Ero sivun ”M. C. Escher” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
palautettu version 25. maaliskuuta 2016 kello 18.35 tiedot korjatuilla isbn-numeroilla.
Rivi 21: Rivi 21:


==Varhainen elämä==
==Varhainen elämä==
Escher syntyi [[Friisinmaa]]ssa Alankomaiden pohjoisosassa, mutta hänen perheensä muutti pian [[Arnhem]]iin. Vuosina 1919–1922 hän opiskeli [[Haarlem]]issa ensin [[arkkitehtuuri]]a ja sitten koristetaiteita. Escher alkoi matkustella [[Italia]]ssa, jossa meni naimisiin 1924 ja asettui puolisoineen [[Rooma]]an. Kun [[Italian historia#Fasistihallinto|Italian poliittinen ilmapiiri]] alkoi käydä kestämättömäksi, muutti perhe 1935 Sveitsiin ja kahta vuotta myöhemmin Belgiaan. Toisen maailmansodan aikana he palasivat Alankomaihin, jossa Escher vietti loppuelämänsä.
Escher syntyi [[Friisinmaa]]ssa Alankomaiden pohjoisosassa, mutta hänen perheensä muutti pian [[Arnhem]]iin. Vuosina 1919–1922 hän opiskeli [[Haarlem]]issa ensin [[arkkitehtuuri]]a ja sitten koristetaiteita. Escher alkoi matkustella [[Italia]]ssa, jossa meni naimisiin 1924 ja asettui puolisoineen [[Rooma]]an. Kun [[Italian historia#Fasistihallinto|Italian poliittinen ilmapiiri]] alkoi käydä kestämättömäksi, muutti perhe 1934 Sveitsiin ja kahta vuotta myöhemmin Belgiaan. Toisen maailmansodan aikana he palasivat Alankomaihin, jossa Escher vietti loppuelämänsä.


Escher sai ensimmäiset työnsä valmiiksi taidekouluvuosinaan 1922, ja jo pari vuotta myöhemmin hän alkoi kuvata mahdottomia rakenteita. Escherillä ei ollut [[matematiikka|matemaattista]] koulutusta, mutta monia hänen piirtämiään kuvia voidaan pitää abstraktien matemaattisten rakenteiden visualisointeina. Hänen työnsä onkin monien matemaatikoiden ja luonnontieteilijöiden suosiossa.
Escher sai ensimmäiset työnsä valmiiksi taidekouluvuosinaan 1922, ja jo pari vuotta myöhemmin hän alkoi kuvata mahdottomia rakenteita. Escherillä ei ollut [[matematiikka|matemaattista]] koulutusta, mutta monia hänen piirtämiään kuvia voidaan pitää abstraktien matemaattisten rakenteiden visualisointeina. Hänen työnsä onkin monien matemaatikoiden ja luonnontieteilijöiden suosiossa.

Versio 29. elokuuta 2016 kello 14.34

Maurits Cornelis Escher
Valokuva M. C. Escheristä vuonna 1971
Valokuva M. C. Escheristä vuonna 1971
Henkilötiedot
Syntynyt17. kesäkuuta 1898
Leeuwarden, Friisinmaa, Alankomaat
Kuollut27. maaliskuuta 1972 (73 vuotta)
Laren, Pohjois-Hollanti, Alankomaat
Kansalaisuus hollantilainen
Taiteilija
Ala graafikko
kuvataiteilija
Taidesuuntaus Moderni taide
Kuuluisimpia töitä Penrosen portaat
Aiheesta muualla
www.mcescher.com
Escher-museo Haagissa
"Penrosen kolmio", mahdoton rakenne joka antoi vaikutteita Escherin myöhempiin töihin

Maurits Cornelis Escher eli M. C. Escher (17. kesäkuuta 1898 Leeuwarden27. maaliskuuta 1972 Laren)[1] oli hollantilainen kuvataiteilija ja graafikko, joka tunnetaan mahdottomia esineitä ja asioita esittävistä kuvistaan.

Varhainen elämä

Escher syntyi Friisinmaassa Alankomaiden pohjoisosassa, mutta hänen perheensä muutti pian Arnhemiin. Vuosina 1919–1922 hän opiskeli Haarlemissa ensin arkkitehtuuria ja sitten koristetaiteita. Escher alkoi matkustella Italiassa, jossa meni naimisiin 1924 ja asettui puolisoineen Roomaan. Kun Italian poliittinen ilmapiiri alkoi käydä kestämättömäksi, muutti perhe 1934 Sveitsiin ja kahta vuotta myöhemmin Belgiaan. Toisen maailmansodan aikana he palasivat Alankomaihin, jossa Escher vietti loppuelämänsä.

Escher sai ensimmäiset työnsä valmiiksi taidekouluvuosinaan 1922, ja jo pari vuotta myöhemmin hän alkoi kuvata mahdottomia rakenteita. Escherillä ei ollut matemaattista koulutusta, mutta monia hänen piirtämiään kuvia voidaan pitää abstraktien matemaattisten rakenteiden visualisointeina. Hänen työnsä onkin monien matemaatikoiden ja luonnontieteilijöiden suosiossa.

Escher inspiroitui matematiikan ja symmetrian ystäväksi eritoten 1930-luvulla tekemiensä Välimeren kiertomatkojen aikana. Erityisen vaikutuksen häneen teki Alhambra Espanjassa. Hän tutki itsekin matematiikkaa seuraavan vuosikymmenen ajan muistiinpanoissaan, käsitellen muotojen, värien ja symmetristen ominaisuuksien yhdistelmiä geometriassa. Tätä matematiikan alaa kutsutaan nykyään kristallografiaksi.

Escherin tunnetuimpia kuvia ovat esimerkiksi:

  • Piirtävät kädet, jossa kaksi kättä piirtää toisiaan
  • Taivas ja vesi, jossa valon ja varjon leikki muuttaa veden kalat taivaan linnuiksi
  • Nousevat ja laskeutuvat, jossa talon kattoa kiertävää portaikkoa astelevat ihmiset näyttävät kulkevan loputtomasti yhteen suuntaan joko nousten tai laskeutuen
  • Vesiputous (1961), jossa putoava vesi näyttää kiertävän loputonta kehää pyörittäen myllyä ikiliikkujan tavoin.

Näillä ja monilla muilla Escherin mahdottomista asioista tekemillä kuvilla on ollut suuri merkitys nykyajan kuvataiteelle. M. C. Escher ja hänen töihinsä kohdistuvat viittaukset ovat saaneet osakseen laajaa huomiota populaarikulttuurissa, kuten kirjoissa, elokuvissa, tietokonepeleissä ja musiikissakin.

Kuvaideoiden sovelluksia

Kirjallisuutta

  • Escher, M. C.: Grafiikka ja piirustukset. Benedikt Taschen, 1991. ISBN 3-89450-301-7.
  • Ernst, Bruno: Maurits Cornelis Escherin taikapeili. Benedikt Taschen, 1989. ISBN 3-89268-075-2.
  • Schattschneider, Doris: M. C. Escher: kaleidosyklit. Taco, 1989. ISBN 3-89268-081-7.

Lähteet

  • Ernst, Bruno: M. C. Escherin Taikapeili. West Germany: TACO Verlagsgesellschaft und Agentur mbH, 1989. ISBN 3-89268-075-2.

Viitteet

  1. M. C. Escherin Taikapeili 1989, luku 2. s. 7, 13.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta M. C. Escher.