Ero sivun ”Roomalainen tie” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
10 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
(Content in this edit is from the existing English Wikipedia article at [https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_roads]; see its history for attribution. Formatting follows.)
p
[[Kuva:Via Appia Antica Rome 2006.jpg|thumb|230px|Pätkä [[Via Appia]]a]]
'''Roomalainen tie''' (Latinaksi: viae, yksikössä via, eli tie) oli [[Rooman valtakunta|Rooman valtakunnan]] kasvun keskeisiä tekijöitä. Niitä rakennettiin noin vuodesta 300 eaa. Ne mahdollistivat armeijoiden, viranomaisten ja siviilien sekä tavaran nopean liikkumisen ympäri valtakuntaa. Roomalaisia teitä oli lukuisia erilaisia tyyppejä pienistä paikallisteistä suuriin ja leveisiin pitkänmatkan teihinmaanteihin, jotka rakennettiin yhdistämään kaupunkeja ja tukikohtia. Nämä suuret tiet olivat usein kivettyjä ja metalloituja sen lisäksi, että niissä oli kallistumat veden ohjaamista varten sekä polut jalankulkijoille ja ojat sivuilla. Roomalaiset tiet kulkivat tarkoin suunniteltuja reittejä, joista jotkut kulkivat jopa kukkuloiden halki tai jokien yli siltojen avulla. Soisella maaperällä tiet olivat paalutettuja tai kasoitetuilla perustuksilla.
 
Suurimmillaan Rooman valtakunnan tieverkko koostui 29 suuresta maantiestä, jotka lähtivät säteittäin pääkaupungista ulospäin ja myöhäisen valtakunnan 113 provinssia oli kytketty toisiinsa 372 suuren tien kautta. Kokonaisuudessaan tietä oli yli 400 000km, joista 85 000 kilometriä oli päällystettyjä. Yksistään [[:en:Gaul|Gaulissa]] noin 21000km teitä parannettiin ja Britanniassa oin 4000km. Joitakin teistä on käytetty vuosituhansien ajan. Teiden ensisijainen tarkoitus oli mahdollistaa tavaroiden helppo liikuteltavuus paikasta toiseen.
6

muokkausta

Navigointivalikko