Ero sivun ”Nuuk” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p →‎Aiheesta muualla: poista malline
Rivi 99: Rivi 99:


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
{{Wikimatkat}}
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
* [http://www.nuuk.gl/ Nuukin kaupungin kotisivut]
* [http://www.nuuk.gl/ Nuukin kaupungin kotisivut]
* [http://www.greenland-guide.gl/nuuktour/ Nuuk Tourism]{{en}}
* [http://www.greenland-guide.gl/nuuktour/ Nuuk Tourism]{{en}}
* [http://www.wikitravel.org/fi/Nuuk Nuuk - Wikitravel]
* [http://www.greenland.com/en/explore-greenland/capital-region/nuuk.aspx Greenland.com: Nuuk] {{en}}
* [http://www.greenland.com/en/explore-greenland/capital-region/nuuk.aspx Greenland.com: Nuuk] {{en}}



Versio 5. joulukuuta 2016 kello 16.36

Nuuk
Nuukin keskustaa.
Nuukin keskustaa.
vaakuna
vaakuna

Koordinaatit: 64°10′N, 51°44′W

Valtio  Tanska
Itsehallintoalue  Grönlanti
Kunta Sermersooq
Perustettu 29. elokuuta 1728
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Asii Chemnitz Narup
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 690 km²
Väkiluku (2013) 16 583[1]
 – Väestötiheys 24 as./km²
Aikavyöhyke UTC-3









Nuuk (tansk. Godthåb, Nuukin murretta Nook/Нooк) on Grönlannin pääkaupunki, sekä sen suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Grönlannin länsirannikolla Godthåbsfjordenin lahden suulla, noin 240 kilometriä napapiiriltä etelään. Vuonna 2013 Nuukin asukasluku oli 16 583.[1]

Nuukissa järjestetään vuosittain lumiveistosfestivaali maaliskuussa ja maraton elokuussa. Grönlannin kulttuurikeskus, Katuaq, sijaitsee Nuukissa. Nuuk on Vantaan ja Huddingen ystävyyskaupunki.

Historia

Kaupungin perusti vuonna 1728 norjalainen luterilainen lähetyssaarnaaja Hans Egede. Egede oli kuullut paljon tarinoita valtameren takana sijaitsevasta vihreästä maasta, joka olisi skandinaavien asuttama. Hän halusi lähteä etsimään tuota maata ja levittää sinne luterilaista kristinuskoa, joskaan koko skandinaaviasutuksesta ei ollut kuultu mitään yli kolmeen sataan vuoteen. Egede oli kuitenkin vakuuttunut että maassa asuvat skandinaavit olivat pysyneet katolisina tai jopa menettäneet kristillisen uskonsa ja pyysi Tanskan kuninkaalta Fredrik IV:ltä lupaa lähteä matkaan. Egeden saavuttua Grönlantiin 1721, ei skandinaaviasutuksesta ollut enää mitään jäljellä, mutta sen sijaan hän tapasi inuitteja, perusti luterilaisen lähetysaseman Godthåb-vuonon rannalle ja ryhtyi levittämään kristinuskoa heidän keskuuteensa.

Kulkuyhteydet

Nuukiin matkustaminen on käytännössä mahdollista ainoastaan lentokoneella tai helikopterilla, poikkeustapauksissa laivalla. Suurin osa Grönlantiin lennettävistä kansainvälisistä yhteyksistä lennetään Kangerlussuaqin lentoasemalle, jossa on maan ainoa jumbojeteille riittävän suuri kiitotie. Air Greenland lentää päivittäin vuoroja Kangerlussuaqin ja Nuukin lentoaseman välillä. Jatkoyhteyden kesto on noin tunti. Air Greenland lentää Nuukiin myös muualta Grönlannista, joskaan vuoroja maan muilla sisäisillä reiteillä ei välttämättä lennetä päivittäin. Nuukin ja Grönlannin muiden asutuskeskusten välillä ei ole tieyhteyksiä eikä rautateitä. Kaupungin sisällä kulkemiseen voi käyttää busseja tai takseja, vaikka kaupungin suhteellisen pienestä koosta johtuen kulkeminen on helppoa myös kävellen.

Panoraama Nuukista

Katso myös

Lähteet

  1. a b Population of capital cities and cities of 100 000 or more inhabitants UN stats (YK). Viitattu 9.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Wikimatkat
Wikimatkat
Wikimatkoissa on matkaopas aiheesta Nuuk.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nuuk.