Ero sivun ”Roomalainen tie” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
p
Proof reading.
p
p (Proof reading.)
'''Roomalainen tie''' (Latinaksi: viae, yksikössä via, eli tie) oli [[Rooman valtakunta|Rooman valtakunnan]] kasvun keskeisiä tekijöitä. Niitä rakennettiin noin vuodesta 300 eaa. Ne mahdollistivat armeijoiden, viranomaisten ja siviilien sekä tavaran nopean liikkumisen ympäri valtakuntaa. Roomalaisia teitä oli lukuisia erilaisia tyyppejä pienistä paikallisteistä suuriin ja leveisiin maanteihin, jotka rakennettiin yhdistämään kaupunkeja ja tukikohtia. Nämä suuret tiet olivat usein kivettyjä ja metalloituja sen lisäksi, että niissä oli kallistumat veden ohjaamista varten sekä polut jalankulkijoille ja ojat sivuilla. Roomalaiset tiet kulkivat tarkoin suunniteltuja reittejä, joista jotkut kulkivat jopa kukkuloiden halki tai jokien yli siltojen avulla. Soisella maaperällä tiet olivat paalutettuja ja pengerrettyjä.
 
Suurimmillaan Rooman valtakunnan tieverkko koostui 29 suuresta maantiestä, jotka lähtivät säteittäin pääkaupungista ulospäin ja myöhäisen valtakunnan 113 provinssia oli kytketty toisiinsa 372 suuren tien kautta. Kokonaisuudessaan tietä oli yli 400 000km, joista 85 000 kilometriä oli päällystettyjä. Yksistään [[:en:GaulGallia|GaulissaGalliassa]] noin 21000kmparannettiin teitä parannettiinnoin 21000km ja Britanniassa oinnoin 4000km. Joitakin teistä on käytetty vuosituhansien ajan. Teiden ensisijainen tarkoitus oli mahdollistaa tavaroiden ja armeijoiden helppo liikuteltavuus paikasta toiseen.
 
Sanonnan mukaan "kaikki tiet johtavat [[Rooma]]an". Tämä juontuu siitä, että roomalainen tieverkko oli suunniteltu vaikeuttamaan vastarintaa imperiumia vastaan.
 
== Rakenne ja tekniikka ==
[[Antiikin Rooma]]<nowiki/>ssa nähtiin useita vaikuttavia teknologisia saavutuksia, jotka käyttivät hyödyksi monia edistyksiä, jotka myöhemmin unohtuivat [[Keskiaika|keskiajalla]]. Näitä saavutuksia ei ylitettäisi ennen [[Uusi aika|uutta aikaa]]. Moni käytännöllinen roomalainen innovaatio perustui aikaisempiin suunnitelmiin. Jotkut tyypillisimmistä, aiemmista rakenteista käyttivät hyödyksi kaariaholvia.
[[Tiedosto:Metopa Columna lui Traian Constructie drum.jpg|pienoiskuva|Tienrakennus kuvattuna Trajanuksen pylväässä.]]
 
6

muokkausta

Navigointivalikko