Ero sivun ”M/S Rigel III” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
14 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
p
nopeus lähteen mukaiseksi
p (nopeus lähteen mukaiseksi)
| jääluokitus = 1A
| nopeus =
| nopeuskn = 2021,25
| hyttipaikkoja = 740
| hyttejä = 285
Viking Linen suomalainen osakasvarustamo [[SF Line]] tilasi [[Wärtsilä]] Oy:ltä uuden, silloisia käytössään olleita autolauttoja selvästi suuremman aluksen, käytettäväksi [[Turku]]–[[Maarianhamina]]–[[Tukholma]]-reitillä. Aluksen valmistusnumero oli 1242, ja se luovutettiin tilaajalleen kesäkuun alussa 1979. Kesällä 1980 [[M/S Estonia|M/S Viking Sallyn]] ja M/S Rosellan valmistumisen myötä Turella siirrettiin [[Naantali]]–[[Maarianhamina]]–[[Kapellskärin satama|Kapellskär]]-reitille, jossa se jatkoi aina vuoden 1988 loppupuoliskolle asti. Turella myytiin kesällä 1988 ruotsalaiselle [[Stena Rederi AB|Stena Rederi AB:lle]], mutta sen käyttöä jatkettiin Viking Linellä (SF-Line) aina lokakuulle 1988. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Rosella piti myydä Turellan sijasta, mutta koska [[M/S Amorella]]n toimitus venyi, eikä Viking Line voinut luopua Rosellasta. Stena Linelle Turellan osto sopi hyvin, koska se oli paremmassa kunnossa kuin Rosella, ja Turella oli helpompi muuttaa Stena Linen käyttötarkoituksiin. Vuosina 1996–1998 [[Lion Ferry]] -varustamo liikennöi aluksella M/S Lion King -nimisenä Ruotsista [[Tanska]]an ja [[Puola]]an.
 
Alus palasi Suomen liikenteeseen vuoden 1998 helmikuussa, jolloin se aloitti [[Tallink|Tallinkin]] väreissä liikennöinnin [[Helsinki]]–[[Tallinna]]-reitillä ''M/S Fantaasia'' -nimisenä Viron lipun alla. Vuonna 2002 alus asetettiin Tallinna–Tukholma-reitille, jolla se palveli vuoteen [[2004]] asti, kunnes ''[[M/S Victoria I]]'' korvasi sen. Saman vuoden huhtikuussa ''M/S Fantaasia'' asetettiin [[Tallinna]]–[[Pietari (kaupunki)|Pietari]]–[[Helsinki]]-reitille, jota se ehti liikennöidä joulukuun loppuun asti, jolloin Tallink päätti lopettaa reitin. Syyt reitin lopettamiseen olivat liian vähäiset matkustajamäärät, huono kannattavuus, viisumiongelmat, vuodelle 2005 merkittävästi korotetut satamamaksut Pietarissa ja maapalveluiden kova hintataso. Tämän jälkeen alus vuokrattiin [[algeria]]laiselle [[Algerie Ferries]] -varustamolle [[Välimeri|Välimerelle]]. Huhtikuussa 2006 alus palasi takaisin Itämerelle Tallinkin liikenteeseen, [[Riika]]–[[Tukholma]]-reitille. [[M/S Regina Baltica]] kuitenkin korvasi sen vapauduttuaan Tallinna-Tukholma-reitiltä, ja Fantaasia siirtyi marokkolaisen varustamon käyttöön.
Marraskuussa 2007 laiva pysäytettiin Göteborgin satamaan vakavien puutteiden takia. Tarkastuksessa aluksesta löytyi 18 niin vakavaksi luokiteltua puutetta, että yksikin niistä olisi riittänyt liikenneluvan epäämiseen. Fantaasia oli läpäissyt virolaisviranomaisten tarkastuksen kesällä 2007. Norjalaisvarustamo Kystlink Estonia oli vuokrannut aluksen liikennöimään Tanskan, Ruotsin ja Norjan väliselle reitille, ja vaihtanut laivan nimen Kongshavniksi. Kun aluksella ei ollut liikennöintilupaa, se makuutettiin [[Sandefjord]]iin. Blue Line osti Kongshavnin vuonna 2010 liikennöimään reitillä [[Split]]–[[Ancona (kaupunki)|Ancona]]. Laivan nimi muuttui tällä kertaa Regina della Paceksi.
== Lähteet ==
33 071

muokkausta

Navigointivalikko

Henkilökohtaiset työkalut

Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät