Ero sivun ”Raëlilaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 19: Rivi 19:




Raelilaiset saivat näkyvyyttä kun Raelilaisten omistamaksi väitetty yhtiö "Clonaid" julkisesti esitti, että he olisivat tutkineet ihmisen kloonaamista ja jopa onnistuneet tässä. Tämä kloonaaminen yhdistettiin taelilaisiin. Clonaid kuitenkin kieltäytyi antamasta klooneja geenitesteihin, koska he halusivat "suojella kloonattujen yksityisyyttä". Näin kloonaamisväitteen todenmukaisuutta ei koskaan päästy varmistamaan. Myöskin Clonaidin yhteys Raelilaisiin oli epävarmalla pohjalla.
Raelilaiset saivat näkyvyyttä kun Raelilaisomistuksessa ollut yhtiö
"Clonaid" väitti että he olisivat tutkineet ihmisen kloonaamista ja jopa onnistuneet tässä. Tämä kloonaaminen yhdistettiin taelilaisiin. Clonaid kuitenkin kieltäytyi antamasta klooneja geenitesteihin, koska he halusivat "suojella kloonattujen yksityisyyttä". Näin kloonaamisväitteen todenmukaisuutta ei koskaan päästy varmistamaan. Myöskin Clonaidin yhteys Raelilaisiin oli epävarmalla pohjalla.





Versio 5. syyskuuta 2006 kello 16.37

Raelilaisuus (engl. Raëlianism tai Raëlian movement) on Ranskasta lähtöisin oleva ateistinen uskonto, jonka on perustalut Raël, aikaisemmalta nimeltään Claude Vorilhon. Ennen raelilaisen liikkeen perustamistaan Vorilhon oli urheilutoimittaja ja laulaja. Hänellä oli myös oma kilpa -autoiluun keskittyvä lehti, Auto Pop.

Raelilaisuuden keskeisin ajatus on se, että ainakin osa yliluonnollisista uskomuksista on peräisin muinaisten ihmisten kohtaamisista avaruusolentojen kanssa - alkukantaiset ihmiset eivät ymmärtäneet mistä oli kysymys, ja siksi he nimesivät nämä jumaliksi. Raelialaiset eivät siksi usko yliluonnollisiin jumaliin. Raelilaisuudelle on tyypillistä tulkita erittäin liberaalisti erilaisia uskonnollisia tekstejä, etenkin Raamattua ja Qumranin kirjakääröjä. Esimerkiksi raelilaisten nimitys ulkoavaruuden olennoille on Elohim, joka taas on hepreankielen sana "Jumalalle". He keskittävät paljon huomiota siihen, että elohim loppuu monikkoa tarkoittavaan "im":iin. Raelilaistista tämä kääntyy myotoon "niihin jotka tulevat taivaista" Vorilhon väittää saaneensa tietonsa kohtaamisissa avaruueolentojen kanssa. Ensimmäisen kohtaamisen hän väittää tapahtuneen 13 joulukuuta 1973.


Raelilaisten kosmologiassa universumi on äärettömän vanha ja äärettömän suuri. Raelilaiset kiistävät evoluutioteorian ja sanovat, että maa ja tämän eliöstö on Elohimien kädenjälkeä. Elohimit taas on tuottanut näitä varhaisempi yliälykäs rotu ja niin edespäin. Raelilaisista elämä ja universumi on ollut ikuisesti olemassa niin ajassa kuin avaruudessa ja että jokainen "sukupolvi" kehittyy tietylle kehitystasolle, jolloin heidät katsotaan "valmiiksi" ottamaan vastaan teknologiset salaisuudet, jotka koskevat heidän suunnitteluaan.

Vaikka Raelilaisten Elohim ei ole millään lailla yliluonnollinen, esiintyy se silti sangen jumalankaltaisena. Raelilaisten suuri teknologia yksinkertaisesti paikkaa sen mikä muualla on laitettu kaikkivaltiuden ja ihmeiden piiriin.

Raelilaisuus ja tiede

Raelilaiset kannattavat kreationismia ja käyttävät muutoin paljon samoja argumentteja kuin esimerkiksi Älykkään Suunnittelun kannattajat. Ainut ero on, että heidän argumenteissaan käsite "Jumala" ja "Suunnittelija" on korvattu erilaisilla määritteillä, joiden sisältö on "avaruusolento". Raelilaisten virallinen kanta kreationismiin on se, että he ovat "älykäs suunnittelu -teoria ateisteille". "Älykäs Suunnittelu" -liike ei kuitenkaan ole hyväksynyt raelilaisten näkemystä. Kizmiller vs. Dover -oikeudenkäynnissä "älykästä suunnittelua" edustaneet Behe ja Minnich myönsivät, että heidän henkilökohtainen näkemyksensä on, että "älykäs suunnittelija" on nimenomaan Jumala ja että muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja ei ole esitetty. He myöntävät, että joskus on ehdotettu, että "älykäs suunnittelija" voisi olla avaruusolento tai aikamatkustava solubiologi tai jokin muu naturalistinen suunnittelija, mutta että nämä ajatukset eivät ole vakavasti otettavia edes näiden näkemysten esittäjien taholta.[1] Toisaalta "Älykkään Suunnittelun" eräs pääväittämistä on, että "älykäs suunnittelu" ei ole uskonnollinen teoria koska sen piirissä ei kerrota mikä Suunnittelija on ja miten tämä on toiminut, vaan nämä jätetään yksilön ratkaistavaksi tämän oman maailmankatsomuksen sekä filosofian ja teologian ratkaistavaksi. Tältä kulmalta katsottaessa raelilaisuus on eräs filosofinen tapa tulkita "älykkään suunnittelun" teoriaa.


Raelilaiset saivat näkyvyyttä kun Raelilaisten omistamaksi väitetty yhtiö "Clonaid" julkisesti esitti, että he olisivat tutkineet ihmisen kloonaamista ja jopa onnistuneet tässä. Tämä kloonaaminen yhdistettiin taelilaisiin. Clonaid kuitenkin kieltäytyi antamasta klooneja geenitesteihin, koska he halusivat "suojella kloonattujen yksityisyyttä". Näin kloonaamisväitteen todenmukaisuutta ei koskaan päästy varmistamaan. Myöskin Clonaidin yhteys Raelilaisiin oli epävarmalla pohjalla.


Muutoin raelilaiset eivät ole keskittyneet tieteen kehittämiseen, vaan sen sijaan he odottavat että Elohimit tulevat ja yksinkertaisesti kertovat meille kaikki vastaukset ongelmiimme.

Katso muualta

  1. Raelilaisten virallinen kotisivu