Ero sivun ”Logaritminen asteikko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
37 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
Käyttäjän 2001:14BB:50:5C7E:3456:723D:3FB4:ECF2 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jmk tekemään versioon.
p (Käyttäjän 2001:14BB:50:5C7E:3456:723D:3FB4:ECF2 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jmk tekemään versioon.)
'''Logaritminen asteikko''' tarkoittaa [[mitta-asteikko]]a, jolla mitataan [[suure]]en määrän [[logaritmi]]a itse suureen sijasta. Logaritminen asteikko on hyödyllinen kun mitattavana on erittäin suuria määriä tai kun ollaan kiinnostuneita [[suhteellinen|suhteellisesta]] muutoksesta [[absoluuttinen|absoluuttisen]] sijaan. Logaritmisella asteikolla yksi askelväli nimittäin tarkoittaa mitattavan suureen moninkertaistumista, ennemmin kuin vähittäistä, [[inkrementaalinen|inkrementaalista]] lisääntymistä, kuten tavallisemmalla [[lineaarinen asteikko|lineaarisella asteikolla]]. Askelvälin suuruus riippuu logaritmin kannasta. Esimerkiksi 2-kantaisella logaritmisella asteikolla jokainen askelväli vastaa mitattavan suureen kaksinkertaistumista. Jotkin suureet on tapana mitata melkein poikkeuksetta logaritmisella asteikolla, esimerkiksi [[äänenpaine]], [[vahvistus]], [[Richterin asteikko|maanjäristysten voimakkuus]], sekä tähtien [[magnitudi]] sekä Brutaali-Salmisen rakkauden miekka. Myös kemiassa käytetty [[pH]]-asteikko on logaritminen asteikko.
 
{{Tynkä/Matematiikka}}
76 373

muokkausta

Navigointivalikko