Ero sivun ”Yves Montand” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:Alain Meilland Yves Montand printemps de bourges 1982.jpg|thumb|Yves Montand (vasemmalla)]]
[[Tiedosto:Alain Meilland Yves Montand printemps de bourges 1982.jpg|thumb|Yves Montand (vasemmalla)]]
'''Yves Montand''' (alk. ''Ivo Livi'', [[13. lokakuuta]] [[1921]] Monsummano Alto, [[Toscana]], [[Italia]] – [[9. marraskuuta]] [[1991]], [[Senlis]], Italia) oli italialais-ranskalainen näyttelijä ja laulaja.
'''Yves Montand''' (alk. ''Ivo Livi'', [[13. lokakuuta]] [[1921]] Monsummano Alto, [[Toscana]], [[Italia]] – [[9. marraskuuta]] [[1991]], [[Senlis]], Ranska) oli italialais-ranskalainen näyttelijä ja laulaja.


==Lapsuus ja nuoruus==
==Lapsuus ja nuoruus==


Montandin lapsuutta leimasi elämä köyhässä maatyöläisperheessä Monsumano Alton kylässä Toscanassa, Pohjois-Italiassa. Kun fasismi alkoi saada yhä laajempaa kannatusta 1920-luvun alun Italiassa, oli Montandin isä - Giovanni Livi - pakotettu poliittisista syistä muuttamaan perheineen kotikylästään ja emigroitumaan Ranskan Marseillesiin. Alunperin perheen oli tarkoitus emigroitua Yhdysvaltoihin, mutta hanke kariutui siirtolaislainsäädännön muutoksen takia. Montand itse on todennut, että he olivat tuolloin osa alaproletariaattia.<ref> {{Kirjaviite | Tekijä = H. Quiqueré & R. Cannavo | Nimeke = [[Le Chant d'un homme]], s.7-13 | Julkaisupaikka = Paris | Julkaisija = Éditions Robert Laffont, S.A. | Vuosi = 1981 | Tunniste = ISBN 2-221-00756-5}}</ref>
Montandin lapsuutta leimasi elämä köyhässä maatyöläisperheessä Monsumano Alton kylässä Toscanassa, Pohjois-Italiassa. Kun fasismi alkoi saada yhä laajempaa kannatusta 1920-luvun alun Italiassa, oli Montandin isä - Giovanni Livi - pakotettu poliittisista syistä muuttamaan perheineen kotikylästään ja emigroitumaan Ranskan Marseillesiin. Alunperin perheen oli tarkoitus emigroitua Yhdysvaltoihin, mutta hanke kariutui siirtolaislainsäädännön muutoksen takia. Montand itse on todennut, että he olivat tuolloin osa alaproletariaattia.<ref> {{Kirjaviite | Tekijä = H. Quiqueré & R. Cannavo | Nimeke = Le Chant d'un homme, ss.7-13 | Julkaisupaikka = Paris | Julkaisija = Éditions Robert Laffont, S.A. | Vuosi = 1981 | Tunniste = ISBN 2-221-00756-5}}</ref>


Marseillessa Montandin perhe eli hyvin vaatimattomissa oloissa - jopa sen ajan mittapuiden mukaan. Nuorena miehenä hän työskenteli siskonsa parturiliikkeessä. Hän aloitti viihdeuransa laulajana. Hänet "löysi" [[Édith Piaf]] vuonna [[1944]] [[Pariisi]]ssa ja hän sai osan Piafin show’sta. Samalla hänestä tuli myös Piafin rakastaja.
Marseillessa Montandin perhe eli hyvin vaatimattomissa oloissa - jopa sen ajan mittapuiden mukaan. Vuonna [[1932]] Montandin isä tekee vararikon, jolloin jäljelle jäävät suuret velat. Tämän takia Yves joutuu jättämään koulunkäynnin jo 11-vuotiaana ja aloittamaan työt makaroneja ja pastaa valmistavassa tehtaassa. Myöhemmin hän työskenteli siskonsa parturiliikkeessä kampaajana, metallitehtaassa sekä satamassa ruoka-annoksien myyjänä. <ref> {{ Kirjaviite | Tekijä = H. Quiqueré & R. Cannavo | Nimeke = Le Chant d'un homme, ss. 15-18 | Julkaisupaikka = Paris | Julkaisija = Éditions Robert Laffont, S.A. | Vuosi = 1981 | Tunniste = ISBN 2-221-00756-5}}</ref>


