Ero sivun ”Fernando de la Rúa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
58 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
linkkejä
(lyhyehkösti, pääasiassa en.wikistä)
 
(linkkejä)
[[Image:Argentina.FdoDelaRua.01.jpg|thumb|Fernando de la Rúa Bruno]]
'''Fernando de la Rúa Bruno''' (s. [[15. syyskuuta]] [[1937]]) oli Argentiinan[[Argentiina]]n presidentti [[10. joulukuuta]] [[1999]][[21. joulukuuta]] [[2001]]. Hän oli [[Unión Cívica RadicalinRadical]]in ja FrePaSon Työn, oikeuden ja koulutuksen liiton listan ehdokkaana.
 
De la Rúa on kotoisin Córdobasta[[Córdoba (Argentiina)|Córdoba]]sta. Hän kävi sotilaskoulua ennen lähtemististään oikeustieteen opintojen pariin Córdoban yliopistoon. Politiikkaan hän lähti aikaisin, jo vuoden [[1973]] vaaleissa hänet valittiin [[Buenos AiresistaAires]]ista senaattiin. Muutaman kuukauden myöhemmin hän oli veteraanipoliitikko [[Ricardo Balbín]]in varapresidenttiehdokkaana radikaalipuolueen riveistä. Vain 36-vuotiaana varapresidentiksi pyrkivä De la Rúa sai tuolloin lempinimen ''Chupete'' (tutti).
 
Demokratiaan palaamisen jälkeen 1983 De la Rúa valittiin edustajainhuoneeseen ja pyrki uudelleen senaattiin 1989, mutta jäi ulkopuolelle suuremmasta äänimäärästään huolimatta. Vuonna 1996 hänestä tuli ensimmäinen Buenos Airesin suoraan valittu pormestari, mitä virkaa hän piti hallussaan ennen lähtemistään vuoden 1999 vaaleissa Allianzan presidenttiehdokkaaksi. Hiljaisena, rehellisenä ja tylsänä pidetty De la Rúa arvosteli [[Carlos Menem|Menem]]in hallinnon korruptiota ja erikoisuuksia. Hän voitti saaden lähes puolet äänistä. Allianza ei saanut kuitenkaan haltuunsa enemmistöä senaatissa ja edustajainhuoneessa.
1 518

muokkausta

Navigointivalikko