Ero sivun ”Arvo-osuusjärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
+ w "Traditio (oikeustiede)"
p (Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:q4942982 siirrettyä kielilinkkiä)
p (+ w "Traditio (oikeustiede)")
Arvo-osuusjärjestelmää ylläpitää [[Arvopaperikeskus]], Euroclear Finland. Arvo-osuusjärjestelmää käyttävät asiakkaidensa puolesta lähes kaikki markkinoilla toimivat pankit ja sijoituspalveluyritykset. Pääsääntöisesti järjestelmän palvelut (arvo-osuustilien avaukset, tapahtumien kirjaus, pörssikauppojen toteutukset, liikkeeseenlaskupalvelut ym.) ovat sijoittajien ja liikkeeseenlaskijoiden saatavilla tällaisten yritysten kautta. Arvopaperikeskus tarjoaa myös joitain rajoitettuja palveluita suoraan sijoittaja-asiakkaille tai yleisölle.
 
Siirtyminen arvo-osuuksiin on toteutettu keväästä [[1992]] alkaen. Kaikki pörssikaupan kohteena olevat [[osake|osakkeet]] ja vaihteleva joukko muita [[arvopaperi|arvopapereita]] kuten [[vaihtovelkakirja]]t ja [[joukkovelkakirja]]t on siirretty järjestelmään. Tämän myötä [[pörssi]][[osake|osakkeiden]] kaupassa ei enää käsitellä fyysisesti osakekirjoja, vaan kauppojen toteutus, eli selvitys, tapahtuu tietojärjestelmissä eri [[arvo-osuustili]]en välillä (''[[Traditio (oikeustiede)|traditio longa manu]]'').
 
Myös muita kuin julkisen kaupankäynnin kohteena olevia arvopapereita voidaan siirtää arvo-osuusjärjestelmään, mutta se on harvinaista. Esimerkiksi [[asunto-osakeyhtiö]]iden osakekirjat tyypillisesti edelleen vaihtavat omistajaa fyysisinä paperille painettuina arvopapereina.

Navigointivalikko