Ero sivun ”Kommodori” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
992 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
Poistettu epäselvä osio, jonka viitteenä epäluotettava lähde (romaani). Kyseisessä osiossa oli sotkettu suomalaisia ja amerikkalaisia termejä upseerien koulutustausta yms.
(Poistettu epäselvä osio, jonka viitteenä epäluotettava lähde (romaani). Kyseisessä osiossa oli sotkettu suomalaisia ja amerikkalaisia termejä upseerien koulutustausta yms.)
 
Suomen merivoimissa kommodoria alempi sotilasarvo on [[komentaja (sotilasarvo)|komentaja]] ja ylempi [[lippueamiraali]]. Kommodorin hihamerkki on pohjaväriltään tummansininen ja siinä on neljä paksua keltaista poikkiviivaa, joiden yläpuolella on keltainen leijona. Arvo on rauhanaikana yksinomaan yleisesiupseerin tutkinnon suorittaneiden ammattisotilaiden käytössä, vain sodassa saattaa reserviupseeri kohota näinkin korkealle, joskin poikkeuksellista se on silloinkin.
Toinen huomattava poikkeus on 1950-luvulla Yhdysvalloissa: kun ensimmäiset ydinsukellusveneet tulivat käyttöön, niiden päälliköt saattoivat yletä kommodoriksi tai jopa [[vara-amiraali]]ksi asti, vaikka olivatkin lähtökohdiltaan opistoupseeria vastaavia eli eivät olleet valmistuneet [[Yhdysvaltain laivastoakatemia|Annapolisin merisotakoulun]] kautta vaan muista oppilaitoksista. (On tosin syytä huomata, että USA:n Warrant Officer käsite ei vastaa suomalaista opistoupseeria. Opistoupseerilla tarkoitetaan tässä yhteydessä teknistä osaamista vaativaa erityistehtävää.) Tehtävä oli nimittäin niin vaativa, että sen hoitaminen rinnastettiin sotatoimissa toimimiseen - ja lisäksi kyseiset miehet olivat kaikki sodan käyneitä kokeneita sukellusveneen päälliköitä, jotka jo sotatoimissa olivat ansainneet [[komentaja (sotilasarvo)|komentajan]] arvon <ref> Edward L. Beach: Cold is the sea ([http://www.amazon.com/Bluejacket-Books-Edward-Latimer-Beach/dp/1591140560 romaani])</ref>
 
Suomalaista kommodoria vastaavia muiden maiden arvoja on esimerkiksi anglo-amerikkalainen ''Captain'', saksalainen ''Kapitän zur See'' tai ranskalainen ''Capitaine de vaisseau''. Arvoa ei tulisi sotkea esimerkiki Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston "''commodore''" ja sitä vastaaviin arvoihin, sillä ne vastaavat suomalaista lippueamiraalia.
 
Kommodorit (everstitaso) toimivat isompien taistelualusten päälliköinä tai johtavat esimerkiksi laivastoasemia. Suomalainen kommodori toimii esimerkiksi joukko-osaston komentajana tai esikunnissapuolustushaaratason esikunnassa. Esimerkiksi [[Merisotakoulu]]n johtaja on yleensä kommodorin arvoinen.
 
Neuvostoliitossa (ja nykyään myös Venäjällä) everstikuntaan kuuluvaa kommodoria vastasi 1. arvoluokan kapteeni, varsinainen kommodori kuului kenraalikuntaan.<ref> Erkki Metsävuori: Suomalaisia aarrelaivoja, luku ''Miinalaiva LADOGA'' </ref>
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko