Ero sivun ”Veitsenheitto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 16: Rivi 16:


*[[Shurikenjutsu]]
*[[Shurikenjutsu]]
*[[Tikanheitto]]


==Katso muualta==
==Katso muualta==

Versio 9. syyskuuta 2006 kello 23.18

Veitsenheitto on laji, jossa veistä käytetään kohteeseen osumiseen. Veitsenheittoa kuuluu useaan kamppailulajiin, muun muassa hapkidoon. Veitsenheitto on kuitenkin enemmän taide- ja viihdelaji kuin varsinainen taistelutaito.

Tiedosto:Heittoveitsi.jpg
Tyypillinen heittoveitsi

Heittoveitset ovat tyypillisesti yksiosaista metallia, joissa kädensijaa ei ole erikseen muotoiltu, eikä väistintäkään ole. Tyypillisesti heittoveitsissä on tikarimainen, kahdelta sivulta teroitettu terä. Yleensä heittoveitsen painopiste on terän ja kädensijan kohtauspaikassa. Joissain heittoveitsissä on terä molemmissa päissä. Kuitenkin periaatteessa mitä tahansa veistä, tikaria tai puukkoa voidaan käyttää veitsenheiton välineenä.

Veitsenheittoa esiintyy tyypillisesti sirkuksisa, joissa tavallisin ohjelmanumero on asettaa avustaja puisen alustan eteen. Veitsenheittäjä demonstroi taitoaan heittämällä veitsiä mahdollisimman lähelle avustajaa, tätä kuitenkin naarmuttamatta: Ohjelmanumeroa voi olla myös vaikeutettu siten, että avustaja on kiinnitetty pyöreään taustaleevyyn haara -asentoon ja taustalevy pyörii siten, että avustaja on koko ajan liikkeessä ja on välistä pää alaspäinkin(engl:wheel of death), tai esimerkiksi silmät sidottuna heittämistä.

Sirkuksessa veitsenheitto voi olla myös illuusio: Taustasta nousee veitsiä, ja heittäjä ainoastaan näyttelee heittämistä kätkien veitsen. Tällöin kyse on enemmän silmänkääntötempusta kuin varsinaisesta veitsenheitosta.

Veitsenheitto vakioetäisyydeltä on suhteellisen helppo taito oppia. Varsinainen vaikeus ei ole osumisessa vaan siinä, että veitsen saa osumaan kohteeseensa terä edellä. Heitetty veitsi ei suinkaan lennä suoraan "tikkamaisesti" terä edellä, vaan se pyörii heittotyylistä ja heiton voimasta suuresti riippuvalla nopeudella. Siksi veitsenheitto vaatii enemmänkin hyvää etäisyydenarviointikykyä ja kykyä vaihtaa pyörähdysten määrää sekä heittoasentoa tilanteen mukaisesti kuin tarkkaa osumista: rotaatio helpottaa maaliin osumista vähentämällä ilmavirtojen vaikutusta. Jos ei heitetä vakioetäisyydeltä veitsenheitto vaatii paljon harjoittelua.

On myös toinen tapa heittää veitsiä, siinä veitsi lentää suoraan eikä pyöri. Se kuitenkin vaatii painotettuja veitsiä ja erityisen heitto -otteen. Suomalaisessa kilpaveitsenheitossa tätä ei kuitenkaan pidetä hyväksyttävänä.

Katso myös

Katso muualta