Ero sivun ”Non-Hodgkin-lymfooma” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
515 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
en rupea tohtoriksi, lähteetön lääketiedeartikkeli on riski, siksi kumoan
(en rupea tohtoriksi, lähteetön lääketiedeartikkeli on riski, siksi kumoan)
[[Tiedosto:CT throat - non-hodgkin-lymphoma - 04.jpg|thumb|Tietokonetomografia non-Hodgkinin lymfoomasta.]]
'''Non-Hodgkinin lymfooma''' on toinen kahdesta [[lymfooma]]n eli imusolmukesyövän suurimmasta päätyypistä. Se on Suomessa yleisin [[imukudos|imukudoksen]] [[syöpä]].
 
Non-Hodgkinin lymfoomia tunnetaan yli 61 erilaista. Non-Hodgkinin lymfoomat muodostuvat kolmesta eri solutyypistä joista kaksi solutyyppiä ovat yleisimmät. Näitä ovat B-solulymfoomat, T-Solulymfoomat sekä NK-solulymfoomat joista jokaisesta löytyy useita eri alatyyppejä. Kunkin solutyypin lymfoomatyypin mukaan määritellään hoito sekä taudin ennuste. Tällä hetkellä B-solulymfoomiin tunnetaan paremmat hoitokeinot kuin T sekä NK solutyypin lymfoomiin.
 
Suomessa todetaan vuosittain hieman alle 1000 non-Hodgkinin lymfoomaa. Sairaus on miehillä hieman tavallisempi kuin naisilla ja iän myötä sairastumisen riski suurenee. Varmaa syytä sairauden puhkeamiseen ei tiedetä, mutta joitakin altistavia tekijöitä on tullut esiin. Näitä ovat mm. [[reuma]], [[HI-virus]] ja jotkin autoimmuunitaudit.
Kokaiinin käyttö kasvattaa non-Hodgkinin lymfooman riskin yli kaksinkertaiseksi.<ref>http://www.usc.edu/hsc/info/pr/1vol3/334/cocaine.html</ref>
 
Non-Hodgkinin lymfooma on ollut muun muassa jääkiekkoilija [[Saku Koivu]]lla, mutta hän toipui siitä nopeasti ja palasi jäälle. Koivun lymfooma oli B solutyypin lymfooma.
 
==Lähteet==
4 180

muokkausta

Navigointivalikko