Ero sivun ”Alfons Mucha” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
37 merkkiä poistettu ,  4 vuotta sitten
p
fix
p (fix)
==Elämä ja taide==
 
Mucha syntyi nykyisen Tšekin alueella [[Ivančice]]n kaupungissa. Piirustus oli lapsesta asti hänen rakkain harrastuksensa. Hän hankki koulutuksensa osittain omatoimisesti, osittain [[Wien]]issä, ja työskenteli opintojensa ohessa maalaten muun muassa lavasteita, muotokuvia ja mainoksia. Hän pääsi kuitenkin lopulta opiskelemaan [[München]]iin ([[1885]]–[[1887]]1885–1887), kun eräs toimeksiantaja oli niin vaikuttunut hänen työstään että oli valmis tukemaan opintoja taloudellisesti.
 
Mucha muutti [[Pariisi]]in vuonna 1887 ja jatkoi siellä opintojaan. Hän elätti itsensä kuvittamalla mainoksia ja aikakauslehtiä. Sattumalta hän sai vuonna [[1894]] tehtäväkseen piirtää mainoksen tunnetulle ranskalaiselle näyttelijälle [[Sarah Bernhardt]]ille; tämä juliste teki Muchasta kuuluisan, ja hän sai paljon uusia tilauksia. Vuonna [[1906]] hän meni naimisiin [[Marie Chytilová]]n kanssa.
 
Mucha oleili [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] vuodesta 1906 vuoteen [[1910]], palasi sitten synnyinmaahansa ja asettui [[Praha]]an. Hänen kädenjälkensä näkyy useiden Prahan rakennusten koristelussa. Kun [[Tšekkoslovakia]]sta tuli [[Ensimmäinen maailmansota|ensimmäisen maailmansodan]] jälkeen itsenäinen valtio, Mucha piirsi maan uudet [[postimerkki|postimerkit]] ja setelit. Elämänsä loppuvuodet hän kulutti suuren, slaavien historiaa kuvaavan maalaussarjan parissa, jota hän piti mestariteoksenaan. Slaavien eepos paljastettiin Prahassa vuonna [[1928]] ja on nykyään näytteillä [[Moravský Krumlov]] -linnassa lähellä Muchan synnyinpaikkakuntaa. Teos koostuu kahdestakymmenestä monumentaalimaalauksesta, jossa Mucha kuvaa slaavien alkuperää, saavutuksia ja heidän päämääriään.
Mucha haudattiin Prahaan [[Vyšehradin hautausmaa]]lle. Hänen taidettaan oli jo alettu pitää vanhanaikaisena, mutta kiinnostus siihen heräsi uudelleen [[1960-luku|1960-luvulla]]. Hänen tyyliään on imitoitu paljon, tosin harvoin yhtä taidokkain lopputuloksin kuin Muchan omat työt ovat. Poika [[Jiří Mucha]] on kirjoittanut isästään paljon ja tehnyt hänen taidettaan tunnetuksi.
 
== Lähteet ==
{{commons|Alfons Mucha|Alfons Mucha}}
 
{{DEFAULTSORTAAKKOSTUS:Mucha, Alfons}}
 
[[Luokka:Tšekkiläiset taidemaalarit]]
[[Luokka:Vuonna 1860 syntyneet]]

Navigointivalikko