Ero sivun ”Pakkala” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 48: Rivi 48:


==Muut palvelut==
==Muut palvelut==
Hagelstamintiellä on informaatio- ja oppimiskeskus Point, jossa on [[kirjasto]], kansainvälinen koulu ja päiväkoti Y.E.S., jossa on englanninkielisiä ryhmiä. Pakkalassa on myös useita muita päiväkoteja. Tilkuntiellä toimii Kartanonkosken koulu (2006), jossa on myös kaupungin [[Nuorisotalo|nuorisotila]] Wintti. Ylästöntiellä on Veromäen koulu. Ruotsinkieliset koulut ja päiväkoti ovat Kirkonkylässä.
Hagelstamintiellä on informaatio- ja oppimiskeskus Point, jossa on [[kirjasto]], [[Vantaan kansainvälinen koulu]] ja päiväkoti Y.E.S., jossa on englanninkielisiä ryhmiä. Pakkalassa on myös useita muita päiväkoteja. Tilkuntiellä toimii [[Kartanonkosken koulu]] (2006), jossa on myös kaupungin [[Nuorisotalo|nuorisotila]] Wintti. Ylästöntiellä on [[Veromäen koulu]]. Ruotsinkieliset koulut ja päiväkoti ovat Kirkonkylässä.


Kaupungin [[terveyskeskus]] on [[Tikkurila]]ssa. [[Neuvola]] toimii Pehtoorintie 3:ssa. Lustikullanpolulla on hoitokoti.
Kaupungin [[terveyskeskus]] on [[Tikkurila]]ssa. [[Neuvola]] toimii Pehtoorintie 3:ssa. Lustikullanpolulla on hoitokoti.

Versio 21. toukokuuta 2016 kello 16.20

Tämä artikkeli käsittelee Vantaan kaupunginosaa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Pakkala
Backas
Kaupungin kartta, jossa Pakkala korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Pakkala korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Aviapoliksen suuralue
Kaupunginosa nro 51
Pinta-ala 3,5 km² 
Väkiluku 7 886 (1.1.2010)
Väestötiheys 2015 as./km²
Postinumero(t) 01510, 01520
Lähialueet Koivuhaka, Tammisto, Ylästö, Veromies

Pakkala (ruots. Backas) on kaupunginosa Vantaan keskiosassa Helsinki-Vantaan lentoaseman eteläpuolella. Se rajautuu lännessä Ylästöön, pohjoisessa Viinikkalaan ja Veromieheen, idässä Koivuhakaan ja Helsingin pitäjän kirkonkylään sekä etelässä Tammistoon. Kaupunginosa on saanut nimensä Backaksen kartanosta, jonka maille se on rakennettu.

Tammiston–Pakkalan alue on kehittynyt seudulliseksi kaupalliseksi keskukseksi. Alueelle on sijoittunut myös muuta yritystoimintaa. Pakkalan asuntoalueita ovat Veromäki, Kartanonkoski, Sandbacka ja Pakkalanrinne.

Kaupunginosan halki kulkee Ylästöntie, joka on osa keskiaikaisperäistä Turun–Viipurin maantietä eli Suurta rantatietä (Kuninkaantietä). Pohjoispuolella kulkee Kehä III. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on matkaa 3–4 kilometriä.

Merkittävimmät luontokohteet ovat Vantaanjoki ja Krakanojan luonnonsuojelualue.

Backaksen kartano

Pääartikkeli: Backaksen kartano

Pakkala on saanut nimensä Backaksen kartanosta, joka perustettiin 1600-luvulla. Ruotsin vallan aikana kartano oli säteri eli ratsutila, jolla oli velvollisuus varustaa ratsumies kuninkaan joukkoihin ja joka sai vastapalvelukseksi nauttia verovapaudesta. Tämän vuoksi kartanon omistajat 1600-1700-luvuilla olivat sotilaita ja sotilasvirkamiehiä. 1818 kartano siirtyi Hagelstamin suvulle, joka mm. rakennutti sen nykyisen päärakennuksen (1818–1844), ja heidän jälkeensä vuonna 1886 Ehrnroothin suvulle.

Carl Ehrnrooth luopui tilasta 1916 ja myi sen Osuusliike Elannolle, joka tarvitsi suurtilan Helsingin läheisyydestä tuottaakseen elintarvikkeita pääkaupungin myymälöihin ja ravintoloihin. Tuolloin Backaksen tila oli laajuudeltaan yli 700 hehtaaria ja ulottui Vantaanjoelta Tuusulan rajalle saakka. 1900-luvun alkupuolella Backaksen mailla viljeltiin suuri osa helsinkiläisten päivittäisistä elintarvikkeista. Tilan valtavilta metsäalueilta tuotiin puutavaraa ja turvetta omaa rautatietä pitkin. Elanto perusti oman tiilitehtaan ja rakensi sen tuotteilla kartanon nykyiset muhkeat ulkorakennukset, kuten tallin, navetan, suursikalan ja työntekijöiden asuintaloja. Myös Veromiehenkylän kansakoulu (nyk. Veromiehen koulu) rakennettiin Elannon tiilistä Backaksen työntekijöiden lapsia varten.

