,660540·10−27 kg). 12C atomimassa on siten 12,0 u.

Avogadron vakio NA ja mooli on määritelty siten, että mooli ainetta, jonka atomimassa on 1 u, painaa 1 gramman. Siten yksikkö u on sama kuin g/mol.

Lähes aina puhuttaessa jonkin alkuaineen atomimassasta, käytetään todellisuudessa suhteellista atomimassaa (tunnus Ar). Suhteellinen atomimassa on alkuaineen isotooppiseoksen erimassaisten atomien atomimassojen pitoisuuksilla painotettu keskiarvo. Suhteellinen atomimassa ei yleensä ole luonnonvakio, vaan riippuu materiaalin fysikaalisesta tai kemiallisesta historiasta.[1]

Suhteellisen atomimassan taulukoituja arvoja on julkaistu tieteellisessä kirjallisuudessa aina F. W. Clarken vuonna 1882 tekemistä mittauksista saakka. Nykyään IUPAC julkaisee nämä joka toinen vuosi. Vuoden 2009 julkaisusta alkaen joidenkin alkuaineiden atomipainolle on käytetty yksittäisen lukuarvon sijasta vaihteluväliä [a; b], jos alkuaineen E luonnossa esiintyvien isotooppien seoksen atomipainolle pätee a ≤ Ar(E) ≤ b.[1]

Molekyyleille määritellään vastaavasti molekyylimassa.

Lähteet

  1. a b Wieser, Michael T. & Coplen, Tyler B.: Atomic Weights of the Elements 2009 (IUPAC technical report). Pure and Applied Chemistry, 2011, 83. vsk, nro 2, s. 359–396. IUPAC. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 17.12.2016. (englanniksi)
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.