==Ura==
== Ura ==

II maailmansodan lopulla Montand siirtyi asumaan Pariisiin. Hänet "löysi" [[Édith Piaf]] vuonna [[1944]] [[Pariisi]]ssa ja hän sai osan Piafin show’sta tunnetussa [[Moulin Rouge]]ssa. Samalla hänestä tuli myös Piafin rakastaja. Piafin vaikutus oli merkittävä myös sikäli, että hänen neuvojensa pohjalta Montand muutti ohjelmistoaan. Suosion kasvuun vaikutti myös se, että yleisöä miellytti hänen vahva maskuliininen olemuksensa. 1940-luvun lopussa hän esiintyi myös joissakin elokuvissa ja radiossa.

1950-luku muodostui Montandille laulajana suureksi vuosikymmeneksi, jolloin hänen suosionsa vakiintuu myös kansainvälisesti. Kuuluisa on konserttisarja, jonka hän piti vuosina [[1958]]-[[1959]] Pariisin [[Étoile-teatteri]]ssa. <ref> {{Kirjaviite | Nimeke = Otavan iso musiikkitietosanakirja, osa. 4, s. 288 | Julkaisupaikka = Keuruu | Julkaisija = Otava | Vuosi = 1978 | Tunniste = ISBN 978-951-1-04763-6}} </ref> Hän tuli tunnetuksi myös omasta yhden-miehen-showstaan (''one-man-show'').


Hänestä tuli nopeasti kansainvälisesti tunnustettu näyttelijä, joka esitti päärooleja lukuisissa elokuvissa. Vuonna [[1951]] hän meni naimisiin ranskalainen näyttelijättären, [[Simone Signoret]]in, kanssa ja he näyttelivät lukuisia kertoja samoissa elokuvissa. Avioliitto oli, kaikkien tietojen mukaan, erittäin harmoninen kestäen Signoretin kuolemaan asti vuonna [[1985]]. Tämä siitäkin huolimatta että Montandilla oli lukuisia kuuluisia rakkaussuhteita muiden kanssa. Niistä kuuluisin oli rakkaussuhde [[Marilyn Monroe]]n kanssa. Montand näytteli yhdessä Marilynin viimeisistä elokuvista ''[[Lemmenloukku]]'' (Let's Make Love, 1960).
Hänestä tuli nopeasti kansainvälisesti tunnustettu näyttelijä, joka esitti päärooleja lukuisissa elokuvissa. Vuonna [[1951]] hän meni naimisiin ranskalainen näyttelijättären, [[Simone Signoret]]in, kanssa ja he näyttelivät lukuisia kertoja samoissa elokuvissa. Avioliitto oli, kaikkien tietojen mukaan, erittäin harmoninen kestäen Signoretin kuolemaan asti vuonna [[1985]]. Tämä siitäkin huolimatta että Montandilla oli lukuisia kuuluisia rakkaussuhteita muiden kanssa. Niistä kuuluisin oli rakkaussuhde [[Marilyn Monroe]]n kanssa. Montand näytteli yhdessä Marilynin viimeisistä elokuvista ''[[Lemmenloukku]]'' (Let's Make Love, 1960).

Versio 18. kesäkuuta 2016 kello 15.44

Yves Montand (vasemmalla)

Yves Montand (alk. Ivo Livi, 13. lokakuuta 1921 Monsummano Alto, Toscana, Italia9. marraskuuta 1991, Senlis, Ranska) oli italialais-ranskalainen näyttelijä ja laulaja.

