Ero sivun ”Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
[[Image:HelsinkiGateUniversityGardens.jpg|thumb|250px|Kasvitieteellisen puutarhan portti]]
 
'''Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha''' on [[Helsingin yliopisto]]n [[Luonnontieteellinen keskusmuseo|Luonnontieteellisen keskusmuseon]] alainen laitos, jonka tehtävänä on ylläpitää tieteellistä elävien kasvien kokoelmaa tutkimus- ja opetuskäyttöä varten. Lisäksi puutarha on avoinna yleisölle. Nykyään kasvihuoneissa kasvaa yli 800 kasvilajia ja ulkopuutarhassa 2800 eri alkuperää olevaa kasvia.
[[Helsingin yliopisto]]n '''Kasvitieteellinen puutarha''' on toiminut [[Kaisaniemi|Kaisaniemessä]] vuodesta [[1829]] asti, jonne se siirrettiin [[Turku|Turusta]] [[Turun palo]]n jälkeen. Puutarhan perustamishetkenä pidetään vuotta [[1678]], jolloin [[professori]] [[Elias Tillandz]] perusti puutarhan Turkuun.
 
Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan juuret ovat [[Turun akatemia]]n kasvitieteellisessä puutarhassa, jonka professori [[Elias Tillandz]] perusti vuonna [[1678]]. Akatemian siirtyessä Helsinkiin 1828 puutarhalle varattiin alue Kaisaniemestä, joka oli aiemmin palvellut helsinkiläisten yhteislaitumena, ja suunnittelijaksi tilattiin Pietarin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri [[Franz Faldermann]]. Hänen suunnittelemansa puutarha jakautui kahteen osaan, säännöllisiin viljelypalstoihin ja puistomaiseen arboretum-alueeseen, ja hän suunnitteli myös ensimmäiset kasvihuonerakennukset. Kasvitieteellisen puutarhan ensimmäisenä johtajana ja puuhamiehenä toimi eläin- ja kasvitieteen professori [[Carl Reinhold Sahlberg]], joka piti kunnianhimoisena tavoitteenaan kerätä sinne kaikki kotimaiset kasvit ja mahdollisimman paljon Suomen olosuhteissa viihtyviä ulkomaisia kasveja.
Helsingin [[Kumpula]]an on rakenteilla uusi puutarha, joka avataan yleisölle vuonna [[2010]]. Myös Kaisaniemen puutarha ja kasvihuoneet pysyvät jatkossa näyttely- ja tutkimuskäytössä.
 
Kasvitieteellisen puutarhan nykyiset rakennukset ovat arkkitehti [[Gustav Nyström]]in käsialaa. Faldermannin suunnittelemat alkuperäiset kasvihuoneet korvattiin 1800-luvun lopulla Nyströmin piirtämillä uusilla kasvihuoneilla, jotka olivat puisista edeltäjistään poiketen takorautaiset: [[1889]] valmistui suuri trooppinen palmuhuone, [[1896]] muut kasvihuoneet. Alkuperäisen puutarhurien talon tilalle valmistui [[1903]] niin ikään Nyströmin suunnittelema kasvitieteen instituuttirakennus, johon sijoitettiin kasvitieteen laitos ja kasvimuseo sekä professorin virka-asunto. Puutarhurien talo rakennettiin uudelleen alueen länsilaidalle. Lisäksi 1990-luvulla puutarhan pohjoisreunaan siirrettiin 1800-luvun puurakennuksia muualta Helsingistä.
Kaisaniemen puutarhan perusrakenteet ja ensimmäiset kasvihuoneet suunnitteli pietarilainen [[Franz Falderman]] 1830-luvulla. Nykyisistä kasvihuoneista suurin – [[Gustaf Nyström]]in suunnittelema Palmuhuone – valmistui vuonna 1889 vanhan kasvihuoneen paikalle. Jatkosodassa puutarhaan osui kolme pommia ja kasvihuoneet rikkoutuivat. Seurauksena yhtä sypressiä ja jättilumpeen siemeniä lukuunottamatta kaikki kasvihuoneiden yli 1500 [[taksoni|kasvitaksonia]] kuolivat. Nykyään kasvihuoneissa kasvaa yli 800 kasvilajia ja ulkopuutarhassa 2800 eri alkuperää olevaa kasvia.
 
Jatkosodassa puutarhaan osui kolme pommia ja kasvihuoneet rikkoutuivat. Seurauksena yhtä sypressiä ja jättilumpeen siemeniä lukuunottamatta kaikki kasvihuoneiden yli 1500 [[taksoni|kasvitaksonia]] kuolivat. Kasvihuoneet restauroitiin ja ajanmukaistettiin 1950-luvulla.
1990-luvulla Kaisaniemen puutarhan pohjoisreunaan siirrettiin 1800-luvun puurakennuksia muualta Helsingistä.
 
Kasvitieteellisen puutarhan toimintaa alkoi 1900-luvunna rajoittaa tilanahtaus. Kun 1970-luvulla päätettiin yliopiston hajasijoittamisesta neljälle kampukselle, varattiin samalla [[Kumpula]]n kampuksen yhteydestä maata uutta kasvitieteellistä puutarhaa varten. Kumpulan kartanon entiseen puistoon rakennettava puutarha avataan yleisölle vuonna [[2010]]. Myös Kaisaniemen puutarha ja kasvihuoneet pysyvät jatkossa näyttely- ja tutkimuskäytössä.
 
Organisaationa Kasvitieteellinen puutarha on osa [[Luonnontieteellinen keskusmuseo|Luonnontieteellistä keskusmuseota]]. Se harjoittaa näyttelytoiminnan lisäksi tutkimusta, opetusta ja tieteellisten kasvikokoelmien ylläpitoa.
1 016

muokkausta

Navigointivalikko