Rakennuksia Backaksen kartanolla

Toisen maailmansodan jälkeen kaupungin kasvu kuitenkin söi vähän kerrallaan kartanon valtavat maa-alueet. Backaksen maita pakkolunastettiin siirtoväen asuttamiseksi, ja Helsinki-Vantaan lentoaseman rakentaminen vei niistä yli 400 hehtaaria. Vuonna 1986 Elanto myi kaiken vielä jäljellä olleen maan rakennusliikkeille, jättäen itselleen vain kartanon ulkorakennuksineen. Backaksen entisille maille on rakennettu muun muassa Veromiehen kaupunginosa sekä Pakkalaan kuuluvat Vantaanportin ja Kartanonkosken alueet.

Nykyisin Backaksen kartanon rakennukset on suojeltu ja sen tiloissa toimi HOK-Elannon puutarhakeskus syksyyn 2009 asti.[1] Nykyisin tiloissa jatkaa pitopalvelu.

Asutus

Kartanonkoski

Pakkalan asukasluku oli arviolta 5 664 vuonna 2005, ja se on muutamassa vuodessa kaksinkertaistunut. Vuonna 1990 asukkaita oli vain 416. Tähän on syynä vilkas uudisrakentaminen, joka alkoi 2000-luvun vaihteessa ja on keskittynyt erityisesti Kartanonkosken asuinalueeseen, joka valmistui vuonna 2008. Rakennuskanta koostuu harjakattoisista matalahkoista kerros- ja pientaloista. Kartanonkoskella sijaitsee Pointin kansainvälinen koulu, päiväkoti ja kirjasto sekä Kartanonkosken koulu. Muita oppilaitoksia kaupunginosassa ovat Pakkalan ja Veromiehen koulut.

Kauppakeskus Jumbo

Kaupalliset palvelut ja liike-elämä

Pakkalassa sijaitsee Vantaanportin yrityspuisto ja liikekeskus. Sen merkittävin yksittäinen osa on Kauppakeskus Jumbo, joka valmistui lokakuussa 1999. Vuonna 2005 valmistuneen laajennuksen jälkeen Jumbon pinta-ala on 85 000 neliömetriä ja sisältää noin 3 600 autopaikkaa. Jumbon viereen valmistui 2008 Flamingo, jossa on hotelli, kylpylä ja vapaa-ajan palveluiden keskus. Yrityspuistossa sijaitsee muun muassa osaamiskeskus Leija. Muita alueen keskeisiä toimitsijoita ovat elintarviketeollisuuden laitokset, kuten HKScan, Finn-Catering ja Vaasan.

Tammiston elintarvikeliikkeet ovat noin kahden kilometrin etäisyydellä. Pakkalasta löytyy Teboilin huoltoasema, joissa on K-market, Arinatieltä Vaasan leipomo ja konditoriamyymälä sekä Hagelstamintieltä Alepa ja Valintatalo. Valimotien varrella on lukuisia erikoisliikkeitä. Ylästöntiellä on hotelli Pilotti, jossa on ravintola, ja Elannontiellä huoneistohotelli Bonus-Inn.

Muut palvelut

Hagelstamintiellä on informaatio- ja oppimiskeskus Point, jossa on kirjasto, Vantaan kansainvälinen koulu ja päiväkoti Y.E.S., jossa on englanninkielisiä ryhmiä. Pakkalassa on myös useita muita päiväkoteja. Tilkuntiellä toimii Kartanonkosken koulu (2006), jossa on myös kaupungin nuorisotila Wintti. Ylästöntiellä on Veromäen koulu. Ruotsinkieliset koulut ja päiväkoti ovat Kirkonkylässä.

Kaupungin terveyskeskus on Tikkurilassa. Neuvola toimii Pehtoorintie 3:ssa. Lustikullanpolulla on hoitokoti.

Pakkalassa on Tikkurilan seurakunnan kerhotilat osoitteessa Käräjäkuja 1b ja Kartanonkoskella osoitteessa Hagelstamintie 20. Pakkalassa toimii myös Vantaan Kotikirkko.

Liikenne

Pakkalasta kulkee bussilinjoja mm. Helsinkiin, Myyrmäkeen, Tikkurilaan, Malmille, Itäkeskukseen ja Lentoasemalle.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on vain 3–4 kilometriä.

Nähtävyydet ja virkistysalueet

Pakkalan lähellä sijaitsevat seuraavat virkistysalueet ja nähtävyydet:

Lähteet

Aiheesta muualla