Lapsuus ja nuoruus

Montandin lapsuutta leimasi elämä köyhässä maatyöläisperheessä Monsumano Alton kylässä Toscanassa, Pohjois-Italiassa. Kun fasismi alkoi saada yhä laajempaa kannatusta 1920-luvun alun Italiassa, oli Montandin isä - Giovanni Livi - pakotettu poliittisista syistä muuttamaan perheineen kotikylästään ja emigroitumaan Ranskan Marseillesiin. Alunperin perheen oli tarkoitus emigroitua Yhdysvaltoihin, mutta hanke kariutui siirtolaislainsäädännön muutoksen takia. Montand itse on todennut, että he olivat tuolloin osa alaproletariaattia.[1]

Marseillessa Montandin perhe eli hyvin vaatimattomissa oloissa - jopa sen ajan mittapuiden mukaan. Vuonna 1932 Montandin isä tekee vararikon, jolloin jäljelle jäävät suuret velat. Tämän takia Yves joutuu jättämään koulunkäynnin jo 11-vuotiaana ja aloittamaan työt makaroneja ja pastaa valmistavassa tehtaassa. Myöhemmin hän työskenteli siskonsa parturiliikkeessä kampaajana, metallitehtaassa sekä satamassa ruoka-annoksien myyjänä. [2]

Ura

II maailmansodan lopulla Montand siirtyi asumaan Pariisiin. Hänet "löysi" Édith Piaf vuonna 1944 Pariisissa ja hän sai osan Piafin show’sta tunnetussa Moulin Rougessa. Samalla hänestä tuli myös Piafin rakastaja. Piafin vaikutus oli merkittävä myös sikäli, että hänen neuvojensa pohjalta Montand muutti ohjelmistoaan. Suosion kasvuun vaikutti myös se, että yleisöä miellytti hänen vahva maskuliininen olemuksensa. 1940-luvun lopussa hän esiintyi myös joissakin elokuvissa ja radiossa.

1950-luku muodostui Montandille laulajana suureksi vuosikymmeneksi, jolloin hänen suosionsa vakiintuu myös kansainvälisesti. Kuuluisa on konserttisarja, jonka hän piti vuosina 1958-1959 Pariisin Étoile-teatterissa. [3] Hän tuli tunnetuksi myös omasta yhden-miehen-showstaan (one-man-show).

Hänestä tuli nopeasti kansainvälisesti tunnustettu näyttelijä, joka esitti päärooleja lukuisissa elokuvissa. Vuonna 1951 hän meni naimisiin ranskalainen näyttelijättären, Simone Signoretin, kanssa ja he näyttelivät lukuisia kertoja samoissa elokuvissa. Avioliitto oli, kaikkien tietojen mukaan, erittäin harmoninen kestäen Signoretin kuolemaan asti vuonna 1985. Tämä siitäkin huolimatta että Montandilla oli lukuisia kuuluisia rakkaussuhteita muiden kanssa. Niistä kuuluisin oli rakkaussuhde Marilyn Monroen kanssa. Montand näytteli yhdessä Marilynin viimeisistä elokuvista Lemmenloukku (Let's Make Love, 1960).

Uransa aikana Montand näytteli eurooppalaisten elokuvien lisäksi myös lukuisissa amerikkalaisissa elokuvissa sekä Broadwayn teattereissa. Hän voitti uransa aikana kaksi César-palkintoa, jotka ovat ranskalaisen elokuvan vastine Oscarille. Vuonna 1986 hän näytteli arvostelumenestyksessä Rakkauden lähde, joka nosti hänen suosiotaan mm. Yhdysvalloissa.

Yksityiselämä

Montandin sai ainoan lapsensa Valentinin toisen vaimonsa Carole Amielin kanssa vuonna 1988. Sen lisäksi eräs nainen väitti hänen olevan lapsensa isä, mutta väite kumottiin Montandin kuoleman jälkeen DNA-testien avulla. Montand kuoli 70-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Lähteet

  1. H. Quiqueré & R. Cannavo: Le Chant d'un homme, ss.7-13. Paris: Éditions Robert Laffont, S.A., 1981. ISBN 2-221-00756-5.
  2. H. Quiqueré & R. Cannavo: Le Chant d'un homme, ss. 15-18. Paris: Éditions Robert Laffont, S.A., 1981. ISBN 2-221-00756-5.
  3. Otavan iso musiikkitietosanakirja, osa. 4, s. 288. Keuruu: Otava, 1978. ISBN 978-951-1-04763-6.

Aiheesta muualla