Ero sivun ”Toivo Mäkelä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
371 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
}}
'''Toivo Mäkelä''' ([[26. syyskuuta]] [[1909]] [[Loviisa]] – [[20. huhtikuuta]] [[1979]] [[Helsinki]]) oli [[suomi|suomalainen]] [[näyttelijä]].
 
Loviisassa syntyneen Toivo Mäkelän vanhemmat olivat kirvesmies Leander Mäkelä ja Josefiina Alfors.
 
Ennen elokuvauraansa Mäkelä näytteli teattereissa. Näistä yksi oli [[Kotkan teatteri]], jossa hän tapasi tulevan elinikäisen puolisonsa [[Irma Seikkula]]n. Ensimmäisen elokuvaroolinsa Mäkelä näytteli [[Wilho Ilmari]]n ohjaamassa [[Jalmari Finne]] -filmatisoinnissa ''[[Pitkäjärveläiset]]'' (1951) ollessaan jo 42-vuotias. Tämä ei haitannut hänen urakehitystään, vaan Mäkelä esiintyi aktiivisesti elokuvissa ja tv-rooleissa kuolemaansa saakka vuoteen 1979.
Mäkelä muistetaan erityisesti persoonallisesta, tiettyjä maneereja hyväksi käyttävästä näyttelijätyylistään. Elokuvayleisölle hän tuli tunnetuksi [[Matti Kassila]]n draamojen ja [[Aarne Tarkas|Aarne Tarkaksen]] komedioiden luottonäyttelijänä. Tunnetuimmat roolinsa hän tekikin Kassilan ohjaamissa elokuvissa ''[[Elokuu (vuoden 1956 elokuva)| Elokuu]]'' (1956) ja ''[[Kaasua, komisario Palmu!]]'' (1961). Ensimmäisessä hän näyttelee juoppoa kanavanvartijaa ja jälkimmäisessä hieman homssuista tuomaria. Muistettava on myös pääministerin rooli Spede-elokuvassa ''[[Pähkähullu Suomi]]'' (1967). Hänen viimeiseksi suureksi elokuvaroolikseen jäi valokuvaajan (sekin alkoholistin) rooli [[Rauni Mollberg]]in lämminhenkisessä komediassa ''[[Aika hyvä ihmiseksi]]'' (1977) Irma Seikkulan esittäessä hänen vaimoaan. Elokuva toi Mäkelälle hänen ainoan [[Jussi (palkinto)|Jussi-patsaansa]].
 
Elokuvauransa aikana Mäkelä jatkoi tiiviisti esiintymistä myös teatterin puolella. Elokuva- ja televisiorooleja hänelle kertyi lähes 50. Vuonna 1960 hänet palkittiin [[Pro Finlandia]] -mitalilla.
 
Puoluekannaltaan Toivo Mäkelä oli sosialidemokraatti.
 
Näyttelijä [[Taito Mäkelä]] oli Toivo Mäkelän veli. Toivo Mäkelällä ja Irma Seikkulalla on kolme lasta: Juha Mäkelä (s. 1944), [[Maarita Mäkelä]] (myöh. Johansson, s. 1945) ja Markku Mäkelä (s. 1949). Heistä Maarita Mäkelä on luonut uraa näyttelijänä.
 
Toivo MäkeläHänet on haudattu vaimonsa Irma Seikkulan kanssa Helsinkiin [[Malmin hautausmaa]]lle, kortteliin 30–4–125.
 
== Elokuvat ==
2 881

muokkausta

Navigointivalikko